Amelisweerd bij Utrecht krijgt 1.400 bomen die eerst in Groenekan stonden Amelisweerd bij Utrecht krijgt 1.400 bomen die eerst in Groenekan stonden

Amelisweerd bij Utrecht krijgt 1.400 bomen die eerst in Groenekan stonden

Amelisweerd bij Utrecht krijgt 1.400 bomen die eerst in Groenekan stonden
Foto: ProRail
Het landgoed Amelisweerd bij Utrecht krijgt 1.400 nieuwe boompjes. Het gaat om allerlei soorten zoals meidoorns, sleedoorns en kornoeljes. Deze bomen stonden voorheen bij het spoor in Groenekan.

Het landgoed Amelisweerd bij Utrecht krijgt 1.400 nieuwe boompjes. Het gaat om allerlei soorten zoals meidoorns, sleedoorns en kornoeljes. Deze bomen stonden voorheen bij het spoor in Groenekan.

Medewerkers van ProRail en vrijwilligers hebben 2.200 jonge bomen die te dicht bij het spoor in Groenekan stonden uit de grond gehaald. 1.400 exemplaren gaan naar Amelisweerd, waar zij volgens de spoorbeheerder voor variatie zorgen in het bestaande bos.

“Als we deze bomen door de aannemer weg hadden laten halen was dat financieel te kostbaar geweest”, zegt Peter Klaver van ProRail. “Nu redden we het voor een fractie van dat bedrag.” Waar de jonge boompjes precies komen in Amelisweerd is niet bekend.

Eerder kregen jonge boompjes in Utrecht ook al een tweede leven. Zo konden mensen eerder deze maand nog gratis boompjes afhalen bij Kinderboerderij Eilandsteede in Transwijk. Het ging om jonge fruitboompjes, zaailingen, waarvoor elders in de buurt geen plek was.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. fr

  Mooi dat er bomen bij komen. Kan eindelijk begonnen worden met het verbreden van de snelweg.

 2. M.

  Maak eens een wandeling langs de Kromme Rijn. Ik heb niet het idee dat daar bomen bij gekomen zijn (en dan druk ik me voorzichtig uit).

 3. Marco

  Positieve stap. Weegt natuurlijk bij lange na niet op tegen de (dreigende) destructie van dit prachtige (en inmiddels helaas unieke) bos langs de A27, maar het maakt me toch vrolijk. Amelisweerd heeft mijn bijzondere belangstelling, ik hou ontzettend van deze levende plek! Amelisweerd wil ik liever beschermen door een fikse investering in het spoor, dan dat we het verder kapotmaken voor bredere files door nog meer auto’s te fasciliteren.

 4. Koel Hoofd

  Die bomen bij Amelisweerd gaan straks allemaal de biomassacentrale in omdat die A27 verbreed moet worden om die voorspelde 22 miljoen inwoners te faciliteren.
  Er zijn nog genoeg versteende straten in de stad die wel een boompje kunnen gebruiken…

 5. JdV

  1400 bomen? Top. Dan hebben we er genoeg om nog een extra baan aan beide zijden van de snelweg toe te voegen. Scheelt weer, als we nou toch gaan verbreden dan liever nog wat extra.

 6. Katja

  Nog maar eens, wat niet geplaatst ?
  “Voorsorteren op de komende sloop van Amelisweerd ten faveure voor de autolobby” ?

 7. Scherpschutter

  Vermakelijk dat deze Peter Klaver het heeft over kostenbesparingen, waarbij hij voorbij gaat aan het feit dat ProRail deze jonge boompjes in de eerste plaats zelf te dicht bij het spoor heeft geplaatst…

  Maar goed. Op zich prima dat er alvast nieuwe boompjes worden geplaatst in Ameliswaard. Dan zijn nu alle voorbereidingen getroffen om de A27 per omgaande te gaan verbreden, inclusief het beloofde vervangen van de paar boompjes die zullen moeten wijken.

  Het gaat de goede kant op!

 8. Boogschutter

  Het optimisme wat bij de voorstanders van verbreding der A27 leeft is hen gegund maar lijkt niet al te realistisch.
  De politiek is namelijk fundamenteel verdeeld over deze kwestie.
  Het blijft dus nog een ongewisse – want onbesliste – zaak.
  Wel blijkt uit opiniepeilingen dat ongeveer driekwart van de stadse Utrechters verbreding van de weg door Amelisweerd niet ziet zitten.
  Daar zal op de een of andere wijze rekening mee gehouden worden. We zullen zien.

 9. Peter

  Speciaal voor Koel Hoofd, hier het alternatief: https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/regio-utrecht-presenteert-onderzoek-alternatief-ring-utrecht

 10. Adriaan

  Tja, ik schreef al eerder: de eigenaar, de gemeente, had beter een mega restauratie kunnen uitonderhandelen voor de verbreding van de A27 dan telkens geleuter in de marge. Die strook langs de A27 bevat vrij weinig moois. Met al dat doorgeschoten opschot ziet Amelisweerd er niet uit. Dit jonge spul, als het al aanslaat (iedere 2-3 weken, gedurende minstens een jaar, water geven!), maakt het nog meer een puinhoop.
  Amelisweerd kent van oorsprong een mooie aanleg…..

 11. Baliekluiver

  Ik wil niet zeuren, maar al die spichtige sprietjes doen er jaren over om een klein beetje te gaan lijken op de bomen die dezer dagen links en rechts in de stad met honderden tegelijk omgehakt worden. Sprietjes zijn geen compensatie!

 12. JdV

  @boogschutter: het is een snelweg. Nationale doorgaande route. Het is uiteraard niet zo dat de bevolking van elk durpje aan deze weg daar iets over te zeggen heeft. Gelukkig maar.

 13. Nina

  Geen verbreding van de A27 bij Amelisweerd? Dream on.

  Dat de gemeente Utrecht de bevolkingsgroei qua infra in de stad niet faciliteert, wil niet zeggen dat de landelijke overheid dit ook gaat doen. En gelukkig maar.

  Er zijn meer auto’s dan ooit en er komen ieder jaar 225.000 mensen bij die ook willen eten en goederen nodig hebben. Allemaal extra verkeer dus.

  Verder is de bak nu al onveilig. Nog meer rijbanen erbij zal op papier en in tabelletjes achter een bureau wellicht een goed idee lijken, maar heeft met realisme weinig van doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).