Utrecht Science Park moet verduurzamen, groeien en meer voorzieningen krijgen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht Science Park moet verduurzamen, groeien en meer voorzieningen krijgen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht Science Park moet verduurzamen, groeien en meer voorzieningen krijgen

Utrecht Science Park moet verduurzamen, groeien en meer voorzieningen krijgen
Utrecht Science Park. Foto: Robert Oosterbroek
De gezamenlijke partners van Utrecht Science Park hebben een ambitiedocument overhandigd aan wethouder Klaas Verschuure. Er is volgens de partijen in het gebied veel potentie voor verduurzaming, groei en betere voorzieningen.

De gezamenlijke partners van Utrecht Science Park hebben een ambitiedocument overhandigd aan wethouder Klaas Verschuure. Er is volgens de partijen in het gebied veel potentie voor verduurzaming, groei en betere voorzieningen.

In het ambitiedocument wordt gesteld dat op het Utrecht Science Park, voorheen De Uithof, veel potentie is voor verdere verduurzaming, voor groei van het aantal woningen en bedrijvigheid, voor betere voorzieningen en meer levendigheid.

De plek moet zich ontwikkelen tot een omgeving die uitnodigt tot ‘een gezonde levensstijl en daar door onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijvigheid aan bijdraagt’. De ambitie is dat het science park een autoluw gebied wordt, met een aantrekkelijk centrum.

Groei

“Het aantal woningen voor studenten en werknemers neemt toe van 2.500 naar 5.000. Dat zorgt voor levendigheid en biedt een basis voor meer voorzieningen zoals horeca. Overal zijn ontmoetingsplekken”, schrijven onder meer de Universiteit Utrecht en het UMC aan de wethouder. “Ook het aantal bedrijven en R&D-banen groeit, naar verwachting tot 3.000 banen. Bij alle bouwactiviteiten is duurzaamheid en circulair bouwen uitgangspunt.”

Door te bouwen in de hoogte moet bovendien het groene karakter worden behouden. De botanische tuin zou ook beter benut kunnen worden als recreatieplek.

Tijdelijke woningen

“Het ambitiedocument is het resultaat van een uitgebreid gezamenlijk proces”, zegt Anton Pijpers, voorzitter van het College van bestuur van de Universiteit Utrecht. De universiteit nam als grondeigenaar het initiatief. Momenteel wordt er een nieuwe omgevingsvisie voor het Utrecht Science Park opgesteld door de gemeente Utrecht. Die moet in in 2020 klaar zijn.

Om op korte termijn het aantal studentenwoningen te vergroten in de stad wordt tevens bekeken of aan de zuidkant van het Utrecht Science Park tijdelijke woningen kunnen komen. Het gebied achter het Androclusgebouw heeft momenteel al een woonbestemming en zou geschikt zijn voor studentenwoningen.

6 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Meer levendigheid en duurzaamheid is natuurlijk altijd goed, evenals het bouwen van meer woningen.
  Echter, op elke andere manier van groei(en dan vooral meer scholen en kantoren) zou een stop moeten totdat de bereikbaarheid op orde is. Of dat er zoveel mensen kunnen wonen, dat de druk op het OV aanzienlijk is verlicht

 2. Cas

  De unie moet niet zeiken, ze houden zelf alles tegen in het gebied waar de bewoners om vragen… grotere supermarkt….
  Leuke pamflet opgesteld om zeker weer geld van de gemeente af te troggelen voor eigen hobby projectjes…
  Ik zou zeggen, niet aan toegeven gemeente!

 3. Herman

  Er is weer heel wat gepraat, gegeten en gedronken om deze “ambitiedocument” samen te stellen. Ook al er vast een batterij adviseurs vele uurtjes geschreven hebben.

  En wat komt daar nu uit? Heel opengeschopte open deuren, niets nieuws toch, dit kan ieder weldenkend mens op een achternamiddag bedenken.

 4. Angelique

  “Utrecht Science Park”?? nooit van gehoord.

 5. Harry

  Oooh. De Uithof?!

  Van wie MOET er dan worden verduurzaamd en groeien?
  En sinds wanneer is hoog bouw Duurzaam?

  Lijkt me meer dat grondeigenaar Universiteit Utrecht heerlijk Ontwikkelaartje aan het spelen is en leuke centjes wil gaan verdienen.

 6. katja

  Waarom groeien ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).