Rioolonderzoek Europa: 'Op een na hoogste concentratie MDMA in Utrecht' - De Utrechtse Internet Courant Rioolonderzoek Europa: 'Op een na hoogste concentratie MDMA in Utrecht' - De Utrechtse Internet Courant

Rioolonderzoek Europa: ‘Op een na hoogste concentratie MDMA in Utrecht’

Rioolonderzoek Europa: ‘Op een na hoogste concentratie MDMA in Utrecht’
In Europa is er nergens zoveel MDMA aangetroffen in het riool als in Amsterdam en Utrecht. Ook zijn voor het eerst sporen aantroffen van een drugsafvallozing tijdens de meetweek in het Utrechtse riool. Dat blijkt uit de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar drugssporen in het rioolwater in meer dan 3 Nederlandse steden en in totaal 85 Europese steden.

In Europa is er nergens zoveel MDMA aangetroffen in het riool als in Amsterdam en Utrecht. Ook zijn voor het eerst sporen aantroffen van een drugsafvallozing tijdens de meetweek in het Utrechtse riool. Dat blijkt uit de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar drugssporen in het rioolwater in meer dan 3 Nederlandse steden en in totaal 85 Europese steden.

Het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving publiceert vandaag de resultaten van de drugsmonitoring in het rioolwater van bijna 85 grote Europese steden. Daar kwam onder andere uit naar voren dat in het rioolwater in Utrecht, na Amsterdam, de meeste sporen van MDMA worden aangetroffen van alle deelnemende steden.

In Nederland was het instituut KWR verantwoordelijk voor het onderzoek. Ze bekeken voor de achtste keer op rij het rioolwater van anderhalf miljoen Nederlanders in de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.

Utrecht

Daar bleek onder andere uit dat het cocaïnegebruik in Nederland in de periode 2011-2017 redelijk stabiel is, maar licht stijgt in Amsterdam en Utrecht het laatste jaar. Voor wat betreft cocaïnegebruik in Europa is alleen het gebruik in Bristol hoger dan Amsterdam. De steden Utrecht en Eindhoven staan op plaats 19 en 20.

Voor MDMA, wat onder andere in XTC zit, geldt dat Nederland koploper is. Zowel Amsterdam als Utrecht laten veel hogere concentraties zien dan andere steden. Er zijn geen goede cijfers van amfetaminegebruik in Utrecht in 2018. Dit komt doordat er lozingen zijn geconstateerd van afval van de productie van amfetamine.

Voor het onderzoek analyseren de KWR-onderzoekers gedurende één week rioolwatermonsters.

13 Reacties

Reageren
 1. Toine Goossens

  Spuiten, slikken en snuiven. Het mag allemaal in Nederland. Maar roken?, ho dat is verboden.
  De hypocrisie van de Nederlandse gezondheidsfanaten is werkelijk hemeltergend.

  Hoog opgeleid wenst niet dat laag opgeleid ook geniet van slechte zaken.

 2. Rottebert Peermans

  Ik denk dat dat komt door alle Groenlinks eko-hoofden in Utrecht. Die hebben allemaal waterbesparende douchekoppen en kranen en plees. Daardoor komt er minder water in het riool en is de concentratie automatisch hoger.
  That’s science!!

 3. JdV

  Arm Utrecht. Weer tweede. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Kom op burgemeester Van Zanen. Nu even doorpakken, de schouders er onder en met wat hulp van de gemeente kunnen we volgend jaar eindelijk eens eerste worden. We hebben teslotte net een zeer goedbetaalde/enthousiaste directeur City Marketing. Lijkt me een prachtige eerste klus voor deze professional.

 4. Jopie

  MDMA is niet zo erg toch. Cocaine en amfetamine leveren veel grotere problemen op.

  Zie bijvoorbeeld

  https://www.vox.com/2015/2/24/8094759/alcohol-marijuana

 5. BW

  @Toine
  Spuiten, slikken en snuiven mag allemaal niet in NL. Dat het desondanks veel gebeurt wil niet zeggen dat het legaal is. Roken daarentegen is gewoon legaal. Het mag alleen niet overal.

  Die misplaatste Calimero-slotzin lees ik vaker onder jouw bijdragen. Ik denk dat het tijd wordt om over je frustratie heen te stappen, óf om alsnog een opleiding af te maken.

 6. mark

  Jopie, drugs zijn sowieso niet heel erg. Zolang we bijvoorbeeld alcohol wel normaal vinden, is het hypocriet om drugs slecht te vinden en in de illegaliteit te houden….Ok heroïne (verslaafden) daargelaten…maar die zijn er ook niet zo veel meer van. De illegaliteit zorgt voor problemen. Dat er veel in het Utrechtse riool te vinden is, geeft ook mooi aan dat er veel gebruikt wordt onder hoger opgeleiden..

 7. Sjaak

  Zou interessant zijn als er verder gedifferentieerd kon worden naar wijk/buurt. Xtc is een redelijke pauperdrug, cocaïne wordt wellicht meergesnoven door hogeropgeleiden. Zou leuk zijn als dit in het riool bevestigd werd.

 8. kaasschaaf

  Tijd voor regulering en de boel uit de illegaliteit te halen.

 9. Rinke Doornekamp

  De zware criminaliteit wordt in stand gehouden door al die mensen die het heel normaal vinden om in het weekend te spuiten, te slikken en te snuiven. Er gaan enorme bedragen om in die wereld. Waarbij ook schoolkinderen worden betrokken. En wild West taferelen met om zich heen schietende gekken midden op straat! DE GEBRUIKERS ZIJN DUS MEDE SCHULDIG aan al die ellende. Waarom wordt daar niet meer aandacht aan besteed in de media?

 10. Jeroen

  @Rinke de zware criminaliteit wordt in stand gehouden en is tot stand gekomen door de illegaliteit, niet door de middelen. Oorzaak-gevolg, het is niet zo moeilijk.

 11. mark

  Inderdaad Jeroen. En maatregelen tegen criminaliteit en illegaliteit werken al sinds de invoering van de Amerikaanse war on drugs voor geen meter. Sterker nog, het werkt averechts en kost klauwen m,et geld. Dus tijd voor een ommekeer in beleid.

 12. Anne Marie ten Berge

  @ Jeroen die redenering snap ik niet. Illegaal is toch hetzelfde als verboden ? En je bent toch een crimineel als je de wet overtreedt ? Illegale dingen doet, illegale middelen gebruikt om jezelf of een ander iets aan te doen ? Ik denk dat je diep in de war was toen je je theorie van oorzaak – gevolg lanceerde.Geen zinnig mens die daar wijzer van wordt.

 13. Cico

  Niks verassend. Nederland is wereldwijd de grootste producent van synthetische drugs. Het Colombia van de MDMA en varianten. Dat er dan grote hoeveelheden drugs in de grootste jongerensteden wordt aangetroffen, is meer dan logisch.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).