Allemaal Utrechters - Tony Perez: ‘Een Nederlandse koopvaardijofficier redde mijn moeder en mij uit El Salvador’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Tony Perez: ‘Een Nederlandse koopvaardijofficier redde mijn moeder en mij uit El Salvador’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Tony Perez: ‘Een Nederlandse koopvaardijofficier redde mijn moeder en mij uit El Salvador’

Allemaal Utrechters – Tony Perez: ‘Een Nederlandse koopvaardijofficier redde mijn moeder en mij uit El Salvador’
Tony Perez. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tony Perez (31) uit El Salvador.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Tony Perez (31) uit El Salvador.

Paspoort:
Naam: Tony Perez
Geboortedatum: 05-05-19-1987
Land: El Salvador
Plaats: Acajutla
Levensmotto: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet bezig hoeven zijn met het bedenken van zo’n cheesy levensmotto’
Aantal mensen met een El Salvador paspoort in Utrecht in 2017: 3 (bron: Basisregistratie Personen/BRP

“Ik kwam vanuit El Salvador met een schip naar Nederland. De kapitein van het schip zag mijn moeder en mij in Acajutla en kon niet meer vertrekken zonder ons mee te nemen. Ik beschouw hem sindsdien als mijn vader.” Tony Perez zit op het terras van Kimmade aan de Oudegracht en vertelt zijn verhaal. In 1990 verkeert El Salvador in een burgeroorlog. Een Nederlandse koopvaardijofficier is een aantal dagen in de kuststad aan de Grote Oceaan om goederen te brengen. Hij ontmoet al snel Tony’s moeder. Hoe dat precies ging, weet Tony niet. “Dat vind ik ook niet zo belangrijk. Het is zo’n zorgzame man, hij kon niet weggaan zonder iets goeds te doen.”

Tony’s moeder is zeventien wanneer ze van hem bevalt, zijn vader is ‘niet in de picture’. De toekomst ziet er, mede door de burgeroorlog, niet rooskleurig uit. Tony’s moeder is daarom ontzettend blij wanneer een Nederlandse man aanbiedt haar te helpen El Salvador te verlaten en een bestaan op te bouwen in Holland. Daarom vertrekt Tony op zijn tweede met het schip naar Nederland. Tony is sinds zijn vertrek niet meer in El Salvador geweest. Hij wil er graag zijn familie bezoeken, maar zijn oma raadt het af. “Er zijn veel bendes actief en ik val daar als buitenlander op, dus ze is bang dat mij iets overkomt. Daarom twijfel ik heel erg of ik wel of niet moet gaan.”

Utrecht groeit met Tony mee

Tony’s moeder en de Nederlandse kapitein worden geen stel, wel voeden ze samen Tony op. “In het begin woonden we met z’n drieën in zijn huis in Bergen op Zoom. Hij kocht een café zodat mijn moeder daar een vaste baan kreeg. Zodra ze haar verblijfsvergunning binnen had door de baangarantie, verkocht hij het café weer en vertrok ik met mijn moeder naar een flatje.”

Vanuit Bergen op Zoom verhuist Tony voor zijn studie naar Utrecht. Hij kiest voor Utrecht omdat het ver genoeg is om direct op kamers te kunnen. Ook is het een ‘grote’ stad waar van alles te doen is, maar toch gezellig klein aanvoelt. En dat er veel vrouwen studeren speelt op dat moment ook wel mee, ‘laten we eerlijk zijn’, zegt Tony (inmiddels is hij al negen jaar gelukkig samen met zijn verloofde). Hij start met de studie rechten, maar dat interesseert hem te weinig. Tijdens het uitgaan rolt hij in de fotografie – wekelijks publiceert hij een album van een clubavond op tillate. Zijn fotografiewerk heeft al snel de overhand – tegenwoordig is Tony professioneel fotograaf en filmmaker.

Tony woont jaren in het Noorderlicht, de hoge toren aan de Oudenoord. Vanaf zijn appartement op de negende verdieping ziet hij iedere ochtend een prachtige zonsopkomst. De foto’s die hij daarvan maakt met de molen aan de Merelstraat erbij noemt hij om te smullen. Utrecht is ‘zijn stadsie’ geworden. De stad waar hij als student kwam groeide met hem mee. “Er ontstaan steeds meer bijzondere horecazaken, er gebeurt van alles. Misschien dat ik voor mijn werk nog een tijdje in het buitenland zal wonen, maar uiteindelijk kom ik weer terug in Utrecht. Dat weet ik zeker.”


Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Litouwen, Macedonië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).