Allemaal Utrechters – Tom Borg: ‘Ik pas het beste bij Utrecht van de drie plekken waar ik heb gewoond’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Tom Borg: ‘Ik pas het beste bij Utrecht van de drie plekken waar ik heb gewoond’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Tom Borg: ‘Ik pas het beste bij Utrecht van de drie plekken waar ik heb gewoond’

Allemaal Utrechters – Tom Borg: ‘Ik pas het beste bij Utrecht van de drie plekken waar ik heb gewoond’
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tom Borg (34) uit Malta.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tom Borg (34) uit Malta.

Paspoort:
Naam: Tom / Thomas Borg
Geboortedatum: 12-11-1983
Land: Malta
Plaats: Mellieħa
Levensmotto: Als je wilt dat er iets verandert, moet je ervoor werken en kansen nemen’

“In Malta blijft het dagelijkse leven een beetje hetzelfde, er verandert niet zo veel.” Het is met een totale oppervlakte van 316 km2 en een inwonersaantal van 440.000 (in 2016) met recht een klein land te noemen – de stad Utrecht heeft slechts ongeveer 100.000 inwoners minder. Met alleen een middelbare schooldiploma op zak vertrok Tom op zijn achttiende naar Londen. “Londen was te veel, het verschil met Malta was te groot. Ik ben geen man voor een klein eiland, maar ook niet voor een megastad”, vertelt Tom. Na zeven jaar in Londen gewoond en gewerkt te hebben was hij op zoek naar een nieuwe baan. Hij zette zijn CV op een Britse website, en een Nederlands bedrijf benaderde hem. “Ik wilde eigenlijk in het Verenigd Koninkrijk blijven, maar ik dacht ‘waarom niet?’. Ik kreeg de baan en verhuisde naar Utrecht.”

Het leven in Malta is volgens Tom echt anders dan het leven hier. “Daar zijn mijn familie en vrienden, en ken ik bijna iedereen. In Malta ken je iedereen via via. In Utrecht ken ik niet veel mensen, maar ik voel me niet alleen.” De Maltezer moest wennen dat mensen hun agenda pakken als hij iets met ze wil afspreken. “Ik ben gewend om iemand te bellen en een uur later af te spreken. Gelukkig kan dat ook in Utrecht, want de stad is zo compact. Als ik met iemand wil afspreken, is het maximaal twintig minuten fietsen.”

Op de fiets naar het werk

Het is niet zo dat Tom meteen op de fiets stapte toen hij in Utrecht kwam wonen. “Ik heb het twee jaar aangekeken en toen pas een fiets gekocht. Er zijn zo veel mensen, het is wachten op een ongeluk”, aldus Tom. Nu is fietsen geen probleem meer voor hem. Sterker nog, hij fietste toen hij in Nieuwegein woonde dagelijks naar zijn werk in Vianen. “Ik fietste als de zon scheen, maar ook als het koud was en als het regende. Over de Lekbrug fietsen was zwaar, de wind is daar altijd tegen je.”

Tom: “Ik maak wel grappen over Nederland, maar ik ben hier niet zonder reden. Ik pas het beste bij Utrecht van de drie plekken waar ik heb gewoond.” Hij voelt zich veilig in Utrecht, en vindt het leuk dat je vanuit Nederland makkelijk andere Europese plaatsen kunt bezoeken. Tom is ook erg blij met zijn nieuwe appartement in de Radboudveste, boven Hoog Catharijne. “Ik woon op de dertiende verdieping. Vanaf mijn woonkamer heb ik uitzicht op het oude gedeelte van de stad, op de Dom, en vanaf mijn slaapkamer kan ik Amsterdam zien. Mij krijgen ze hier niet meer weg.”

Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar [email protected]

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Congo, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Egypte, El Salvador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Libanon, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).