Allemaal Utrechters – Tiina Rootamm: ‘Overvecht doet mij denken aan Estland’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Tiina Rootamm: ‘Overvecht doet mij denken aan Estland’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Tiina Rootamm: ‘Overvecht doet mij denken aan Estland’

Allemaal Utrechters – Tiina Rootamm: ‘Overvecht doet mij denken aan Estland’
Tiina Rootamm. Foto: Bas van Setten
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tiina Rootamm (28) uit Estland.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tiina Rootamm (28) uit Estland.

Paspoort

Naam: Tiina Rootamm
Land: Estland
Plaats: Tallinn
Geboortedatum: 30-10-1988
Levensmotto: ‘Sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you’ (‘Je kan niet alles onder controle hebben, maar dat hoeft ook niet’)
Aantal mensen met een Ests paspoort in Utrecht in 2017: 21 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Ik wil weten wat er in de wereld gebeurt en er een betere plek van maken”, zegt de Estse Tiina Rootamm vastberaden. Ze zit in de kantine van de universiteitsbibliotheek aan de Drift. Tiina is in Utrecht om meer te leren over mensenrechten, iets wat in haar moederland amper wordt aangeboden aan de universiteit. Ze is erg te spreken over het internationale karakter van de Universiteit Utrecht. “Dat helpt mij om een bredere visie te ontwikkelen. Wanneer je altijd omringd bent met dezelfde soort mensen, dan blijf je hetzelfde perspectief houden.”

In de universiteitsbibliotheek aan de Drift komt ze vaak. “Ik vind de universiteitsbibliotheek in het centrum amazing. Niet alleen omdat de bibliotheek zo mooi is, maar ook omdat je er zeven dagen per de week tot ‘s avonds half elf kunt studeren.” Anders is dat bij de Universiteit van Tartu, die Tiina momenteel voor een half jaar inruilt voor de Domstad in het kader van haar Erasmus+ programma.

Interesse voor het wereldtoneel en mensenrechten is altijd al aanwezig bij Tiina. Met haar familie praat ze veel over de geschiedenis van Estland en Europa. Ze legt uit dat die gesprekken te maken hebben met het feit dat Estland vijftig jaar bezet is geweest door de Sovjet-Unie. “Tot 1991 behoorden wij tot de Sovjet-Unie. Wij, als Esten, konden vijftig jaar lang niet in vrijheid praten.” Tiina legt uit dat de jongere generaties niet dagelijks meer met die geschiedenis bezig zijn, “maar iedereen kan het verschil begrijpen tussen leven in én zonder vrijheid.”

Bahá’í-geloof

Hier in Utrecht woont Tiina in een flat in Overvecht. “Dat vind ik heel leuk, want het doet mij denken aan Estland met die flats en tussenliggende groene parkjes”, lacht ze. Ze bewondert de diversiteit van bewoners in de wijk. “In Estland zie je dat niet. We liggen met veel dingen nog achter, zoals met immigratie. Ik ken in Estland één moslima”, zegt ze verbazend. In Overvecht komt ze graag bij Turkse en Marokkaanse winkels om er groente en fruit te kopen.

Ook is ze actief in de bahá’í-geloofsgemeenschap. “Dat is een relatief nieuw wereldgeloof dat nu zo’n tweehonderd jaar bestaat. Het gaat uit van eenheid van de mensheid en stimuleert en helpt mensen om de wereld tot een betere plek te maken”, legt Tiina uit. “We komen niet samen in een kerk, maar in een buurthuis of bij mensen thuis. ”

In Estland hoorde Tiina dat er in Utrecht een actieve bahá’í-community bestaat. Dat gaf haar, naast het universiteitsprogramma over mensenrechten, een extra reden om naar de stad te komen. In Utrecht heeft ze daardoor al veel mensen ontmoet. “Je praat tegenwoordig niet snel meer met je buren, maar bahá’í verbindt. Ik kom nu bij allerlei mensen over de vloer in Utrecht.”

Op 22 oktober viert de bahá’í-geloofgemeenschap de tweehonderdste geboortedag van Bahá’u’lláh, de grondlegger van het geloof, in het Academiegebouw aan het Domplein. Iedereen is welkom. Die openheid vindt Tiina ook kenmerkend voor Utrecht. “Iedereen is vriendelijk, actief en werkt hard. De fietscultuur vind ik geweldig, dat geeft de stad een actief gevoel. Iedereen beweegt zichzelf letterlijk voort. En de hoge kwaliteit van het onderwijs is ook iets om trots op te zijn. Wanneer je mensen goed kunt onderwijzen, zal de samenleving daarvan profiteren.”


Allemaal Utrechters is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Iemand anders of jezelf aanmelden voor de rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl 

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Antillen, Bolivia, Zweden, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk, Suriname, Ierland, Brazilië, Australië, Nicaragua, Griekenland, Litouwen en Estland.

1 Reactie

Reageren
  1. jacob

    Deze rubriek is een feestje om te lezen .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).