Allemaal Utrechters – Nikola Horvat: ‘Ik wist niet dat er een land bestond dat zo goed bij mij past’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Nikola Horvat: ‘Ik wist niet dat er een land bestond dat zo goed bij mij past’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Nikola Horvat: ‘Ik wist niet dat er een land bestond dat zo goed bij mij past’

Allemaal Utrechters – Nikola Horvat: ‘Ik wist niet dat er een land bestond dat zo goed bij mij past’
Foto: Bas van Setten
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Nikola Horvat (38) uit Kroatië.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Nikola Horvat (38) uit Kroatië.

Paspoort

Naam: Nikola Horvat
Geboortedatum: 5 januari 1980
Geboorteland: Kroatië
Geboorteplaats: Varaždin
Levensmotto: ‘Wees bewust van en dankbaar voor het nu’
Aantal mensen met een Kroatisch paspoort in Utrecht in 2017: 55 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Nikola is programmeur en ultra-marathonrenner (hij rende bijvoorbeeld 221 kilometer in 24 uur, een Belgisch record). Dat zijn twee hele verschillende dingen, maar balans vormt een rode draad in zijn leven. Nikola wil zichzelf altijd uitdagen. Daarom heeft hij het doel om twee keer per jaar ergens in de wereld een marathon te rennen. Waar dat is, hangt af van zijn trainingsschema. In 2017 werd in Utrecht een marathon gehouden die aansloot op zijn schema. “Ik zag afbeeldingen van Utrecht op Google en vond het meteen heel mooi. Toen ik de marathon had gerend, was ik verliefd. Ik vond het zo mooi! Ik rende door de natuur en door kleine dorpjes buiten de stad, zo gezellig. Ik werd zesde, en bij de finish vroeg een man – ik zou graag willen weten wie het was – me hoe ik het vond. Ik riep uit: ‘Zo mooi, ik zou hier makkelijk kunnen wonen!’ Een paar maanden later werd ik via LinkedIn benaderd of ik in Utrecht wilde werken.”

De keuze om uit Kroatië te vertrekken was, ondanks zijn liefde voor Utrecht, niet makkelijk. “Ik had alles goed voor elkaar, en was bang om weg te gaan. Ik zou me opnieuw moeten bewijzen”, aldus Nikola. Hij vond het vooral moeilijk om de Medvednica, een grote berg in de buurt van Zagreb, achter te moeten laten. “Ik heb er verschillende races gewonnen. Een ervan vindt iedere maand plaats om vijf uur in de ochtend, daar had ik al dertig keer op een rij aan meegedaan. Die streak moest ik opgeven.

”Nikola heeft de plussen en minnen naast elkaar gezet, en de redenen om naar Nederland te verhuizen wonnen het ruimschoots van de redenen om in Kroatië te blijven. “Ik wist niet dat er een volk bestaat dat zo goed bij mij past: Nederlanders zijn ruimdenkend, direct, oordelen niet zo snel en kunnen goed omgaan met geld. Ook zijn jullie goed georganiseerd en efficiënt. In Kroatië zijn mensen anders, nog steeds gebroken door de oorlog. Ik wil leren hoe ik mensen in mijn land kan helpen beter te leven.” De verhuizing heeft Nikola nog meer geopend. Hij is transparanter geworden en accepteert andere meningen meer. Ook is hij behulpzamer geworden dan hij al was. Nikola verbaast zich over de vriendelijkheid van Nederlanders. “Als ik ga fietsen, stop ik soms even om iets te pakken, of wat te eten. Mensen stoppen dan om te vragen of alles goed is, geweldig vind ik dat.” Nikola gelooft dat de wereld een stukje beter zou zijn als anderen naar de Nederlandse cultuur zou kijken als een voorbeeld.

Of hij de rest van zijn leven in Nederland blijft, weet Nikola nog niet. “Ik kijk naar wat er vandaag gebeurt. Op het moment ben ik gelukkig, maar ik houd ook van mijn geboorteland. Daar liggen mijn roots.”

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guinee, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Joegoslavië, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zimbabwe.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).