Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Yassou Diouf (50) uit Senegal.
Paspoort
Naam: Andre Hyacinthe Diouf (roepnaam Yassou)
Land: Senegal
Plaats: Fadiouth
Geboortedatum: 27-10-1967
Levensmotto: ‘Wees lief voor elkaar.’
Aantal mensen met een Senegalees paspoort in Utrecht in 2017: 9 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)
In café Het Hart bestelt Yassou een muntthee. Straks gaat hij nog even naar Plato, vertelt hij, om hopelijk mooie platen tegen te komen. In Utrecht is de keuze in platenzaken tot zijn spijt niet reuze – “Vroeger had je er meer.” De eerste keer dat Yassou in Utrecht platen draaide, was in Sophie’s Palace, een kroeg die niet meer bestaat. Hij had als kleine ‘Jas’ in Senegal geoefend met cassettebandjes en in Utrecht thuis met zijn eigen dj-set, maar mensen schamperden: ‘Wat denk je nou, Jas?’ Die avond bewees de Senegalees dat hij talent had.
Sindsdien heeft hij heel veel in verschillende Utrechtse kroegen gedraaid. Sinds 1998 is café Het Hart zijn vaste stek. Tegenwoordig draait hij er minder vaak zelf, maar regelt hij de dj-programmering. Ervaring met programmeren deed hij lang geleden op, als coördinator bij SJU Podium (Stichting Jazz Utrecht). “Wat je nu door de speakers hoort – hoor je het? – heb ik ook uitgezocht. In Het Hart drop ik 90 procent van mijn muziekcollectie. Vroeger was dat vooral veel lounge, hiphop en funk. Nu draai ik vrijwel alles.”
Het begon allemaal met drie maanden vakantie in 1991. Twee vrienden van zijn oudere broer hadden hem uitgenodigd naar Nederland te komen. “Zij woonden daar en waren in een van mijn zomervakanties op ons eilandje langsgekomen, Fadiouth. Als mijn broer moest werken nam ik ze mee op sleeptouw. Toen zijn we bevriend geraakt.” Yassou wist niks van Nederland behalve dat er kaas werd gemaakt, maar vond het ook zowat om de uitnodiging af te slaan. Zijn vader, die op dat moment al lang gastarbeider was in Frankrijk en geld verdiende voor zijn gezin van tien kinderen, was niet direct enthousiast. Zijn moeder zei dat-ie moest doen waar hij zin in had. En zijn broer, militair in de VS, bood zelfs aan het ticket te betalen. Paps draaide bij toen Yassou hem – één dag voor vertrek – vertelde dat hij ging. “Mijn ouders waren lieve mensen”, zegt Yassou. “Ik ben blij dat ik nooit iets tekort ben gekomen.”
Identiteit
Hij was in die tijd 23 en had zijn studie nog niet afgemaakt, maar Nederland – Utrecht! – beviel zó goed, dat hij niet terugkeerde. “Ik geloof in het lot. Het was de bedoeling dat ik bleef.” Als hij het over Nederland heeft, worden zijn ogen nat. “Ik hou van dit land en mis het zelfs als ik in Senegal ben. Ik noem mezelf een afro-Nederlander.”
De eerste paar jaar zat hij bij de luchtmobiele brigade, daarna heeft hij bij een bank gewerkt en nu is Yassou een opleiding aan het volgen voor beveiliger. Onlangs kreeg de afro-Nederlander een baan aangeboden als vertaler. Dat lijkt hem wel wat. “Het lijkt me heerlijk om weer eens Frans te kunnen spreken. Dat mis ik, het is een deel van mijn identiteit.”
Ook het geloof is een deel van zijn identiteit. “Ik ben katholiek, net zoals vrijwel iedereen op Fadiouth.” Hij vertelt dat hij de islam in Senegal zag opkomen. “Dat was geen probleem, want Senegalezen zijn een heel gastvrij volk. Katholieken en moslims kunnen er samen feest vieren.” Hij is ook gek op Nederlanders, maar kan alleen niet wennen aan de negativiteit in de media, en in het dagelijks leven. “Ik zeg wel eens: het enige wat we hier nodig hebben, is een klaagmuur. Kan het wat positiever? Net als het weer, trouwens!”
Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl
Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Aruba, Bolivia, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Finland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk, Suriname, Ierland, Brazilië, Australië, Nicaragua, Griekenland, Litouwen, Estland, Tadzjikistan, Zuid-Soedan, Portugal, Canada, België, Zuid-Korea, Curaçao, Senegal.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.