Amac en Søstrene Grene open: Voormalig postkantoor Neude weer volledig toegankelijk Amac en Søstrene Grene open: Voormalig postkantoor Neude weer volledig toegankelijk

Amac en Søstrene Grene open: Voormalig postkantoor Neude weer volledig toegankelijk

Amac en Søstrene Grene open: Voormalig postkantoor Neude weer volledig toegankelijk
Bij de Søstrene Grene stonden tientallen mensen te wachten om naar binnen te mogen. Foto's: Robert Oosterbroek
Met de opening van Amac en Søstrene Grene is het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude in Utrecht weer volledig toegankelijk. Het historische pand, dat een aantal jaar niet open was voor publiek, is getransformeerd tot een multifunctionele bestemming. Vanochtend stonden tientallen mensen te wachten.

Met de opening van Amac en Søstrene Grene is het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude in Utrecht weer volledig toegankelijk. Het historische pand, dat een aantal jaar niet open was voor publiek, is getransformeerd tot een multifunctionele bestemming. Vanochtend stonden tientallen mensen te wachten.

Het monument biedt onderdak aan de bibliotheek, een fietsenstalling en de winkels van Albert Heijn, Bever, Broese Boekverkopers en de vandaag geopende Amac en Søstrene Grene.

De bijzondere hal van het gebouw vormt het centrale plein van de bibliotheek en aan de Oudegrachtzijde zijn vier ruime winkels gerealiseerd. Waar het gebouw voorheen alleen een entree aan de Neude had, heeft het nu ook ingangen aan de Oudegracht en Potterstraat.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bij de Amac werden de laatste zaken op orde gemaakt voor de opening

Dick Gort, ceo a.s.r. real estate: “De transformatie van postkantoor tot Post Utrecht is gedaan met respect voor de historische en maatschappelijke waarde van het gebouw. Het multifunctionele programma maakt het gebouw toekomstbestendig en waardevol voor komende generaties. Wij geven met trots het gebouw weer terug aan de stad en zijn blij dat alle bezoekers en inwoners van Utrecht nu weer kunnen genieten van dit bijzondere gebouw.”

De Amac en de Søstrene Grene gingen vanochtend voor het eerst open. Bij de Søstrene Grene stonden tientallen mensen te wachten om naar binnen te mogen.

6 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Mooie ontwikkeling van een bijzonder pand op mooie plek in onze stad.
  Ook goed dat ze de achterkant aan de Oude Gracht zijde is opengemaakt. Dit was altijd een saai stuk op een stuk deel van de oude gracht.
  Het is en blijft nieuwbouw,maar ziet.er aardig uit en stuk beter dan hoe het was.

 2. Ton

  Ik was vanaf het begin wel huiverig voor zo’n omvangrijke ingreep in dit mooie monumentale gebouw.
  De beleving van de monumentale entree is gelukkig behouden: zonverlichte Neude > massieve houten deuren > halfduistere hal met gebrandschilderde licht > monumentale trap > weer die zware deuren >> de HAL ! (cf de entree van de Domtoren door Van Heukelom))
  Ik begrijp dat er extra entrees nodig zijn om zo’n groot gebouw een nieuwe functie te geven. Gelukkig zijn dit duidelijk herkenbare nieuwe toevoegingen, niet in, maar bijna los tegen de gevel geplaatst.
  De binnenplaats met de twee smeedijzeren poorten en het garagegebouw aan de Oudegracht had zeker zijn charme en was toch een essentieel onderdeel. Je had er een leuke horeca in kunnen doen (Konditorei ?) met een terras op de binnenplaats. Ik snap dat de nieuwbouw veel meer mogelijkheden geeft (ook financieel) . Gelukkig is de nieuwbouw zeer geslaagd: ook weer duidelijk een apart nieuw onderdeel , iets terug liggend zodat de traptorens nog beter uitkomen en met mooie keramieken gevelelementen die goed aansluiten bij de dakpannen.

 3. wollie

  goed bezig Ed!
  weer eens wat anders dan die pijpenla op de bakkerstraat 😉

 4. Johan

  @ Ton

  Met dat laatste ben ik het volstrekt oneens. De nieuwbouw is op zich niet verkeerd en de torens komen hierdoor inderdaad goed naar voren. Maar… de nieuwbouw is te massaal, te hoog. Een massieve rechtopstaande wand die de top van de torens juist wegdrukt. Een schuine en/of lagere afronding inplaats van die rechthoek bovenop was zoveel beter geweest. Helaas, helaas.

 5. JJ

  @ johan. Die afronding bovenop was het eerste plan voor de nieuwbouw, maar dat mocht niet van de welstand. Afgekeurd.

 6. Ton

  Beste Johan, als een toevoeging aan een monumentaal gebouw alleen een ondergeschikte rol mag hebben krijg je vaak een slappe hap waar ook het monument niet van profiteert. Zo’n toevoeging mag best een eigen smoel hebben, maar dan wel met voldoende kwaliteit.
  Het gotische koor van onze romaanse Janskerk mag er toch ook zeker wezen. (Waarmee ik nog niet wil zeggen dat de nieuwbouw bij ons Postkantoor dezelfde eeuwigheidswaarde heeft.)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).