Allemaal Utrechters - Nesrine Leene: ‘Hier bestaan meer smaken hummus dan in Libanon’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Nesrine Leene: ‘Hier bestaan meer smaken hummus dan in Libanon’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Nesrine Leene: ‘Hier bestaan meer smaken hummus dan in Libanon’

Allemaal Utrechters – Nesrine Leene: ‘Hier bestaan meer smaken hummus dan in Libanon’
Nesrine Leene. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Nesrine Leene (35) uit Libanon.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Nesrine Leene (35) uit Libanon.

Paspoort:
Naam: Nesrine Leene
Geboortedatum: 09-06-1983
Land: Libanon
Plaats: Beirut
Levensmotto: ‘Pijn is tijdelijk, de herinnering voor altijd. Geef niet op!’
Aantal mensen met een Libanees paspoort in Utrecht in 2017: 20 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Ik loop ieder jaar de marathon door Beiroet en Utrecht; twee plekken waar ik me thuis voel op deze wereld”, vertelt Nesrine. In Utrecht liep ze vier jaar geleden nog de snelste tijd. Het stuk onder de Dom door vindt ze prachtig, hoewel de klinkers op straat wat minder prettig lopen. In Beiroet begint de marathon jaarlijks om 7 uur ’s ochtends, nog voordat de echte hitte doorbreekt. Twee parcoursen met verschillende uitdagingen. Nesrine zegt dat Libanon, haar geboorteland, in vergelijking met Nederland een land met minder regels is. De sterkste wint altijd, al is het maar met het oversteken van een kruispunt. Wellicht dat die mentaliteit Nesrine helpt bij het lopen van een marathon.

Nesrine zegt dat het in Libanon altijd onrustig is, maar het voor de inwoners ‘normaal’ is geworden. “Ik keek er vroeger niet meer van op als ik op de achtergrond een bom hoorde exploderen. Tegenwoordig is het trouwens ook geen verassing voor me; ik kom er twee keer per jaar en schrik niet snel. ” Wel of geen negatief reisadvies: Nesrine laat zich niet weerhouden. Ze voelt zich er thuis. “En mijn ouders wonen er nog; dus ik blijf gaan.”

Hardlopen en fietsen

Op haar achttiende vertrok Nesrine samen met haar zusje naar Amerika. Nesrine om te studeren, haar zus om verder te trainen als professioneel skiër. Nesrine’s zusje kwam drie keer uit voor Libanon tijdens de Olympische Winterspelen. Nesrine studeerde er computerwetenschappen. Op een vlucht van Libanon naar Amerika, met een tussenstop in Amsterdam, leerde Nesrine haar Nederlandse man kennen. Ze zaten naast elkaar in het vliegtuig en raakten aan de praat. Nesrine wist niets van Nederland, maar had wel de verhalen over ‘Amsterdam’ en ‘drugs’ gehoord. Het eerste wat ze aan hem vroeg was dan ook of hij ook aan de drugs zat.

In de zomer die daarop volgde zagen ze elkaar veel in Libanon. Nesrine woonde tijdelijk weer bij haar ouders, hij was veel in Libanon voor zijn werk. Na de zomer verloofden ze zich. Het trouwen in Libanon was één groot feest; zo’n 30 gasten vlogen over vanuit Nederland. Daarna vloog Nesrine zelf naar Nederland. Ze was er amper geweest: alleen op Schiphol om tijdens het vliegen over te stappen. Het eerste jaar in Nederland vond Nesrine best moeilijk: de winkels waren vroeg dicht, afspreken ging niet spontaan maar via agenda’s en haar buurtgenoten waren meer op zichzelf dan ze gewend was. “In Libanon heb je geen privacy, daar laat je je sleutel gewoon in de deur zitten.”

Inmiddels is Nesrine goed gewend, na tien jaar. Wekelijks traint ze bij Hellas op de atletiekbaan in Overvecht. “Ik vind hardlopen eigenlijk leuker dan goed voor me is”, zegt ze. “Ik wilde deze zomer de marathon van Sneek gaan lopen, maar dat vond mijn coach teveel worden omdat ik aankomende zomer ook de marathon van Berlijn loop.” Ze komt met haar twee kinderen graag in het Maximapark en vindt het geweldig om ze met de fiets naar school te brengen. Zoiets is in Libanon onmogelijk. Het Libanese eten hoeft ze ook steeds minder te missen; met Comptoir Libanais in Hoog Catharijne en zelfs Libanees brood bij de grote supermarkten kan ze redelijk aan het trekken komen. De hummus bestaat hier in veel meer smaken dan in Libanon, maar die veelzijdigheid van Nederland kan ze inmiddels wel waarderen.


Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Congo, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Egypte, El Salvador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Libanon, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).