Utrecht stap dichter bij organiseren Songfestival na afhaken Amsterdam | De Utrechtse Internet Courant Utrecht stap dichter bij organiseren Songfestival na afhaken Amsterdam | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht stap dichter bij organiseren Songfestival na afhaken Amsterdam

Utrecht stap dichter bij organiseren Songfestival na afhaken Amsterdam
Utrecht is samen met Rotterdam, Den Bosch, Arnhem en Maastricht nog in de race om het Eurovisie Songfestival te organiseren. Amsterdam, voor velen de meest logische plek, is inmiddels afgehaakt.

Utrecht is samen met Rotterdam, Den Bosch, Arnhem en Maastricht nog in de race om het Eurovisie Songfestival te organiseren. Amsterdam, voor velen de meest logische plek, is inmiddels afgehaakt.

De Ziggo Dome, RAI en Johan Cruyff ArenA zijn niet beschikbaar en Afas Live is te klein. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam schrijft donderdagmiddag: “Amsterdam wenst Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht veel succes bij het opstellen van hun bidbook.”

In Utrecht wil de Jaarbeurs het evenement organiseren. “We gaan kijken wat ons bijzonder zou maken ten opzichte van de andere namen die de revue passeren. Ik denk dat we als stad en regio Utrecht voldoende onderscheidende kenmerken naar voren kunnen brengen om een goede kans te maken”, zei Rob Beltman, Directeur Marketing van Jaarbeurs Utrecht, eerder tegen DUIC.

De locaties hebben tot 10 juli de tijd om een bidbook in te leveren bij de organisatie meldt de NPO. Nadat alle bidbooks binnen zijn bij de organisatie – een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de European Broadcasting Union – wordt deze beoordeeld.

“Steden worden onder andere beoordeeld op de beschikbare locatie, de capaciteit en technische faciliteiten, accommodatie, infrastructuur en bereikbaarheid”, aldus de NPO. De organisatie verwacht in augustus van dit jaar een definitieve beslissing te nemen.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Jos

  Utrecht is helemaal geen kandidaat (weet Utrecht alleen zelf nog niet).

  Het dak van de jaarbeurs zal meters (tientallen) opgehoogd moeten worden. Dat gaat echt niet gebeuren in zo’n korte tijd.

  Utrecht en de jaarbeurs voldoen aan vele eisen van de organisatie NIET.

  Maastricht is momenteel 1 van de serieuste kanshebbers, tezamen met Rotterdam. Het MECC is slechts 1,5 meter te laag en voldoet dus eigenlijk wel, met een eigen vliegveld op kruipafstand.

 2. Pedro

  Ach ,,als de slimmerikken van het stadsbestuur, geen enorme blunders hadden gemaakt met de stuitende overschrijding van de uithoflijn
  Hadden we met 2 vingers in de neus het songfestival kunnen binnenhalen

 3. Koel Hoofd

  Dream on….

 4. JdV

  Kansloos. Het gast Rotterdam worden. Utrecht geeft het geld liever uit aan groene daken op bushokjes of kruidenpluktuintjes. Of een mega dure start van een wielerwedstrijd.

 5. Gerard Brugmans

  Amsterdam had gewoon geen zin in de torenhoge kosten en haakt nu op een elegante manier af. Utrecht zou er goed aan doen om dezelfde afweging te maken.

 6. G. de Vries

  Laat die heisa maar aan Utrecht voorbij gaan! Ben trots op de start van de wielerwedstrijden maar een ‘oubollig’ songfestival?

 7. Lauk

  Alstjeblieft niet zeg. Utrecht wordt al overstroomd met 1001 festivals en andere festiviteiten, de binnenstad slibt qua toeristen al steeds meer dicht, en dan dit er nog eens bij? De bezoekers gaan heus niet naar Leidsche Rijn of andere stadsdelen. Wees verstandig en doe dit niet!

 8. claudia

  hopelijk @Jdv gaat de gemeente door met deze mooie groene initiatieven, kruidenpluktuintjes, groene bushokjes en besteedt ze het geld liever aan duurzamere acties.

 9. Cohen

  @jos
  Maastricht?
  – 1.5 meter te laag > voldoet? Nee dus
  – vliegveld op kruip afstand > kruipafstand? 11 km zonder fatsoenlijk ov
  – “vliegveld”? Je bedoelt een landingsbaan waardoor 95% nog steeds via Schiphol moet.
  – Maastricht is toch wel echt heel erg klein met 120k inwoners.

  Het moet maar Rotterdam worden dan. Utrecht vind ik niet heel logisch, maar provinciesteden buiten de Randstad al helemaal niet.

 10. René

  Laat Utrecht eerst een les kostenbehering, doordacht en doortastend beleid leren en voorál eerst de lopende projecten netjes afronden (maak dat kruispunt Vredenburg / Catharijnesingel nou eens veilig en vooral logisch ingericht af – omg!). Als er dan nog geld over is (en dat is er natuurlijk niet) dan heel gezellig feesten hier.
  Utrecht: stel prioriteiten!

 11. Paul

  Top Jaarbeurs ! Bedenk een creatieve oplossing.
  We hebben de meest perfecte infrastructuur.
  Provincie steden als Den Bosch en Arnhem zijn toch niet serieus te nemen ??
  Maastricht ligt niet centraal als je er echt een Nederlands feestje van wil maken…
  De 3e luchthaven van Europa ligt op 30 min. Van Utrecht Jaarbeurs. Dat kan buiten Amsterdam geen enkele event locatie zeggen..

 12. Anne E. Otto

  Altijd gedacht dat je betaald WORDT voor het beschikbaar stellen van een zaal/podium/faciliteiten etc.

 13. Peter

  Songfestival vertegenwoordigt m.i. de ultieme leegheid. Veel spektakel rond meestal muzikaal volkomen inhoudsloze bijdragen.
  Sinds men (al lang) niet meer in zijn moers taal zingt is het gedevalueerd tot een grote brok muzikale troep.
  Ik zal blij zijn als dit gedrocht ook aan ‘Klein Amsterdam’ voorbijgaat.

 14. w

  ‘t wordt simpelweg Ahoy want die heeft alle faciliteiten!

 15. Wim

  De zuurpruimen zijn weer rijp.
  Het is de jaarbeurs die fit organiseerd niet de gemeente,die moet alleen maar vergunningen afgeven .

 16. G. de Vries

  Ik vermoed dat ons Utereg al uit de race is! De heer Conrad Maas, die het wel erg hoog in z’n bol heeft, kraakt onze stad nu al af: https://www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuws/cornald-maas-utrecht-verdient-songfestival-niet/ar-AADTVtV?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout
  Maas maakt geen vrienden.

 17. Joost

  @ Paul

  Haha, als Utrechter andere steden provinciesteden noemen. Wat denk je dat Utrecht zelf is?

  Ga toch in Amsterdam wonen of zo, wannabe.

  Maastricht ligt niet centraal? Maastricht ligt echt hartstikke centraal in Europa en heeft een goede naam in Europa door het Europees akkoord dat daar gesloten is in 1992.

  Heb je de atlas wel eens bekeken en zien dat de Randstad, waar Utrecht nog net bij hoort, eigenlijk in een uithoek van Nederland ligt en voor grote delen van Nederland (en Europa, want slechte verbindingen) niet goed bereikbaar is?

  Luik ligt op een steenworpafstand van Maastricht met rechtstreekse hogesnelheidsverbindingen met Brussel, Parijs, Düsseldorf en Frankfurt. Luik ligt op fietsafstand van Maastricht.

  Maastricht heeft een gigacongrescentrum, vlakbij het centrum, dat wel geschikt is, itt de Utrechtse Jaarbeurs en en een eigen vliegveld en een mooi toeristisch, historisch centrum. Daar kikken de organisatoren en de regisseur van het evenement nogal op. Belgique ligt op 1 km, zowel Nederlandstalig als Franstalig, Duitsland met Aken op 15 a 20. Allemaal internationaal plusjes voor Maastricht. En het heeft een eigen vliegveld op steenworp van de stad plus een gemeentebestuur dat miljoenen aan culturele activiteiten uitgeeft.

  Arnhem heeft een GelreDome en heeft vele goede spoorverbindingen en is mooi gelegen tegen de Veluwe aan en is al jaren vanuit de gemeente aan het investeren in aantrekkingskracht. Vanuit de GelreDome heeft men goede netwerkcontacten in Europa en de wereld,Is gelet op grote mega-evenementen.

  Rotterdam heeft ook goede papieren met een interessant modern centrum, dat uit aan het groeien is tot toeristische trekpleister. Is al jaren Amsterdam een het opvolgen als stad waar de hippe jonge mens wil wonen. Ook internationaal gezien. Heeft de meest diverse bevolkingssamenstelling van Nederland en ook superinternational georiënteerd met zijn haven en dergelijke. Heeft met Ahoy een supergeschikte vennue en een goed bidbook, misschien wel het beste op papier.. Denk aan alle MTV-Awards die er al georganiseerd zijn.

  Voor TV zijn al die plaatjes van een skyline superinteressant.

 18. Herman

  Utrecht is kansloos.
  Amsterdam is eigenlijk enige logische plaats, dit mega evenement kan alleen maar uit onze hoofdstad komen.
  De rij overgebleven provinciesteden zijn te sneu om aan Europa te laten zien.
  Rotterdam is enige alternatief met de benodigde uitstraling.

 19. Koel Hoofd

  @Joost Je hebt helemaal gelijk, Utrecht is een provinciestadje zonder internationale allure. Arnhem staat sinds WW2 stevig op de kaart en Maastricht dankzij de EU. Alleen denkt ons elitaire megalomane stadsbestuur dat ze het centrum van de wereld zijn, nou ja hun kleine wereldje dan.

 20. Joost

  @ Herman en @ Utrecht:

  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190705_00113458/eurovisie-songfestival-wordt-gehouden-in-maastricht

 21. Paul

  @Joost.
  Wanabee , lijkt me niet echt logisch gezien mijn leeftijd. Maar goed. Ik ken Utrecht van binnen uit , vanuit zowel zakelijke netwerken , overheid , en ook vrij goed de historie.
  Paar vraagjes Joost : wat is de op een na sterkste stads regio van de eu ?
  Waar is het grootste beurs complex van Nederland, ziekenhuis complex , Science Park etc ?
  Wat is de na Amsterdam meest populaire woonstad van Nederland?
  Welke stad is de republiek Nederland in feite ontstaan ?
  Verdiep je in feite en ontdek dat Utrecht nooit een provincie plaats was…
  Tot 1650 de grootste stad zelfs van NL.
  Hebben we echt het Song festival nodig ? Niet perse Utrecht is al zeer populair bij bezoekers en bewoners.

 22. Joost

  @ Best provinciaal om je zo vast te houden aan “we zijn de grootste, beste,” balblabla.

  Sterkste stads-regio in de EU; dat hoor je alleen geroepen worden in Utrecht zelf. Nergens daarbuiten. Complete bullshit ingezet vanuit economische motieven van de stadsregio zelf.

  Dat beurscomplex voldoet niet aan de eisen van de European Broadcast Association. Dus daar heb je in dit topic niks aan. En dan de jaarbeurs; ja. veel te machtige partij in de stad die een veel te grote stempel op de stad drukt in negatief opzicht. De werkelijke baronnen in Utrecht. Daar heb je dan over 10 jaar weer een verpauperd en verloederd stationsgebied aan te danken, omdat het WEER slecht ontworpen is. Niet toekomstgericht en toekomstbestendig in ieder geval.

  Rotterdam is Utrecht echt HEEL hard aan het inhalen als populaire vestigingsstad. Utrecht gaat richting de tendens dar er meer mensen die wegtrekken uit de stad dan er komen wonen. Zegt ook wel iets.

  Leuk dat Utrecht ooit eens de grootste stad is geweest. Dar wat Groningen weer in de vroege Middeleeuwen, de grootste stad in de Noordelijke Nederlanden, dus ja, wat heb je dan? En voor de opstand lagen de echte belangrijke steden overigens in de Zuidelijke Nederlanden. Daar lagen natuurlijk de grote en machtige Vlaamsche steden en Brussel. Dus daar ga je dan met je Utrecht.

  Utrecht is NU (en daar hebben we het over), een provinciestad die graag naast zijn schoenen loopt en een wannabe Amsterdam wil zijn. Deze strategie is niet toekomstbestendig en duurzaam en de stad is heel hard op weg naar grote financiële problemen, maar dat even terzijde. Iets met een blow up in your face.

 23. Cor

  @Joost: wat bedoel je met ‘gaat richting de tendens dat er meer mensen wegtrekken uit de stad dan er komen wonen’? Niks wijst daarop namelijk. Integendeel.

 24. Joost

  @ Cor

  Leer je cijfers kennen.

  Uit Utrecht zijn er afgelopen jaar meer mensen weggetrokken dan er zijn komen wonen. Net als in Amsterdam trekken jonge gezinnen met kleine kinderen massaal de stad uit. Alles wijst op deze tendensen. De steden zijn al jaren onbetaalbaar geworden.

  Deze tendens is al jaren gaande, zie bijvoorbeeld al deze cijfers uit 2015/ 2016; hier zie je al de tendens die ingezet is:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/23/gezinnen-verlaten-weer-de-stad-voor-een-huis-met-t-1593599-a343380

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).