Annet Schaap over haar schrijfdebuut en de Gouden Griffel: ‘Het verhaal kwam mijn hoofd binnenlopen’ | De Utrechtse Internet Courant Annet Schaap over haar schrijfdebuut en de Gouden Griffel: ‘Het verhaal kwam mijn hoofd binnenlopen’ | De Utrechtse Internet Courant

Annet Schaap over haar schrijfdebuut en de Gouden Griffel: ‘Het verhaal kwam mijn hoofd binnenlopen’

Annet Schaap over haar schrijfdebuut en de Gouden Griffel: ‘Het verhaal kwam mijn hoofd binnenlopen’
Omslag van het winnende boek 'Lampje'. Tekening: Annet Schaap
De Utrechtse illustratrice en schrijfster Annet Schaap (1965) heeft dinsdag tijdens de opening van de Kinderboekenweek op het Kinderboekenbal in Amsterdam de Gouden Griffel gewonnen. Ze won de prijs voor het best geschreven kinderboek met haar eerste eigen geschreven werk genaamd ‘Lampje’. 

De Utrechtse illustratrice en schrijfster Annet Schaap (1965) heeft dinsdag tijdens de opening van de Kinderboekenweek op het Kinderboekenbal in Amsterdam de Gouden Griffel gewonnen. Ze won de prijs voor het best geschreven kinderboek met haar eerste eigen geschreven werk genaamd ‘Lampje’

Haar Canadese man Tom en zoontje Jonas (2009) waren dinsdagavond ook aanwezig bij de uitreiking. “Het is griezelig dat je het ter plekke hoort. Je kan het bijna vergelijken met de Oscars. Je moet je voorbereiden op goed en slecht nieuws. Ik dacht: als ik maar win, anders is iedereen teleurgesteld. Ik voelde enorm veel opluchting en ontroering toen ik uiteindelijk hoorde dat ik gewonnen had.”

En nu? Nu heeft Annet een volle agenda tot het eind van de Kinderboekenweek op 14 oktober. “Ik heb samen met muzikante Frederike de Winter een vertelvoorstelling over Lampje. Daarmee toeren we rond tijdens de Kinderboekenweek. We eindigen in de bibliotheek in Utrecht.”

Hersens
Annet heeft samen met haar man en zoontje een paar jaar door Noord – en Midden-Amerika gereisd. Tijdens die reis zag ze een keer een vuurtoren met klein huisje ernaast. “Een stem zei: maak even een foto van de vuurtoren, daar ga je een boek over schrijven. 1,5 jaar later lag ik half slapend naar de kast te kijken in de slaapkamer. Toen kwam het verhaal mijn hoofd binnengelopen. Ik doe wel alsof het uit mijn hersens komt, maar het komt ook ergens anders vandaan. Het was heel bijzonder.”

Een illustratie uit het boek van de vuurtoren en het huisje. Tekening: Annet Schaap

Annet heeft de smaak van het schrijven te pakken. Volgend jaar komt er een kleiner boek van haar uit, een soort prentenboek. “Het liefst schrijf ik nog twee boeken zoals Lampje. In eerste instantie voor kinderen, maar eigenlijk interessant voor alle leeftijden. Als volwassene moet je juist kinderboeken lezen, omdat kinderboeken niet alleen voor kinderen mooi en interessant zijn.”

Sprookje
Annet blijft als illustratrice onder andere samenwerken met Janneke Schotveld, de schrijfster van Superjuffie. Op het Nederlands Film Festival ging de verfilming van het boek in première. Op de vraag welk project Annet zou mogen kiezen als ze de vrije keus had, hoeft ze niet lang na te denken. “Eén van mijn favoriete kinderenboeken is Momo en de tijdspaarders van Michael Ende. Het is een sprookje, maar het verhaal gaat ook over grotere dingen. De illustraties van de versie die er nu ligt zijn helemaal niet mooi. Als ik nou heel veel tijd over had, zou ik die opnieuw willen illustreren.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).