Angst voor verdwijnen van bruine kroegen uit Utrecht: moeten ze monumentale status krijgen? Angst voor verdwijnen van bruine kroegen uit Utrecht: moeten ze monumentale status krijgen?

Angst voor verdwijnen van bruine kroegen uit Utrecht: moeten ze monumentale status krijgen?

Angst voor verdwijnen van bruine kroegen uit Utrecht: moeten ze monumentale status krijgen?
Café de Rat
Steeds meer bruine kroegen verdwijnen uit Utrecht. Dat is tegen het zere been van de PvdA. De politieke partij wil dat het traditionele bruine café beschermd wordt. De partij ziet graag dat de gemeente alle bruine kroegen in kaart gaat brengen en dat de cafés een beschermde status kunnen krijgen. 

Steeds meer bruine kroegen verdwijnen uit Utrecht. Dat is tegen het zere been van de PvdA. De politieke partij wil dat het traditionele bruine café beschermd wordt. De partij ziet graag dat de gemeente alle bruine kroegen in kaart gaat brengen en dat de cafés een beschermde status kunnen krijgen. 

Het aantal bruine kroegen neemt de afgelopen jaren flink af. Dat is zonde, vindt Romi Leever van PvdA Utrecht. “Oude bruine kroegen met een rijke geschiedenis sluiten, en er komen nieuwe hippe plekken en winkels van grote internationale ketens voor terug.” 

De partij wil de bruine kroegen daarom een monumentale status geven. Met deze status moeten de de kroegen beschermd worden tegen uiterlijke verandering. De partij wil dat het gemeentebestuur alle bruine kroegen in kaart brengt, zodat deze een monumentale status aan kunnen vragen. “Een monumentale status moet ervoor zorgen dat bruine kroegen langer kunnen blijven bestaan. “En dat is belangrijk, want bruine kroegen maken deel uit van ons erfgoed.” stelt Leever. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Café Weerdzicht

Verdwenen horeca in Utrecht

Ton van den Berg, een van de schrijvers van het boek Verdwenen horeca in Utrecht en eigenaar van bruin café Willem Slok, vertelt: “Een echt bruin café is een plek waar gewone mensen komen – verschillende Utrechters door elkaar heen – om een drankje te komen drinken. Het zijn geen eettenten, wat je tegenwoordig veel meer ziet.”

Volgens Van den Berg zijn de bruine kroegen er natuurlijk nog wel: “Het mooiste is wellicht Café Van Wegen, maar we hebben ook nog café DeRat, De Morgenster, Binnen Best en meer.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Binnen Best

Van den Berg kan zo wat zaken noemen die in het verleden gesloten zijn: “Café Elinkwijk, Café Engelenburgh, Zanzibar, maar je ziet juist ook dat zaken toch het concept wat aanpassen om publiek te trekken. Café de Luifel bijvoorbeeld waar in het weekend gedanst kan worden, maar ook veel cafés in de Nobelstraat zijn een soort uitgaanstenten geworden.” Toch ziet Van den Berg wel de waardering voor het bruine café: “Men praat er natuurlijk wat nostalgisch over, maar ook bij Willem Slok zien we dat jongeren het ook weten te waarderen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Café Van Wegen

Definitie

De PvdA stelt dat de bruine kroeg een café is met ‘een authentieke warme sfeer. Een (ouderwets) ingerichte kroeg met bruin hout en schaarse verlichting. Met bovenal het historische karakter en de rijke geschiedenis’.

De partij wil ook dat het college kijkt of de bruine kroeg bestempeld kan worden als immaterieel erfgoed. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hanteert een definitie van immaterieel erfgoed. Deze luidt: “een levende cultuuruiting of culturele activiteit die voortgezet wordt door een opeenvolging van beoefenaars: van generatie op generatie en van persoon op persoon.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Café Vredenburg

Maatschappelijke functie

Naast een monumentale functie hebben bruine kroegen volgens Leever ook een maatschappelijke functie. “Ze hebben vaak niet alleen een rijke geschiedenis, maar een bruine kroeg is vaak ook de huiskamer van de buurt. Als we dat soort plekken kwijtraken aan de zoveelste retail-reus of internationale keten verliezen we niet alleen een kroeg, maar ook een ontmoetingsplek.” Volgens haar moet de identiteit van de stad niet worden bepaald door wie het meeste geld heeft.

Andere gemeentes

Andere gemeentes gingen Utrecht al voor. Amsterdam heeft vorig jaar een initiatiefvoorstel aangenomen om bruine kroegen als erfgoed te bestempelen. Ook Tilburg en Groningen hadden vorig jaar al aandacht voor het belang van de bruine kroeg.

54 Reacties

Reageren
  1. de kreek

    De meeste zitten liever in de nieuwe hippe tent (grand café), waar genoeg tl-verlichting brand en waar het erg duur is en héééél ongezellig, ik blijf dan liever thuis.

  2. K.

    En Jan de Winter, ‘t Pandje..

  3. BdV

    Het zou inderdaad zomaar kunnen dat er van de ene op de andere dag een urban vegan lifestyle wellness pop-up concept voor in de plaats komt.

  4. AW

    Café De Stad <3

  5. Susan

    De Morgenster (Oudegracht 323) mag in dit rijtje niet ontbreken!

  6. Yoshua

    Een bruine kroeg zonder stamgasten is geen bruine kroeg.
    Van Wegen is een bruine kroeg, maar dan een niche van de bruine kroeg.
    Jan de Winter zit dan wel op een druk stuk aan de gracht met veel toeristen die langslopen, maar is een echte bruine kroeg.
    De bruine kroegen waar je een broodje Vocking of bal kan gebruiken zullen allemaal moeten gaan aanpassen aan wat de markt vraagt.
    Het sociale buurtkarakter met stamgasten verdwijnt steeds meer uit de kroeg.
    Mensen willen liever op reis dan maandelijks € 400.- stuk slaan in de stamkroeg.

  7. Guus

    Maar wat heeft de kroeg aan de monumentale status? Er komen toch te weinig gasten en daarom moeten ze sluiten? Of als de kroegbaas er geen zin meer in heeft en zn tent wil verkopen, dan mag dat niet meer?

  8. P.M.

    DeRat en café Springhaver, mijn lievelings!!

  9. Le coq sportif

    Cafe Jan Primus natuurlijk ook niet

  10. Ron

    Goede onderscheidende bruine kroegen, zoals mijn favo Cafe DeRat, blijven altijd wel bestaan. Alleen de hutsenflutsers die denken dat een bruin interieur en goedkoop bier op de tap om kosten te drukken genoeg is, verdwijnen. Ik weet niet of die tweede groep erg gemist gaat worden.

  11. Iris

    Willem Vogt, Bakkerstraat.

  12. Henk

    En dan? Belastinggeld spenderen om ze open te houden? #minderoverheid

  13. Alain

    Dingen gaan voorbij. Zo is de Carafon is al een tijdje dicht en dat was toch wel een ijkpunt van het Utrechtse nachtleven. (Rust in vrede, Rany)

    Misschien een interieurtje veiligstellen voor het openluchtmuseum, maar aan de praktische kant: we hebben we ook geen paardentram meer. De Utrechter van nu zoekt andere ervaringen dan aan de toog te hangen.

    Das war einmal!

  14. Wim

    Morgenster is witgeschilderd in corona-tijd. Heeft zijn ziel verloren.

  15. Steven van Rooijen

    De trend naar het aloude “Grand Café” welke zich eind jaren 1980 in gang zette was er niet zomaar. De bruine kroeg van destijds waar hier over wordt geschreven nodigde niet altijd uit om als “vreemde” binnen te gaan en er lang te blijven. Uitzonderingen daargelaten. Juist de betrekkelijke anonimiteit van het destijds opnieuw gevonden, teruggevonden concept “Grand Café” maakt het dat je er makkelijker binnen stapt, met iemand afspreekt, even tot rust komt en al naar gelang de ervaring weer terug komt.

  16. Massegast

    De bezoeker van de bruine kroeg is een uitstervend ras. Hij (of zij) wordt ouder, gaat minder ‘uit’ en drinkt minder of geen alcohol meer. De nieuwkomers in de stad hebben nu eenmaal niets met de bruine kroeg. Het zij zo. De tijden veranderen mensen. Pas je maar aan en wen er maar aan.

  17. Scherpschutter

    Ik zie niet in hoe ondernemers verbieden om ooit nog iets aan hun verliesgevende zaak te mogen veranderen (een monumentale status), bij zou kunnen dragen aan het veronderstelde doel van het behouden van deze ondernemingen…

    Zou een gericht uitsterfbeleid echter het doel zijn, dan ligt de keuze voor dit middel wel aardig voor de hand.

  18. IIB

    Gewoon jammer dat er niks meer is, ik ken genoeg jongelui(zonder elitair gedoe)
    Maar er is in Utrecht nog maar weinig voor ze… het gaat om je jongere die hier in Utrecht zijn geboren en getogen, niks is er meer voor ze… en het is ook niet meer te betalen voor iets anders
    Trieste zooi is het geworden!

  19. bakelietje

    Jan Primus!!!

  20. Yoshua

    @IIB,
    Denk dat dit van alle tijden is, in mijn jeugd hadden we ook helemaal niets.
    Utrecht had een disco, dat was Hordijk aan de Mariaplaats.
    Later kwam er een disco aan de Potterstraat bij.
    Er was helemaal niets te beleven voor de jeugd, we hingen een beetje rond bij Shiva, Fellini en Tivoli.
    In de nacht Tijgertje op de Prederikherenstraat of de Carafon.
    Al met al, er was helemaal niets te beleven, maar verveelden ons niet.
    Nu zijn er honderden horecagelegenheden bij gekomen in de stad, en valt er nog niets te beleven voor de huidige jeugd.

  21. Herman

    Anno 2024 willen we zo graag houden wat er “even” was.
    Waarom kroegen bewaren die er in totale duur mensheid maar een fractie waren?
    Al honderden/duizenden/miljoenen aren komen en gaan er dingen. Dat noemen ze ontwikkeling.
    Als deze kroegen verdwijnen voor wat anders zal er voor die ontwikkeling wel reden zijn.

  22. Moniek

    Bruine kroegen verdwijnen omdat er te weinig mensen komen die er geld besteden, komt me voor. Een beschermde status maar geen klanten gaat niet helpen. Tenzij een beschermde status gepaard gaat met subsidie.

  23. Barman

    Heel leuk zo’n monumentale status, maar dat is symptoombestrijding. Je kan je beter afvragen wááróm dergelijke cafés verdwijnen. De vraag naar een normaal café is er nog echt wel. Het is doorgaans niet meer levensvatbaar.

    Met de toegenomen kosten; variërend van exorbitante huurprijzen tot de monopoliepositie van diverse brouwerijen (met de nodige inkooprestricties) is het bijna niet meer uit te houden om een mooi bruin café te runnen. Pandjesbazen, brouwerijen en klagende omwoners bepalen de druk. Vaak loont het pas om horeca uit te baten als er ontbijt/lunch/diner aangeboden wordt zodat je de hele dag vol zit. Een bruin café heeft en kan dit vaak niet.

    Daarnaast kan de gemeente ook beter eens hand in eigen boezem steken. Meermaals meegemaakt dat de gemeente op de allerdrukste momenten vergunningen komt controleren, terwijl er 1 a 2 man achter de bar staat in een klein café. Vervolgens klagen ze ook dat er mensen stáán te roken op een terras terwijl er een zitvergunning is. Kwaadwillende omwoners kunnen klagen om elke piep en scheet: zelfs overlast van evenementen in de stad werden eens toegewezen aan het café waar ik werkte.

    Nogmaals: een monumentale status toewijzen verandert niets als er niets gedaan wordt aan pandjesbazen, de macht van brouwerijen en de controlelast van gemeente.

  24. Vak J

    Cafe Binnenstad mag niet ontbreken!

    Waarom bruine kroegen verdwijnen? Eerst het rookverbod, later 2.5 jaar Corona, en natuurlijk de veryupping in Utrecht.

    Meeste bruine kroegen waren/ zijn van 1 eigenaar en niet een consortium die de financiële klappen konden opvangen tijdens Corona

    Goed dat de PvdA dit inziet, zo blijft er voor de werkende Utrechters nog iets leuks te bezoeken in deze studenten en yuppen gemaakte stad.

    Kijk eens naar Duitsland ( Koln en Düsseldorf ) waar je top kan uitgaan in bruine kroegen.

    Koester deze bruine kroegen!

  25. Joes

    Een klein café als Springhaver (linkerzijde) trekt anders nog steeds volle zalen hoor. Dat bezoek bij bepaalde kleiene cafeetjes afneemt kent andere oorzaken.

    Daarnaast is de behoefte er gewoon niet meer om naar de bruine kroeg te gaan. Mij trekt het ook niet om met een paar klagende, ouwe chagrijige lui (inmiddels) aan een bar te hangen, waar zij op rekening drinken (vandaar te weinig inkomsten) en de “andere krant” bespreken.

    Het is dan ook niet “jammer” dat bruine kroegen verdwijnen. Mensen willen er immers niet meer komen en hun tijd doorbrengen. Dat doen ze in andere gelegenheden, waar ze zelfs de meerprijs voor lief nemen. Met een reden dus.

  26. Gaaap

    @vak j: dat je niet mag roken is al een tijdje hoor…

  27. Leon

    Nee. Als het ongezellige en onuitnodigende plekken blijken te zijn met matig aanbod waar te weinig vraag naar is, dan moet de zaak gewoon sluiten.

  28. Lgbthijklmnop+er

    De Wolkenkrabber was ooit ook een hele leuke bruine-Gaykroeg. Alternatief, gezellig. Ook veel Nederlandstalige feestmuziek op zaterdag- en zondagavond, op Dinsdag het klassieke uurtje ‘s middags. Heerlijk . Hoe smoezeliger een kroeg is, en hoe minder chic, hoe gezelliger. Ik hou van die gemengdheid. Oud én jong door elkaar. die met elkaar gewoon praten en het gezellig hebben. Helaas zijn veel huidige studenten gerantofoob. Het is extreem. Op internet barst het van de gerantofielen. Maar zodra ze gedate hebben willen ze niets meer van de oudere generaties weten. Dan schamen zij zich onder de sociale druk. Terwijl vroeger oud én jong juist gezellig met elkaar omging en perfect mixte. We hadden toen wél een écht inclusieve samenleving. Dankzij de bruine kroegen !

  29. Donker

    Vroeger (begin jaren ’90) was het filmcafé van het Hoogt mijn favoriete kroeg. Dat onderging een paar gedaanteverwisselingen (niet allemaal even smaakvol), en lijkt nu zowaar weer wat op een bruin café. Relaxte sfeer.
    De wat donkere sfeer in een echt bruincafé is mij nu gewoon vaak wat te donker.

  30. Marcel

    @vakj: Utrecht vergelijken met de altstad? Ben er pas nog geweest, en het buiten bier zuipen is daar heel normaal. Hier niet. Gelukkig maar, je ziet hier beduidend minder dronken gasten. Wel overlast gevers maar dat is een andere groep. En nog ff naar inwoners aantal kijken? Düsseldorf 620000. Utrecht 374000. Dus? Dubbel aantal drinkers en eters. Leuk? Ja, het is een bijna afgeschermd deel.

  31. Rani Fan

    R.I.P. Rani. https://www.youtube.com/watch?v=IOVuPQhrvNs dat was een bruine gezellige kroeg. Niks meer van over.

  32. Binnenstadbewoner

    En wat zouden de bruine kroegen voor die monumentale status dan van de PVDA moeten krijgen? Subsidie voor het in stand houden van cultureel erfgoed? Gesubsidieerd naar de kroeg gaan?

  33. Toine Goossens

    Dit is een uitvinding om de afdeling cultuur van de gemeente in stand te houden. Die gaan we halveren. Dus geen bescherming.
    Dat los van het feit dat ondernemers geacht worden hun eigen broek op te houden.

  34. Ronald

    Stichtse Taveerne in de Twijnstraat, kroeg met een rijke historie.

  35. Me

    The Old Dutch bij Rabobank is er steeds

  36. Otto

    Ja, blijven!

  37. The truve vlerk

    Het is mij niet helder wat de ‘bruine kroeg’-status inhoudt, los van karakter, functie en uiterlijk. Hoe zorgt de status voor behoud en wat voor een behoud is het?

    Betekent het bescherming van de eigenaar(s) nu, inclusief de kroeg zelf?

    Of gaat het erom dat dit alles ‘voortgezet wordt door een opeenvolging van beoefenaars: van generatie op generatie en van persoon op persoon”. Als dit laatste het geval is, kan het dan evengoed zo zijn dat dergelijke kroegen wél door ketens kunnen worden overgenomen (zolang zij de kroeg behouden)? Of houdt het in dat nieuwe eigenaars elkaar opvolgen totdat één van hen wel de winnende formule vindt binnen de status om de kroeg rendabel te laten worden? Beide opties lijken niet zo gezond misschien, nog los van de problematiek die Barman aanstipt.

  38. Nina

    Angst voor het verdwijnen van bruine kroegen.
    Angst? Dat lijkt mij wel heel erg zwaar gesteld.

    Wel jammer, als ze verdwijnen. Er zullen echter steeds meer bedrijven en instellingen verdwijnen die geen redabel businessmodel hebben.

  39. Herman

    De PVDA verdwijnt ook langzaam, moeten die ook subsidie krijgen?

  40. Uuu

    @ Herman

    De PvdA verdwijnt?

    2e partij van NL samen met GL.

    In haar eentje (zonder GL) ook meer zetels dan bij vorige verkiezingen.

    Samen meer zetels dan bij vorige verkiezingen.

    GL meer zetels dan bij vorige verkiezingen.

    Er hebben in totaal 10.475.203 mensen gestemd bij de 2e kamerverkiezingen. Die worden vertegenwoordigd door 150 zetels. 1 zetel vertegenwoordigd dus 69.834 mensen. PvdA is dus 25x 69.834 kiezers is 1.745.867 kiezers; is dus bijna 10% van alle Nederlanders en bijna 16,7 % van alle kiesgerechtigen die op de PvdA Groen Links stemden.

    1 op de 5 a 6 Nederlanders stemt op PvdA Groen Links.

    Er waren tijden de PVV, nog niet zo lang geleden zelfs, bijv. peilingen een jaar geleden, minder kiezers trok.

  41. Ger Vechtlust

    @Joes je schrijft ” om met een paar klagende, ouwe chagrijige lui” . Oud bestaat niet. Leeftijd is slechts een illusie. 3 x knippen met je ogen en je bent 50 . Geloof me. Dan nog iets. Blijkbaar heb je niets te klagen. Fijn voor jou. Mooi ook, dat je blijkbaar én gezond bent én genoeg poen hebt én een dak boven je hoofd en je niet als een gek hoeft te werken voor een hongerloontje. Het is duidelijk Gentrificatie heeft onze samenleving kapot gemaakt, culturen uit elkaar getrokken en mensen tegen over elkaar gezet……… In de bruine kroegen die ik ken, werd er wel eens geklaagd ja, om vervolgens in hoongelach uit te barsten onder een ouwe klare, of een pilsie………. Dat heet: re-la-ti-ve-ren .. Misschien een moeilijk woord voor jou? Mensen hebben soms een plek nodig om de ellende die ze in hun leven hebben te ventileren. Blijkbaar ben jij een van de weinig zorgeloze mensen en behoor je tot die types die bij de Rechtbank met een hete aerdappel in den keel schromeloos voor 100 euro verzuipen in 10 minuten. Gezien het feit dat dat type mens ,, naast studenten de binnenstad verziekt en de ouderwetse volkse gezelligheid kapot is gemaakt, blijven mensen daarom nu thuis. En kwijnen weg. Omdat er voor hen niets meer is…. Omdat alles draait om de Yup, de Duit en de Fluit… En niet meer om menselijkheid. ook die gerantofobie die jij uitdraagt is schadelijk. Hopelijk wordt jij ook ouder.Blijkbaar heb jij niet als upperman hoeven werken met tientallen kilo’s op je rug, zoals die ‘oude zeurpieten” .. Heb je niet een hele dag achte reen vuilniswagen hoeven werken, zoals er nog velen moeten doen. Heb je geen lichamelijk zwaar werk. Onze binnenstad lijkt nu exclusief voor 15-25 jarigen te zijn. In het item over Koningsdag heb je kunnen lezen hoeveel mensen die gentrificatie zat zijn. Leverde het nou nog iets op? nee. Want gezinnen trekken uiteindelijk toch weg, alleenstaanden onderverhuren hun vertimmerde huis aan jawel: studenten. Terwijl die ook in containers kunnen wonen. Wil je de bruine kroeg behouden. dan is het nodig dat er veel meer sociale huurwoningen komen in de binnenstad. Niet alles gaat om rente, niet alles gaat om geld. De bruine kroeg staat synoniem aan menselijkheid, gezelligheid, samenzijn van een buurt. Een bruine kroeg is iets voor inlanders , voor lokale bevolking. Voor de andere mensen is er al genoeg. Waarom kan dit wel in Amsterdam? En in Duitsland, België (volop bruine kroegen ) .. En in dorpjes. Maar niet in onze stad? Dat zal ik je zeggen. Het woord hiervoor is: Egoïsme en hebzucht. Van leeftijdsdiscriminatie en ‘dat is de ver van mijn bed show’ mentaliteit. Het ikke ikke ikke syndroom. Dan nog iets. Ben je wel eens in Binnen Best geweest? Echt een bruine Kroeg… En die zit toch áltijd stampvol ! Vol met oudere chagrijnen en jongere jongens en meiden die wél sociaal inzicht hebben en om anderen geven !

  42. Ger Vechtlust

    @herman De ‘bruine’ kroeg bestaat al sinds er etablishementen zijn> Vroeger heette het herbergen, Drinklokalen, caféetjes, taveernes , barretjes, etc. Maar de echte bruine kroeg heeft niet ‘even’ bestaan. dat is een evolutie van tienduizenden jaren die nu even kapot gemaakt wordt door onbenullige gentrificatie > je weet wel de trend om steden kapot te maken en exclusief voor jongeren .. Die de binnenstad als hele maatschappji beschouwen en vinden dat dat ‘een inclusieve samenleving’ is….. Schoenlapper. Hou je bij je leest.

  43. Vader Abraham

    @iib Een zorgelijke trend . Daar in Amerika ‘natives’ worden beschermd en culturen worden gecultiveerd, net als in: België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland, Frankrijk, Spanje (binnenlanden), Portugal .. waar je struikelt over de lokale kroegen (die passen zich dus NIET aan, en gaan door met tradities: onder het mom: toeristen slikken het maar) (en terecht) , en daar zul je nog wel oud en jong gemengd in het uitgaansleven zien. Naast de jongeren clubs heb je daar nog heel veel traditie. Nederland heeft een soort cultureel suïcidalisme opgestart eind jaren 90 . Alles wat Nederlands was moest kapot. Alles wat Utrechts was moest weg. Gevolg: die jongeren wonen nu in buitenwijken, op flats, in Houten, Nieuwegein, Maarssen/Broek , IJsselstein, Odijk, Bunnik etc. Omdat hun ouders werden verjaagd door exorbitante huren door pandjesbazen die panden lieten verkrotten. Gek genoeg is het in Amsterdam maar deels gelukt, De echte Mokumers laten zich namelijk NIET weg pesten itt de Utrechters. Voor die Jongeren is er idd NIKS. Dat herkenbaar is. In de zevensteegjes zou ook de Utrechtse cultuur behouden blijven. Daar is men nu ook van afgestapt. Dit danken we allemaal aan het yuppen-schrikbeleid van ons College. Het verdwijnen van de kroeg is daar een gevolg van. Misschien toch eens met bevriende jongeren een avondje er naartoe gaan om ze er kennis mee te laten maken. Ik ken gelukkig nog wel wat jongeren (alternatief) uit mijn stukkie Utereg centrum die er wel komen en zich wel mengen met de lokale bevolking, waar er nog wel wat van is, maar langzaam verdwijnt. dat krijg je in een samenleving waar je bang moet zijn om iemand , meneer, en mevrouw te noemen en daarna gelijk een een ruzie-discussie die er op volgt omdat men ook al “genderneutrale toiletten” mist.

  44. Koel Hoofd

    De bruine kroeg monumenten status?
    Wat had ze in gedachten, het personeel en vaste klanten er ook bij te leveren? De bruine kroeg is veel meer dan een interieurtje.
    Tijden veranderen net als mode: nu is het uit, over 30 jaar is het weer in. Net zoals de bakfiets, was ook ooit voor paupers is nu voor de elite.

    @Uuu
    Da’s war einmal.
    Peilingen zijn palingen.
    PvdA en GL zijn op paar hele fundamentele punten twee totaal verschillende bloedgroepen. GroenLinks pest hier al sinds de jaren negentig de arbeider de stad uit, de PvdA wil ze er al sinds 1946 in houden. Om maar iets te noemen.

  45. Jon

    Monumentale status zou al helemaal vreselijk zijn: dan krijg je alleen maar toeristen op bezoek. Voor de zaak misschien goed, maar voor de stad totaal niet. Misschien is het veel beter om gewoon toe te geven dat de jeugd van tegenwoordig veel liever verslaafd raakt aan pilletjes en poedertjes in plaats van alcohol & dus dat dit soort kroegen gewoon moeten uitsterven samen met hun originele clientele.

  46. Eric

    @ Uuu

    Beetje onsamenhangend lang verhaal.

    Wat wil je nu eigenlijk zeggen?

    Maar dat zijn we wel van je gewend

  47. Willeke de Reuver

    Met het verdwijnen van deze bruine kroegen , wordt gelijk aangetoond wat er mis is met onze maatschappij. Polarisatie, gentrificatie, segregatie. De bruine kroeg bestond in diverse vormen al duizenden jaren… tienduizenden jaren. De vorm was anders, het principe hetzelfde: praten over het dagelijks leven, je emoties uiten, dingen delen. Maar vooral dat laatste , lijkt voor heel veel mensen moeilijk te zijn.

  48. Ouwe henk

    Gek hè dat bruine café steeds minder klandizie krijgen
    Wanneer klanten 4 euro voor fluitje moeten betalen
    Dan blaast ook het bruine café zichzelf op
    Was laatst om 21 uur in het centrum van Roermond
    Bijna alle cafés gesloten

  49. Witteboord

    @koelhoofd: arbeiders?! Bestaan die nog?

  50. Statler

    De Pomp op de Croeselaan heeft zich ook tot buurtpunt ontwikkeld, mag dan ook wel in een dergelijke discussie betrokken worden.

  51. Statler

    @Witteboord
    Als u niet weet wat een arbeider is, dan wel een arbeider niet kunt herkennen is uw ivoren toren wel erg hoog.

  52. Don P

    Café Vooghel, je wordt gemist…

  53. Steven van Rooijen

    Hoe dan ook, de essentie lijkt mij dat de besproken “Bruine Kroeg” niet uitnodigt om binnen te gaan en er een tijd te verblijven. Er moet toch ook gewoon geld worden verdiend en dat kan niet zolang er te weinig wordt omgezet. Als de “Inner Circle” de kroeg in besloten sfeer houdt en daarmee niet toegankelijk maakt zal deze toch echt zelf voor de noodzakelijke omzet moeten zorgen. Indien dat het geval is, dan is dat oké en zal niemand zich er verder zorgen over maken.

  54. De Buurt

    Een bruin café is niet een café dat X van de 7 dagen recht heeft om het afspeellijstje muziek met basskick de omgeving in te pleuren. Zodat de buurt uren naar dat afspeellijstje mag luisteren, in woning, tuin, omgeving. Tokkie uitbaters zoeken naar nieuwe manieren van alcohol schenken, en dan een café omtoveren tot decibel centrum. Karaoke bar, feestcafé, danscafé. Geef het maar een naampje. Het traditionele bruin café staat meestal naast woningen, daar mag men bij de gemeente ook even over nadenken voordat je gaat roepen dat ze beschermd moeten worden. Ik heb het specifiek over één café maar tot zover.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).