Allemaal Utrechters - Tanya Leeuwen-Skrypka: ‘Kanaleneiland lijkt op mijn thuisstad in Oekraïne’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Tanya Leeuwen-Skrypka: ‘Kanaleneiland lijkt op mijn thuisstad in Oekraïne’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Tanya Leeuwen-Skrypka: ‘Kanaleneiland lijkt op mijn thuisstad in Oekraïne’

Allemaal Utrechters – Tanya Leeuwen-Skrypka: ‘Kanaleneiland lijkt op mijn thuisstad in Oekraïne’
Tanya Leeuwen-Skrypka
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tanya Leeuwen-Skrypka (48) uit Oekraïne.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tanya Leeuwen-Skrypka (48) uit Oekraïne.

Paspoort:
Naam: Tanya Leeuwen-Skrypka
Geboortedatum: 17-01-1970
Land: Oekraïne
Plaats: Odessa
Levensmotto: ‘Alles gebeurt met een reden’
Aantal mensen met een Oekraïens paspoort in Utrecht in 2017: 154 (bron: Basisregistratie Personen/BRP

“In Oekraïne gebeurt veel in de schaduw. Toen ik voor het eerst in Nederland kwam, zag ik opvallend veel mensen met een beperking”, zegt Tanya Leeuwen-Skrypka. “Ik zag mensen in een rolstoel in het restaurant en in het gemeentehuis, en bij de Belastingdienst iemand die met zijn voeten schreef. Ik vroeg aan mijn Nederlandse man waarom hier zoveel gehandicapten woonden, hij snapte mijn vraag niet. In Oekraïne zie je ze amper – mijn buurman was gehandicapt maar zat altijd binnen. Nu weet ik dat in Nederland iedereen meedoet in de maatschappij. Die gelijke kansen vind ik echt geweldig.”

Tanya was in Oekraïne getrouwd met een Oekraïense man, samen hebben ze twee kinderen.  Ze werkte bij een toeristenbureau en beantwoordde veel vragen via Skype. De Nederlandse Wop benadert haar omdat hij – tijdelijk – gaat werken in Kiev en geïnteresseerd is in de geschiedenis van het land. Hij was ook benieuwd hoe Tanya het vond om in Oekraïne te wonen. Dat soort vragen was ze niet gewend. Ze raken aan de praat en al snel spreken ze af. De klik is er meteen, hoewel Tanya absoluut niet op zoek is naar een nieuwe relatie. De liefde overwint, waardoor ze uiteindelijk scheidt van haar Oekraïense man en met haar kinderen naar Utrecht, de woonplaats van Wop, vertrekt. “Ik heb geen dag spijt gehad van die beslissing.”

Werkend leren

Tanya gaat met haar twee kinderen bij Wop in Kanaleneiland wonen. Dat bevalt haar goed – Odessa in Oekraïne is ook een multiculturele stad. De directeur van de basisschool vertelt Tanya dat 99,5 procent van de leerlingen van buitenlandse afkomst is. Tanya begrijpt niet waarom hij dat zegt. Wat maakt dat uit? De resultaten zijn toch goed? De extra taallessen blijken een uitkomst voor haar twee kinderen, die de Nederlandse taal daardoor snel leren. Tanya volgt een taalcursus via de gemeente, waar ze ook zes maanden een taalstage volgt. Superleerzaam, zegt ze. Ze leert over het daklozenprogramma in Utrecht en over de tippelzone, waar ze bijna naast woont. Tanya vindt het ongelofelijk goed dat zoiets bestaat en heeft respect voor de hulpverleners.

Ze noemt het een ‘groot geluk’ dat ze op een dag aan de slag mag bij Ladyfit, een sportschool waar vooral allochtone vrouwen sporten. Eerst als vrijwilliger, later in loondienst. Het is er geweldig: ze leert buurtbewoners kennen en ondervindt hoe je kunt omgaan met mensen uit verschillende culturen. Ze raakt bevriend met buurtgenoten van Turkse en Marokkaanse komaf en zegt stralend dat ze sindsdien wordt uitgenodigd voor bruiloften. Inmiddels werkt Tanya als data-analist bij een grote marktonderzoeker en kent ze alle supermarkten, drogisterijen en tankstations uit haar hoofd. “Door mijn werk leer ik Nederland beetje bij beetje beter kennen.”

De Oekraïense is blij dat in Nederland alles tot in de puntjes verzorgd wordt – in Oekraïne kan een huis er van de buitenkant mooi uitzien, terwijl vanbinnen de riolering niet eens werkt. Nederlanders kunnen op hun beurt wat leren van de spontaniteit van de Oekraïners; hier leeft iedereen volgens een agenda, daar kun je spontaan bij iemand aankloppen voor een kopje koffie.

Tanya vindt Utrecht een mooie stad. Ze fietst graag met Wop over de Dafne Schippersbrug naar Leidsche Rijn, waar ze het Lint volgen: het fietspad met de leuke bloemetjes. Ook komen ze graag in café Het College of tapasbar El Mundo. In de toekomst hoopt Tanya weer meer tijd te krijgen om vrijwilligerswerk te doen en mensen te helpen. “Want de kansen die ik heb gekregen, moet iedereen krijgen.”


Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Oekraïne, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).