‘Amsterdamsestraatweg meest onveilige straat van Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Amsterdamsestraatweg meest onveilige straat van Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Amsterdamsestraatweg meest onveilige straat van Utrecht’

‘Amsterdamsestraatweg meest onveilige straat van Utrecht’
Archieffoto Amsterdamsestraatweg.
Op de Amsterdamsestraatweg gebeurden van 2015 tot en met 2018 verreweg de meeste verkeersongevallen in de gemeente Utrecht. In die periode waren er 155 ongelukken waarvan 45 met letsel. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door ICT-bureau VIA in opdracht van politie en verzekeraars.

Op de Amsterdamsestraatweg gebeurden van 2015 tot en met 2018 verreweg de meeste verkeersongevallen in de gemeente Utrecht. In die periode waren er 155 ongelukken waarvan 45 met letsel. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door ICT-bureau VIA in opdracht van politie en verzekeraars.

Op de gedeelde tweede plek staat de Kaatstraat, de Stenen Brug, de Adelaarstraat, de Willem van Noortstraat en het Willem van Noortplein. Op deze straten – die in het verlengde van elkaar liggen – gebeurden van 2015 tot en met 2018 38 ongevallen waarvan 19 met letsel en één met dodelijke afloop.

Op plek drie staat de Biltstraat. Hier waren in de onderzochte periode 18 ongevallen waarvan 6 met letsel. Opvallend is dat het risico op een ongeval hoger is op de Biltstraat dan op de Amsterdamsestraatweg. Dit komt simpelweg omdat er veel meer verkeer over de Amsterdamsestraatweg rijdt.

Snelheid
In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen ongevallen en te hard rijden. De Amsterdamsestraatweg is volgens VIA de meest onveilige weg omdat er de meeste ongelukken gebeuren, maar qua snelheid scoort de straat volgens het onderzoek een stuk beter.

Op bijvoorbeeld de Maliesingel en de Wittevrouwensingel wordt relatief vaak te hard gereden. Om de snelheidsovertredingen in kaart te brengen heeft het onderzoeksbureau cijfers uit januari 2019 gebruikt. Er worden bij dit onderdeel geen absolute cijfers gegeven.

Bekijk hier het volledige overzicht van de gemeente Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Verkeer is slechts 1 enkel aspect van veiligheid. Als je kijkt naar andere zaken zou de Kanaalstraat wel eens de meest onveilige straat van Utrecht kunnen zijn.

 2. Cico

  Ik woon ook zo’n beetje aan de Kanaalstraat, het is er inderdaad altijd compleet chaotisch, propvol met auto’s en fietsen, terwijl mensen met oogkleppen op oversteken. Maar ik zie nauwelijks aanrijdingen gebeuren, want je staat er vast of rijdt superlangzaam. Ik zie vooral valpartijen door uitwijkmanoevres en constant geruzie over elkaars verkeersgedrag.
  Die fietskruispunten daarentegen, daar botsen mensen constant tegen elkaar. Veel te veel kruisingen en veel te veel fietsers van alle kanten om rekening mee te houden.

 3. Bernhard

  Keerverbod, onopvallende flitskasten die maandelijks verplaatst worden naar een ander deel van de straat, drempels (vooral in de buurt van de kruispunten) en dan HANDHAVEN. Het is echt niet zo moeilijk.

 4. Wim Vreeswijk

  Het steeds verder volproppen van onze stad met uiteindelijk 7000 inwoners per vierkante kilometer veroorzaakt m.i. niet alleen steeds meer irritatie, onleefbaarheid en agressief rijgedrag, maar ook steeds meer verkeersongelukken. Ook het idee van snorfietsen op de snelweg mee te laten rijden is een extra idioot idee !

 5. Bernhard

  @Wim Vreeswijk: De problemen op de ASW hebben niks te maken met overbevolking.

 6. bee

  @Wim Vreeswijk
  ben ik het helemaal mee eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).