Allemaal Utrechters – Yves-Faustin Nahimana: ’Ik zeg liever dat ik student ben dan vluchteling’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Yves-Faustin Nahimana: ’Ik zeg liever dat ik student ben dan vluchteling’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Yves-Faustin Nahimana: ’Ik zeg liever dat ik student ben dan vluchteling’

Allemaal Utrechters –  Yves-Faustin Nahimana: ’Ik zeg liever dat ik student ben dan vluchteling’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Yves-Faustin Nahimana (29) uit Burundi.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Yves-Faustin Nahimana (29) uit Burundi.

Paspoort

Naam: Yves-Faustin Nahimana
Geboortedatum: 04 juni 1989
Land: Burundi
Geboorteplaats: Bujumbura
Levensmotto: ‘Ik wil mensen helpen, en als dat niet lukt, wil ik ze blij maken’
Aantal mensen met een Burandees paspoort in Utrecht in 2017: 9 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Veel mensen kennen de situatie in Burundi niet, en weten niet dat er een politiek conflict is sinds april 2015. Een half miljoen Burundezen is inmiddels gevlucht (het land kende in 2009 ruim acht miljoen inwoners, red.).” Yves is mensenrechtenactivist en daarom niet veilig in zijn land. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen zij in aanmerking voor een verblijf van drie maanden in een van de Nederlandse ‘Shelter Cities’. Ze volgen dan een programma van Justice and Peace Netherlands. Yves kwam op deze manier in maart 2016 terecht in Den Haag. Hij kreeg trainingen en het was de bedoeling dat hij na drie maanden weer terug zou gaan naar Burundi. Maar de situatie in zijn land was nog slechter geworden, dus Yves kon niet meer terug. Hij schreef zich daarop in Nederland in voor een studie.

Yves werd geselecteerd voor Incluusion, een programma van de Universiteit Utrecht dat zich richt op studenten met een vluchtelingenachtergrond. “Door Incluusion heb ik snel kunnen integreren in de maatschappij, en had ik een goede basis voor een master”, aldus Yves. In Burundi rondde hij een studie Political Science and International Relations af, en hij volgt momenteel de master Conflict Studies and Human Rights aan de Universiteit Utrecht. Sinds hij studeert, hoeft Yves niet meer te zeggen dat hij vluchteling is: hij is student. “Mensen praten niet makkelijk met vluchtelingen, door het negatieve imago. Toen ik hier nog niet zo lang was, heb ik op een avond een paar uur met een meisje staan dansen, heel leuk. Toen ik vertelde dat ik vluchteling was, was ze binnen een paar minuten weg. Vluchteling zijn is niet je identiteit, het is een situatie. Niemand kiest ervoor vluchteling te zijn.”

Integreren was voor Yves makkelijk, want hij houdt ervan om met mensen te praten en doet dat dan ook gewoon. Yves is niet alleen student, hij is ook actief bij de basketbalvereniging SVO Basketball, waar hij wedstrijden speelt en een jonger team coacht. Ook gaat hij naar de kerk, speelt hij op maandagavond bij een studentenbasketbalteam en is hij vaak te vinden in de Voortuin, TivoliVredenburg, Hofman en EKKO. Overal waar hij komt, maakt hij vrienden. Want wat Yves het liefste doet, is mensen helpen en blij maken. Hij heeft de lachers op zijn hand. Yves kan nog niet goed Nederlands, maar noemt zijn vrienden ‘jochie’ en zijn vriendinnen ‘lekker ding’.

Het vergaat hem in Utrecht goed, maar Yves mist Burundi. Hij kan er niet naartoe, maar zijn familie en vrienden zijn er nog wel. “Burundi is heel mooi, en ik mis het lekkere eten. Je kunt er overal tegen vreemden praten alsof je ze kent, en je hebt geen uitnodiging nodig als je naar een feestje gaat. Je kunt dus naar heel veel feestjes; er is iedere week wel een bruiloft. En het weer in Burundi is perfect. Het is er altijd rond de twintig graden, en nooit kouder dan zestien graden.” Terwijl Yves dat zegt, begint het buiten te hagelen. Hij lacht, en vervolgt: “Ik pak meestal de fiets om ergens te komen. Je kunt niet overleven in deze stad als je geen fiets hebt. Maar als het weer verschrikkelijk is, pak ik de bus.” Vandaag had hij haast, dus hij is toch met de fiets.

Yves mag tot tenminste 2021 in Nederland blijven, dan zal hij zien wat hij doet. “Als de situatie in Burundi goed is, ga ik terug. Anders ga ik proberen een baan te vinden, bijvoorbeeld bij een internationale organisatie.” In de tussentijd doet hij wat hij kan doen voor zijn land.

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected]

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Joegoslavië, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Kroatië, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).