Alweer een Utrechts restaurant dat hoge ogen gooit met vegetarisch gerecht | De Utrechtse Internet Courant Alweer een Utrechts restaurant dat hoge ogen gooit met vegetarisch gerecht | De Utrechtse Internet Courant

Alweer een Utrechts restaurant dat hoge ogen gooit met vegetarisch gerecht

Alweer een Utrechts restaurant dat hoge ogen gooit met vegetarisch gerecht

Koken met groenten is populair. Eerder bleek dat al voor de bronzen plak voor het groentenmenu van De Keuken van Gastmaal en nu wordt het nog eens bevestigd door de finaleplek van het Utrechtse restaurant Vaartsche Rijn in de kookwedstrijd VariatieChef van het Jaar, met juryvoorzitter Jonnie Boer (eigenaar 3 sterrenrestaurant De Librije).

Chef van restaurant Vaartsche Rijn, Stijn Knaapen ziet de trend maar al te duidelijk: “Naast gasten die altijd vegetarisch eten, zien we ook steeds vaker dat gasten minder vlees of vis willen eten, bijvoorbeeld maar in één van de gerechten. Of dat ze een variatiedag houden en die dag geen vlees of vis eten.”

Lastpakken?

Hoewel vegetariërs en flexetariërs door veel mensen als ‘lastpakken’ worden gezien, is het voor Knaapen geen zware opgave om vlees/visloos te koken. “Natuurlijk houden we rekening met de wensen van onze gasten, wil iemand geen vis of vlees dan serveren we volledig vegetarisch menu, van amuse tot dessert. Geen probleem!”

GroentenJam

Het restaurant speelt juist extra in op de trend door de introductie van de maandelijkse GroentenJam. “We jammen dan met groenten en serveren 5, 6 of nog wel meer kleine gerechten na elkaar volledig bestaand uit groenten, granen, fruit, bonen, knollen, zaden, noten… kortom een GroentenJam. De eerste keer is woensdag 30 oktober.”

Kookwedstrijd

Knaapen: “Ik werd gevraagd mee te doen aan de wedstrijd VariatieChef. Niet persé iets voor mij zo’n wedstrijd, maar omdat ik het belangrijk vind te laten zien hoe geweldig je kan koken met groenten, vond ik het  leuk om mee te doen.”

Op 11 september hebben Stijn Knaapen en Joep de Jong (sous-chef) in de regionale voorrondes van VariatieChef gewonnen. “Sterwaardig, origineel en een te gekke geur”, het was slechts een greep uit de lofbetuigingen van de jury over het gerecht. “Nu wil ik ook winnen, die hoofdprijs lijkt me wel wat.”

Stage

De hoofdprijs is inderdaad niet mis. Naast de titel ‘VariatieChef van het Jaar’ maken de deelnemende chefs namelijk  kans op een unieke stage bij het enige 100% vegetarische sterrenrestaurant in Europa ‘Joia’ van Pietro Leemann.

Op woensdag 16 oktober gaat Vaartsche Rijn de kookstrijd aan in Librije’s Atelier Zwolle met de vijf andere restaurants. In de jury zitten onder andere Jonnie Boer (eigenaar 3 sterrenrestaurant De Librije), Antoinette Hertsenberg (Tros Radar) en Ico van Rheenen (Hoofdredacteur Allerhande).

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).