Andere Tijden maakt special over Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier en haar zus en nicht Andere Tijden maakt special over Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier en haar zus en nicht

Andere Tijden maakt special over Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier en haar zus en nicht

Andere Tijden maakt special over Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier en haar zus en nicht
Truus van Lier. Foto: Het Utrechts Archief
Het televisieprogramma Andere Tijden besteedt in de aflevering van 11 april aandacht aan de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier. De aflevering gaat over Van Lier en haar zus en nicht, die allen in verzet kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het televisieprogramma Andere Tijden besteedt in de aflevering van 11 april aandacht aan de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier. De aflevering gaat over Van Lier en haar zus en nicht, die allen in verzet kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Truus van Lier werd bekend vanwege haar verzetsdaad in september 1943. Van Lier schoot namelijk de hoofdcommissaris van de politie in Utrecht en tevens NSB’er Gerard Kerlen dood. Ze wachtte hem op voor zijn huis op het Willemsplantsoen en besloot, oog in oog met Kerlen, de trekker over te halen.

Tekst loopt door onder de foto

Gerard Kerlen. Foto: NIOD

Na deze verzetsdaad weet Van Lier te ontkomen, maar ze wordt een paar weken later toch opgepakt. Ze is verraden en werd nog in hetzelfde jaar gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

Van Lier is de eerste Nederlandse verzetsvrouw die in haar eentje een nazi om het leven brengt en ook daarvoor deed ze al gevaarlijk verzetswerk. Ze infiltreerde bij de NSB en de Wehrmacht en maakt deel uit van CS-6, een verzetsgroep die al vroeg in de oorlog gewelddadige acties uitvoert en strijdt tegen de Jodenvervolging. De Sicherheitsdienst houdt die groep nauwlettend in de gaten, wat ook het lot van Truus van Lier bezegelde.

Zus en nicht

Truus van Lier was niet de enige in haar familie die verzetswerk deed. Ook haar zus Miek deed dat, maar zij ging minder ver dan Truus en overleefde de oorlog door het land te ontvluchten. Nicht Trui van Lier koos een andere weg. Zij verstopte vele Joodse kinderen in haar crèche.

Tekst loopt door onder de foto

Trui van Lier. Foto: NTR

De special van Andere Tijden gaat over de drie vrouwen in één familie die niet lijdzaam hebben toegekeken maar kozen voor verzet. Ook de septemberdag waarop Truus van Lier Gerard Kerlen doodschoot komt aan bod. Hoe kwam Truus tot haar daad? En hoe en waarom werd ze verraden?

De aflevering is op 11 april om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Absoluut een heldendaad tegen Tirannie zoals Zelensky het terecht noemt.
  Wat erg vaag, maar haar naam in bloemen op de singel is een mooi symbool.
  Ze verdient een standbeeld.

 2. Napolitanov

  Elke keer als ik er langs kom lees ik het bord in de tuin van het huis waar zij destijds woonde en ben ik diep onder de indruk, ik woon er tegenover. En elke keer als ik een boosterprik ga halen word ik ook aan haar herinnerd, op de Truus van Lierlaan. Een geweldige vrouw die veel aandacht verdient, zoals nu in Andere Tijden.

 3. Otto Nelemans

  Het is natuurlijk geen toeval dat TvL dezelfde initialen heeft als Trijn van Leemput. Die heeft twee standbeelden in de stad en binnenkort ook een opera. http://Www.stadsoperatrikn.nl.
  Gauw ook een beeld voor Truus!

 4. Historische Museum Utrecht

  Er zijn in de historie van Utrecht opvallend veel moedige en eigenzinnige vrouwen geweest .
  Zou leuk zijn als daar eens een tentoonsteling van zou zijn !
  Wordt toch echt hoogste tijd voor een echt Utrecht Historische museum !
  Misschien onder de grond tussen Down Under en het Historische Archief…onder de lange Nieuwstraat?

 5. Otto Nelemans

  Het moet natuurlijk http://www.stadsoperatrijn.nl zijn

 6. Iris Dijkstra

  Hallo allemaal, er kómt een standbeeld, tegenover het narcissenmonument. Het is gemaakt door Joyce Overheul en wordt op 22 april onthuld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).