Oud-burgemeester Annie Brouwer overleden - De Utrechtse Internet Courant Oud-burgemeester Annie Brouwer overleden - De Utrechtse Internet Courant

Oud-burgemeester Annie Brouwer overleden

Oud-burgemeester Annie Brouwer overleden
Voormalig burgemeester van Utrecht Annie Brouwer (Bron: documentaire Andere Tijden)
Annie Brouwer is na een langdurig ziektebed op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gemeente Utrecht bekend gemaakt. Brouwer was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. 

Annie Brouwer is na een langdurig ziektebed op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gemeente Utrecht bekend gemaakt. Brouwer was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. 

Op woensdagavond is Brouwer overleden. Brouwer was eerder raadslid en wethouder in Nijmegen, burgemeester van Zutphen en Amersfoort, vicevoorzitter van de VNG, voorzitter van Reclassering Nederland en was na haar afscheid in 2007 werkzaam bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Open Universiteit en van het Nationaal Reumafonds en was actief in diverse Utrechtse organisaties.

Brouwer was één van de passagiers bij de treinkaping bij De Punt door Molukkers. Toen de trein op 23 mei 1977 werd gekaapt, was ze drie maanden zwanger van haar eerste kind. Op 5 juni 1977 werd ze samen met een andere zwangere vrouw vrijgelaten. Zes dagen later werd de treinkaping gewelddadig beëindigd. Deze heftige gebeurtenis was voor haar aanleiding om in de politiek te gaan.

‘Een indrukwekkende bestuurder’

Burgemeester Jan van Zanen heeft namens het Utrechts gemeentebestuur zijn medeleven aan de familie overgebracht. “Wij verliezen in Annie Brouwer een zeer betrokken, doortastende en krachtige vrouw. Met haar overlijden verliezen we een indrukwekkend bestuurder. Zij was ruim acht jaar burgemeester van Utrecht in een bijzondere politiek bestuurlijke tijd. We gaan haar enorm missen. Utrecht en Nederland zijn haar veel dank verschuldigd.”

In 2005 werd Annie Brouwer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bij haar afscheid ontving ze de Gouden Stadsmedaille van Utrecht.

In het stadhuis en stadskantoor is vanaf donderdagmiddag het condoleanceregister geopend. De stadsvlag van Utrecht hangt vandaag en op de dag van de uitvaart halfstok op het stadhuis en bij het stadskantoor.

2 Reacties

Reageren
  1. Bertje

    De stad heeft veel te danken aan Annie, onder andere het binnenhalen van de Tourstart, geweldige burgemeester, familie gecondoleerd met dit verlies.

  2. Wim Vreeswijk

    Ik heb Mevrouw Brouwer-Korff leren kennen als een echte sociaal-democraat en zij was ook de enige burgemeester in mijn raadsperiode van april 1986 tot 12 december 2000 die mij niet negeerde en mij altijd correct spreektijd gunde. Ik wens dan ook haar familie en naaste verwanten alle sterkte toe !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).