Allemaal Utrechters – Sarrutaya Tiew: ‘Vanuit de Bijenkorf kijkend naar het drukke kruispunt voelt het een beetje thuis’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Sarrutaya Tiew: ‘Vanuit de Bijenkorf kijkend naar het drukke kruispunt voelt het een beetje thuis’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Sarrutaya Tiew: ‘Vanuit de Bijenkorf kijkend naar het drukke kruispunt voelt het een beetje thuis’

Allemaal Utrechters – Sarrutaya Tiew: ‘Vanuit de Bijenkorf kijkend naar het drukke kruispunt voelt het een beetje thuis’
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Sarratuya Tiew (54) uit Thailand.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Sarratuya Tiew (54) uit Thailand.

Paspoort:

Naam: Sarratuya Tiew
Geboortedatum: 26-10-1963
Land:
 Thailand
Plaats: Uttaradit
Levensmotto: ‘Denk niet aan morgen, maar aan vandaag’
Aantal mensen met een Thais paspoort in Utrecht in 2017: 89 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

‘Wij zijn in Thailand Saowapa-inkopen doen voor komend jaar.’ Deze tekst hing begin dit jaar een maand lang op het raam van het Thaise streetfoodrestaurant in de Nicolaasstraat. Tiew was terug naar haar geboorteland om producten te halen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn, zoals de mango´s die nodig zijn om mango sticky rice te maken. Ook gaat Tieuw veel familiebedrijfjes af om sauzen te proeven. Van de ‘perfecte smaak’ laat ze vele liters maken en via een boot naar de haven in Rotterdam schepen, om er vervolgens in Utrecht mee te kunnen koken.

Koken is wat Tiew het liefste doet. Ze leerde het van haar grootmoeder in Thailand en via kooklessen op de universiteit. Na acht jaar wonend in Nederland kwam haar kookdroom uit met Saowapa; een eigen streetfoodrestaurant. Ze was niet langer meer ‘de vrouw van’, maar zelfstandig. Haar verhuizing van Thailand van Nederland maakte Tiew namelijk afhankelijk van haar Nederlandse man Hans. Vooral de taal was een barrière. In Thailand was Tiew gewend om haar eigen boontjes te doppen. Na twee universitaire masters in psychologie en bedrijfseconomie werkte ze als radiojournalist in Bangkok. Ze deed ter plekke verslag van verkeersongelukken en misdrijven. Na vier jaar werd alle narigheid haar te veel en ging ze aan de slag bij een grote Amerikaanse verzekeraar. Daar behoorde ze vaak tot de top-tien beste werknemers, waardoor ze mee mocht met vele groepsreizen. Zo zag ze veel van de wereld, van Amerika en Nieuw-Zeeland, tot Hong-Kong en Zwitserland. De bekers die ze won staan nog steeds bij haar in het huis aan de Maliesingel. Op een reis naar Nederland, voor het eerst geen groepsreis maar een bezoek aan de zus van een Thaise vriendin in Wassenaar, ontmoette ze Hans. Op een feestje wisselden ze mailadressen uit en na een half jaar mailen zocht Hans haar op in Thailand.

Saowapa

In 2006 verhuisde Tiew uiteindelijk naar Nederland. Ze begon met de administratie van Hans’ bedrijf, maar deed als snel de catering voor zijn zoons galerij. Ze kreeg er zoveel enthousiaste reacties op, dat het cateren steeds meer uitbreidde. Van lunches voor bedrijven aan de Maliesingel naar grote cateringsopdrachten voor overheden en universiteiten. Er was zoveel animo dat ze in oktober 2014 de gok waagde om een streetfoodrestaurant te openen in een zijstraat van de Twijnstraat. Tiew vertelt dat het concept op dat moment nog nieuw was in Utrecht. Het type horecavergunning bestond nog niet. “We schenken geen alcohol, zijn we dan een lunchroom? Maar we zijn ook ’s avonds open, is het dan afhaal?” Tiew lacht. Tegenwoordig is een streetfoodrestaurant ‘helemaal hip’ en zie je de formule vaker.

Tiew noemt Utrecht een ‘geweldig rustige stad’ in vergelijking met Bangkok. In Bangkok nam ze bijna altijd de auto, hier is veel te lopen en te fietsen. De lucht van Utrecht is ‘mooi fris en schoon’. Wanneer Tiew heimwee heeft, gaat ze naar het café op de tweede verdieping van de vernieuwde Bijenkorf. Door de ramen kijkt ze uit op het drukke kruispunt met de voetgangers, fietsers, bussen en taxi’s die oversteken. “Dan voel ik me weer een beetje thuis.”

2 Reacties

Reageren
  1. R

    Mooi verhaal!
    En goed eten ook. We komen graag weer langs. 🙂

  2. Kom naar Lombok!

    Superlekker eten! Kunt u pleaaase een tweede tentje openen op de Kanaalstraat? Dat is lekker om de hoek, leuke jonge doelgroep qua bewoners van Lombok en een heerlijk verkeersinferno op de Kanaalstraat 🙂 Doen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).