Amazonekwartier in Utrechtse wijk Overvecht wordt klimaatbestendig, groener en verkeersveiliger Amazonekwartier in Utrechtse wijk Overvecht wordt klimaatbestendig, groener en verkeersveiliger

Amazonekwartier in Utrechtse wijk Overvecht wordt klimaatbestendig, groener en verkeersveiliger

Amazonekwartier in Utrechtse wijk Overvecht wordt klimaatbestendig, groener en verkeersveiliger
Luchtfoto van Overvecht
Het Amazonekwartier in de Utrechtse wijk Overvecht gaat op de schop. Omdat de riolering vervangen moet worden ziet de gemeente kans het hele gebied klimaatbestendig, groener en verkeersveiliger te maken.

Het Amazonekwartier in de Utrechtse wijk Overvecht gaat op de schop. Omdat de riolering vervangen moet worden ziet de gemeente kans het hele gebied klimaatbestendig, groener en verkeersveiliger te maken.

Het Amazonekwartier ligt in Overvecht-Noord, tussen zwembad De Kwakel, de Carnegiedreef, winkelcentrum De Klop en de groenstrook langs de Vecht. Net als in de rest van Overvecht, is ook in dit deel de riolering aan vervanging toe.

Twee buizen

Op dit moment stroomt het afvalwater en regenwater door één buis. Na de werkzaamheden liggen er twee buizen en zijn deze twee stromen gescheiden. Hiermee kan het regenwater langer in het gebied worden vastgehouden en dat is goed voor de planten. Bovendien hoeft alleen het afvalwater naar de rioolzuivering.

Om dit voor elkaar te krijgen moeten de wegen worden opengebroken. Voor de gemeente is dit een geschikt moment om ook andere zaken aan te pakken. Zo wordt gekeken hoe de omgeving verkeersveiliger gemaakt kan worden. Een optie is bijvoorbeeld om de wegen in te richten voor maximaal 30 kilometer per uur. Ook wordt gekeken wat nodig is om de bussluis aan de Amazonedreef weg te halen. Hier maken ondernemers in de buurt zich al langer hard voor.

Klimaatbestendig

Tot slot wil de gemeente het gebied klimaatbestendig inrichten. Ze wil het dus geschikt maken voor opvang van grote hoeveelheden regenwater voor droge periodes. Dit kan bijvoorbeeld door het gebied groener te maken en te zorgen voor minder asfalt. Ook kan het helpen om poelen en vijvers aan te leggen.

“De plannen die er nu liggen passen mooi in de ambities van de wijkaanpak Samen voor Overvecht”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “De woonomgeving wordt aantrekkelijker, schoon, groen, gezond en veilig. Zodat kinderen buiten kunnen spelen en bewoners kunnen genieten van een mooie en groene omgeving.”

Financiën

De wethouder zegt daarnaast blij te zijn dat het rijk en de provincie ook bijdragen aan het plan. De gemeente werkt op dit moment aan een plan voor de herinrichting van het Amazonekwartier. Bewoners en belanghebbenden kunnen meepraten. Na de zomer van dit jaar wordt het plan definitief gemaakt.

23 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Wie verzint deze naam nou weer?
  Het Amazonekwartier.
  Echt lachwekkend.
  Dit is geen Utrechtse benaming.
  Het is gewoon Overvecht Noord tussen zwembad De Kwakel en De Klopvaart.

 2. Manou De R.

  Amazonekwartier?
  Zelfs ras Overvechters hebben hier nog nooit van gehoord.

 3. Kadoendra

  Gemeentes moeten stoppen om het over groen te hebben want het gaat niet om groen maar om een ecologische invulling van de openbare ruimte.

  Een Kerstmarkt met kerstbomen is ook groen maar is ecologisch dood.

  Het poten van planten die bijen, vlinders en andere nuttige insecten aantrekken is een ecologische goede invulling.

  Deze planten zijn voor de mensen ook prettig daar het meestal bloemdragende planten zijn en doordat ze bijen, vlinders en andere nuttige insecten aantrekken komen er in een wijk ook meer vogels.

 4. De count

  Fijn zeg, alle zorgen van de mensen daar en de problemen van de wijk in 1 klap opgelost. Geen taalachterstanden meer, geen werkloosheid, geen segregatie. Prioriteiten perfect op orde

 5. JanV

  @kadoendra Helemaal eens! Het is helemaal niet de taak van de gemeente om de openbare ruimte te vullen met kerstmarkten!

 6. Utrechter2

  @Steve, Manou: de woningen daar zijn verkocht of worden verkocht na renovatie. Amazonekwartier verkoopt (of verhuurt) beter dan Overvecht. Er is een reden waarom Amsterdam Zuidoost al weer jaren Amsterdam Zuidoost wordt genoemd 😉

 7. W.

  Prima als het max 30 km/u wordt en ook zo wordt ingericht. Hopelijk wordt het sluipverkeer hiermee enigszins teruggebracht. Ik sta af en toe bij het oversteken met verbazing te kijken hoe ontzettend veel verkeer er vanaf de Einsteindreef en/of Carnegiedreef over de Paranadreef komt rijden, vrijwel uitsluitend doorgaand verkeer.

  En als het even kan flink gas geven en lekker seinen als je als bewoner af wilt slaan om je auto te parkeren.

 8. W

  Amazonekwartier!!!!! Nooit van gehoord!
  Wie heeft dat verzonnen?

 9. Mika

  Op zich geen gek idee toch om de enorme wijk Overvecht en het nog steeds vrij omvangrijke ‘Vechtzoom-Zuid’ op te delen in kleinere kwartieren, die wat meer te overzien zijn. Is ook gebeurd in het centrum en bestaat ook elders in de stad. Denk aan het Witte Wijk in Ondiep, Elinkwijk in Zuilen of de Sterrenwijk in Oost. Kan helpen om iets van identiteit te creëren. Overigens was de eerste aanzet daartoe al gedaan door de nieuwbouw op de plek van het oude Sint Antonius Ziekenhuis, want dat heet het Antoniuskwartier.

 10. mees kees

  https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/77549/amazonekwartier-wordt-klimaatbestendig-groen-en-verkeersveilig-heringericht/ e/o https://denuk.nl/afvoer-van-zwembad-de-kwakel-moet-overvecht-verwarmen/
  IK vrees dat dit uit de koker van de gemeente komt (https://www.utrecht.nl/over-deze-website-/zoektips/zoeken/?q=amazonekwartier) want het lijkt een persbericht, compleet met een mooie foto van het juiste gebied. Maar DUIC geeft er met een bijzondere foto van het ‘Neckar-‘ of moet ik zeggen ‘Moldaukwartier’ een originele draai aan.

 11. Kees Truijens

  Heb tot 42 jaar terug met plezier in die buurt gewoond en heb er nog steeds kennissen. Uiteraard zijn de problemen in de rest van Overvecht de buurt niet bespaard gebleven, dus goed dat er wat aan vernieuwing gewerkt wordt. Die afkeer van “Kwartieren” deel ik, maar het zou aardig zijn als de buurt een wat meer eigen identiteit zou krijgen.

 12. Steve

  @Mika Daar heeft nooit een Antonius Ziekenhuis gestaan.
  Dat was Mesos Overvecht.
  Amazonekwartier verkoopt beter?
  Noem het beestje gewoon bij naam en stop met die kwartieren onzin.
  Die nieuwbouw (vlakbij Zwembad De Kwakel), heeft wel namen die eindigen op Dreef enz.
  Dus ook dat is gewoon Overvecht

 13. Mika

  @steve Het was misschien kort, maar het heeft echt even zo geheten: https://www.ad.nl/utrecht/de-echte-naam-van-het-st-antonius-ziekenhuis-was-te-overvechts-voor-het-antoniuskwartier~ae48ff77
  En Antoniuskwartier verkocht als een tierelier, dus men heeft toch iets goed gedaan daar.

 14. Malvinas

  Amazonekwartier eeen rare naam ? Nou, wen er maar aan, want zo zal het in de blijven heten.
  En als je zo begaan bent met Overvecht, lees dan eens het onderstaande stuk.

  https://www.werkplaatsovervecht.nl

  c140a44f9c1c.filesusr.com/ugd/6f28d5_34a3497cb78f4db09d7a87f2da478956.pdf

  Dit geeft een visie op een betere toekomst voor Overvecht. En dan zul je zien, ook dat is Overvecht.

 15. Malvinas

  @steve Daar stond wel degelijk het Antonius ziekenhuis.
  Je moet even wat beter in je geheugen graven, tot de sloop heeft de naam er in grote letters op gestaan. ANTONIUS ZIEKENHUIS

 16. F van wegen

  Ik woon 58 jaar in overvecht, het ziekenhuis is gebouwd met de naam ziekenhuis overvecht volgens mijn in 1969? En stop inderdaad met kwartier noemen van stadsdelen, gewoon overvecht noord en zuid.

 17. kobalt

  @De count
  Helemaal mee eens.

 18. Massegast

  En Massegast weet nog dat Overvecht niet bestond. Was één grote zandvlakte en nu is Amazon.com er gevestigd! Vooruitgang is nu éénmaal niet tegen te houden….. Maar de taalachterstand, segregatie en werkloosheid blijft. @De count – U legt de vinger op de zere plek!

 19. W.

  @Steve: Het is ook gewoon Overvecht. Net zoals dat het ook gewoon Utrecht is, gewoon Nederland is, gewoon Europa is, gewoon planeet Aarde is.

  Het Amazonekwartier in Overvecht in Utrecht in Nederland, etc. Het is maar een aanduiding voor een buurt/subwijk/whatever je het ook wilt noemen.

 20. Sue

  Als de riolering vervangen moet worden, is het een goed plan om ook andere zaken aan te pakken zoals de verkeersveiligheid. Maar het is al hartstikke groen en aantrekkelijk.
  “De woonomgeving wordt aantrekkelijker, schoon, groen, gezond en veilig. Zodat kinderen buiten kunnen spelen en bewoners kunnen genieten van een mooie en groene omgeving.”
  Dit is toch al zo?

 21. Kadoendra

  @De count

  “Fijn zeg, alle zorgen van de mensen daar en de problemen van de wijk in 1 klap opgelost. Geen taalachterstanden meer, geen werkloosheid, geen segregatie. Prioriteiten perfect op orde.”

  Als je persoonlijk in de shit zit en de wijk waarin je woont ook shit is dan kan uiteindelijk je eigen shit geestelijk nog harder binnenkomen.

  Een prettige woonwijk kunnen momenten van afleiding geven en dus ook voor momenten zorgen dat je even niet aan al je persoonlijke shit denkt.

 22. Malvinas

  Wat een naamsaanduiding van een deelwijk al aan emoties kan los maken.
  Mensen, het gaat om een naam. Shakespeare zei het als eens; What is in a name”. Ik heb daar 65 jaar geleden kikkervisjes gevangen in de sloten, toen heette het polder Roosendaal. Maak je niet druk en leef verder in geestelijke gezondheid. En overigens, ik woon in die shit wijk al zo’n 50 jaar, met plezier nota bene ! Het zal allemaal best wel weer goed komen, en gelukkig komt er van alle kanten “goed overdachte meningen, niet te vermijden adviezen en wijze raad”.

 23. Utrechter2

  @Malvinas: hopelijk gaat het niet over mij. Refereren naar redenen van naamswijzigingen in het verleden is een kwestie van eventuele psychologische trucs doorzien. Het lijkt me handig dat je als huizenkoper van op de hoogte bent en dat je je huisaankoop niet baseert om een mooie naam die nog niet belast is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).