Anderhalve ton voor kunstwerk op kaal Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant Anderhalve ton voor kunstwerk op kaal Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Anderhalve ton voor kunstwerk op kaal Vredenburg

Anderhalve ton voor kunstwerk op kaal Vredenburg
Het kale plein Vredenburg. Foto: Google Streetview
Wethouder Victor Everhardt wil 150.000,- euro uittrekken om het Vredenburgplein van een kunstwerk te voorzien. Dat laat hij weten in een commissiebrief aan de Commissie Stad en Ruimte.

Wethouder Victor Everhardt wil 150.000,- euro uittrekken om het Vredenburgplein van een kunstwerk te voorzien. Dat laat hij weten in een commissiebrief aan de Commissie Stad en Ruimte.

Een kunstwerk was eerder nog niet ter sprake gekomen in de plannen van de gemeente voor het plein. Volgens de wethouder vraagt het Vredenburgplein, een plek die het stationsgebied en de historische binnenstad verbindt, om een vernieuwde inrichting die past bij het ambitieniveau van het centrum. Daarin moet kunst een belangrijke rol gaan spelen, want kunst levert een betekenisvolle bijdrage aan de inrichting van de openbare ruimte, vindt de wethouder.

De wethouder wil een kunstbegeleidingsgroep in het leven roepen om te bepalen op welke manier een kunstzinnige invulling gegeven kan worden aan het plein. Die groep bestaat uit bewoners, gebruikers en ondernemers en wordt begeleid door kunstadviseurs van de gemeente. Met die groep worden enkele kunstenaars geselecteerd, die een schetsontwerp moeten maken.

Naast de €150.000,- zoekt de gemeente extern naar een extra ton. Bij die zoektocht wordt ook een beroep gedaan op de begeleidingsgroep. Everhardt wil per direct starten met het ontwerpproces, waardoor een goed beeld van het meest gewenste kunstwerk moet ontstaan en het kostenplaatje helder is.

In januari pleitten bewoners al voor de komst van een monument of fontein, om het in hun ogen zieltogende plein en de markt van meer aanzien te voorzien.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Prima, tijd voor een stijlvolle/klassieke (in marmer vormgegeven..?) fontein op het Vredenburg, die past bij de uitstraling van de binnenstad! Dit plein verdient dit, en een kunstwerk bvanuit de gemeente kan alleen maar resulteren in een volgende miskleun. De Neude heeft z’n kunstwerk, het Vredenburg verdient een fontein…!!!

 2. herman

  Reclycle die berg stront van vorige week en pleur daar die gekleurde plastic slingers van deze week doorheen en klaar is Kees.
  Geschatte kosten paar tientjes

 3. Jan Pieter

  Hoe durft de gemeente in deze tijd te denken aan het uitrekken van 1,5ton voor een kunstwerk. Regel eerst belangrijke zaken zoals de zorg eerst goed. Belachelijk.

 4. Luuk Upuuk

  @ Bill, welk kunstwerk siert De Neude?? Die fietsenstalling, of bedoel je zo’n grijs plaskruis??

 5. Joost

  Veel geld, maar goed dat hier wel invloed is vanuit alle belanghebbenden.

  Ik hoop vooral dat er mooi en degelijk straatwerk komt. Mooie gebakken klinkers met een legpatroon dat aansluit op het middelpunt en de omgeving.

  Verder zou het mooi zijn als logische looproutes niet genegeerd worden, wat vaak mis gaat. Ik denk vooral aan de diagonalen op dit plein.

 6. Jan Scherjon

  Een basis idee : Een eenvoudige vorm van het Vredenburg Kasteel in Brons
  en van af het kasteel water in de vorm van fonteinen in de gracht rondom
  het bronzen kasteel wordt gespoten en wat licht effecten etc.

 7. jos stelling

  Zet “de haas” daar dan maar neer (een prachtig beeld). 1. Waar die nu staat kijk en rij je er langs (zie je het nauwelijks). 2. Je weet wat je hebt/ krijgt. 3. Het geld kan naar het buurtmuseum. 4. het is een prachtige metafoor voor de teloorgang van het Vredenburg. Een haas die peinzend de zaak beziet. Vrij naar Marsman: “Denkend aan het Vredenburg zie ik blije mensen elkaar ontmoeten en traag achter de horizon verdwijnen”.

  Geef hem ook wat groen.

  p.s. De “but plug” in Rotterdam is ook een paar keer verhuisd (met een fanfare zelfs)

 8. Felice Ghering

  Joop Wouters misschien? Heeft in Utrecht gewoond (nu in Frankrijk) en heeft ervaring met maken van fonteinen. www.http://joopwouters.blogspot.nl/

 9. Will

  @Bill. Ja!!!! Een grote klassieke fontein.

 10. Karenlee

  Net Vredenburg is bijna helemaal ingesloten door gebouwen. Ik vind ook dat een mooie fontein het ruimte veel leuker en levendiger zou maken dan wat voor statisch kunstwerk je ook kan bedenken. AUB een FONTEIN op Vredenburg!!

 11. Jeroen

  Een beeldengroep dat de sloop van de Vredenburg uitbeeldt, dat lijkt me wel wat voor het plein. Maar dan wel graag iets dat een beeld is geen ‘object’.

 12. Pieter

  Ja!! Een fontein met trappen waar je op kan zitten of een fontein zoals in Bordeaux… Geen saai standbeeld 🙁

 13. Selfie

  Kunnen we niet net als Amsterdam een iamsterdam achtig kunstwerk neerzetten waar toeristen selfies kunnen maken. Is zowel leuk als goed voor de PR en aantrekkingskracht van toeristen!

 14. Timo

  Ik zou graag vooral een mooie bestrating op het plein willen zien. Nu is het zo een ongelijke berg van verschillende materialen

 15. Katja

  Gelukkig, Bill vindt het ook, een fontein ! Ik roep al jaren dat de Neude er ook een moet hebben.
  Wat is er mooier dan een zacht klaterende fontein. Als je vanaf het vreeburg het singel toch niet kan zien (wat wel eerst de bedoeling was !!!, zie referendum over optie A of 1), dan in ieder geval wat water !

 16. Jelle

  Nee, geen IAmsterdamachtig selfieding, alsjeblieft zeg. Doe vooral iets moois, een fontein is ook prima. En ja, dat mag best anderhalve ton kosten.

 17. cas

  Een fontein zou leuk zijn, met een kleine trap waar mensen op kunnen zitten.
  Helaas denk ik dat er na 2 weekenden KFC en mac spullen in drijven en het water geel is van de pis…
  Ik denk dat het een goed begin is om de bestrating aan te passen en daarmee de allure te verhogen. En later nog eens kijken wat goed zou passen.

 18. Gregor

  Een fontein in het Calvinistische Nederland? Moet zien of dat gaat gebeuren!

 19. Ronald

  Van mij hoeft het niet; het plein is al klein en zo’n kunstwerk zal niet veel meer kunnen toevoegen aan de drukte.

 20. Wim Kok

  Plaats een reuze rood blauwe stoel van Gerrit Rietveld op het Vredenburg als eerbetoon aan deze Icoon van onze stad, net zoals Dick Bruna!
  Kan iedereen van een afstand zien en onder doorlopen.. komend jaar is het 100 jaar geleden dat de groep ‘De Stijl’ is opgericht waar Gerrit Rieveld lid van was.

 21. Scherpschutter

  Wat een zinloze geldverbrasserij weer! Anderhalve ton… Goedemorgen. Daar koop je een klein appartementje voor. De belastingen zijn veel en veel te hoog als dat soort bedragen aan complete nonsens uitgegeven kunnen worden, zoals een plein aankleden met kunst.

  Mijn geld terug graag!

 22. Harry

  @Timo: Dat staat allang ingepland en is gewoon onderdeel van het hele bouwproject.
  Dat gaan ze natuurlijk alleen niet doen als er nog allemaal zware machines over moeten….

 23. Ron van der Pijl

  Een beeld van Trijn van Leemput; het beeld kan dan op 2 mei 2017 onthuld worden, want dan is het 440 jaar geleden dat mede door haar toe doen het kasteel Vredenburg is gesloopt! en de Fam van Daalen (visboer) en het bloemen-stalletje weer terug!

 24. Cico

  Serieus, een fontein? Ik hou er ook van, maar het past totaal niet in onze stad. Leuk dat mensen er fijne vakantieherinneringen aan hebben, maar een fontein in Utrecht is als een Eiffeltoren in China. We hebben er geen enkele historische traditie mee en want het past van oudsher bij de vertoon van macht, koningshuizen en barok. Niet bij soberheid, stadhouders en calvinisme. Als je dan iets met water gaat doen, die het dan in de traditie van eenvoudige schoonheid. Een marmeren suikertaart zoals de Trevi fontein in een omgeving van KFC, Coolcat en goedkope nep-bakstenen architectuur van HC of dat nieuwe appartementencomplex? Dat vloekt gewoon.

 25. Rob Heerdink

  Mijn idee:

  Ledlampen in bewegende patronen in de bestrating die met met verschillende kleuren het plein indelen. Kan ook gecombineerd worden met fonteinen vanuit de grond, zodat je een water-lichtschouwspel krijgt.

  Het zou in abstracte vormen kunnen, maar wellicht is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de contouren van het Kasteel Vredenburg weer te geven.

  Het biedt levendigheid aan het plein, is hufterproof, kan in kleuren en vormen aangepast worden aan evenementen en kan ook gemakkelijk uitgezet worden bij markt.

 26. Herman

  @Cico, helemaal juist!

  In Utrecht hoort iets Utregs, lelijk, volks en net niet maar toch oh zo mooi!

 27. BdV

  Misschien dat een strakke vierkante fontein met kunststof kozijnen nog wel past, maar een klassieke gotische met engelen? Moet ook niet te groot worden, anders kun je elkaar straks maar amper passeren.

 28. Rob H.

  @Herman: iets Utrechts? Een klaagmuur?

 29. Marco Knol

  Ik zou beginnen met de gevel van de Perry Sport, en dan verder richting BIjenkorf. Heeft Rob H, ook gelijk z’n klaagmuur.

 30. herman

  @Rob H

  Goed plan, er vast zijn vast stukken beton van het “oude” HC, de bak van de Catharijnesingel, oude station en wat gesloopte kantoren bewaard gebleven.

  Die allemaal naast elkaar zetten en dan heb je een soort Klaagmuur, daar kunnen we met z’n allen klagen, zeuren, mopperen enzo.
  Mooie combi van cultureel erfgoed in zowel tastbare als niet-tastbare vorm als eerbetoon aan Utrecht en zijn inwoners.

  Wat kunnen we zo met z’n allen iets leuks bedenken, komen we nu ook in aanmerking voor subsidie?

 31. FD

  Doe maar fontein.
  Best gezellig een beetje klaterend water.

 32. paul

  Lijkt me een beetje weinig budget. Belangrijk dat geen traditioneel kunstwerk wordt, en dat het echt te maken heeft met de Utrechtse historie. Denk aan De stijl, water licht kunst werk bij voorbeeld .Leg de lat hoog, want het is voornaamste grootste plein in de oude binnenstad.

 33. Don

  Zet de monumentale poffertjes kraam er maar neer mooie betekenis volle bijdrage aan de openbare ruimte en inrichting van de winkels keten binnenstad en een mooi contrast met de KFC en de Mac. Ben bang dat de kunstbegeleidingsgroep maffia zal wel weer met een wanstaltige culturele drol komen. Geld klotst blijkbaar nog steeds tegen de plinten bij de kunstwethouder. Toch raar dat al die belastingen wel weer omhoog gaan.

 34. de vries

  Mensen willen kunnen zitten dus zet er bankjes neer desnoods van beton want dat past in de omgeving (beton city). Een fontein wordt een zooitje; pisplek en zwerfvuil.

 35. Mir

  Geen oubollige fontein svp… laat dat maar aan Arnhem of Zwolle of zo over ! Hier willen we iets bijzonder innovatiefs, wat past bij de kop positie als 2e populaire stad van NL.

 36. Helene

  Met een standbeeld of kunstwerk blijft het een stenen vlakte. Waarom geen doolhof van groene heggen? Drie ingangen op de drie “punten” en dan een slim ontworpen netwerk van paadjes tussen de ongeveer 1 meter hoge heggen. Zodat je niet echt verdwalen kan en elkaar wel blijft zien.

 37. Hans Oudwijk

  Helene 8/7/2016 – 11:42
  Rubber tegels. Je vergeet de rubber tegels helemaal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).