Allemaal Utrechters – Sanna Manneh: ‘Ik maak me zorgen over de kou in de winter’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Sanna Manneh: ‘Ik maak me zorgen over de kou in de winter’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Sanna Manneh: ‘Ik maak me zorgen over de kou in de winter’

Allemaal Utrechters – Sanna Manneh: ‘Ik maak me zorgen over de kou in de winter’
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Sanna Manneh (29) uit Gambia.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Sanna Manneh (29) uit Gambia.

Paspoort

Naam: Sanna Manneh
Leeftijd: 29 jaar
Land: Gambia
Plaats: Faraba Banta
Levensmotto: ‘Discipline, hard werken en succes’

Sanna is naar Utrecht gekomen vanwege de liefde, en het bevalt hem hier goed. Hij is pas een paar maanden in Nederland, maar kent al veel mensen. Zijn vrienden hebben verschillende nationaliteiten, hij kent ze via zijn werk bij HEMA en van het Taalcafé. Ook kent hij veel mensen via zijn vrouw, en van zijn werk als gids in Gambia. Sanna kwam er achter dat iemand met wie hij op school heeft gezeten ook in Utrecht woont. “Het is fijn om iemand dichtbij te hebben uit je eigen land.”

Sanna wil integreren in Nederland, en voelt zich al een Nederlander: “Ik weet veel van de cultuur, heb veel plekken in het land gezien. Ik heb bijvoorbeeld in Volendam Nederlandse klederdracht aangehad en op klompen gelopen.” De Nederlandse cultuur verschilt volgens Sanna vooral op sociaal gebied van de Gambiaanse. “In Gambia zijn de mensen veel opener, daar kun je op straat een praatje maken met mensen die je niet kent. In Nederland zijn mensen meer in zichzelf gekeerd.” Wat voor Sanna ook nieuw is, is de trein. Maar gelukkig kan zijn vrouw hem wegwijs maken en pakt hij vaak de auto of de fiets. Fietsen deed Sanna ook in Gambia, alleen is hij in Nederland veel sneller; dat komt door de wegen die geasfalteerd zijn en niet van zand.

Waar hij maar niet aan kan wennen, is het weer. “Je weet nooit wat voor weer het de volgende dag gaat zijn”, aldus Sanna. “Mijn vrouw heeft me een aantal apps laten zien die ik heb gedownload, nu kan ik zien hoe koud het is en of het gaat regenen. Ik ben wel bang voor de winter, die kennen we in Gambia niet. Twintig graden, wat het nu is, vind ik wel lekker. Maar als ik ‘s ochtends om half zeven naar mijn werk fiets, bevriezen mijn handen al.”

Het was een grote stap om zijn familie en vrienden achter te laten in Gambia, en om de cultuur vaarwel te zeggen. “Je moet door. Dit is het leven en niemand weet wat het brengt”, aldus Sanna. Hij moest ook stoppen met zijn vorige baan. In Gambia werkte hij bij de afdeling Parks and Wildlife management in Abuko, waar hij vogels bestudeerde en als natuurgids werkte. Later werkte hij als gids in Senegambia, waar hij zijn vrouw heeft ontmoet. Als hij de Nederlandse taal onder de knie heeft, zou hij graag iets soortgelijks in Nederland doen. Volgend jaar kan hij hopelijk naar school om beter Nederlands te leren en dan kan hij op zoek naar een baan die beter bij hem past.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Congo, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Egypte, El Salvador, Engeland, Eritrea, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Libanon, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Malta, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

1 Reactie

Reageren
  1. Katja

    Maak je maar geen zorgen, zo koud wordt het hier niet meer !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).