Het idee kwam van NCRV-presentator en bevlogen vinoloog Klaas Drupsteen. Onder het motto dat een gesprek beter wordt met een mooi glas en wijn lekkerder als je er een goed gesprek bij voert, nodigde hij priester Bodar en politicus Plasterk uit om afgelopen zondag in sociëteit De Vereeniging het glas te heffen en een aantal kwesties door te nemen.
Een afgeladen zaal volgde tweeënhalf uur lang geboeid het onderhoudende en vaak humoristische dispuut tussen de twee heren. Ambities, geluk, de top halen, beeldvorming, de essentie van wijn. Het passeerde allemaal. Plasterk en Bodar waren het zeker niet altijd met elkaar eens, maar zorgden er voor dat de zondagsrust geen moment werd verstoord. Er ontstond even enige controverse toen homoseksualiteit en de communie ter sprake kwam. De priester vond dat homoseksuelen niet ter communie mochten en baseerde zich daarbij op de wetenschap. De politicus en vooraanstaand wetenschapper antwoordde daarop dat wetenschap toch bepaald zijn terrein was. (“Hier moeten we het nog maar eens over hebben”) Maar wat te doen als een homoseksueel toch te communie gaat, vroeg iemand uit de zaal. Daar had Bodar een prima oplossing voor. Dan krijgt hij de hostie want priesters mogen geen schandaal veroorzaken. Die laatste opwerking was niet komisch bedoeld maar zorgde toch voor het nodige gegrinnik in de zaal. Het programma liep uit maar dat vond niemand een probleem. Of zoals een van de aanwezigen zei: “Ik had naar Ajax-FC Utrecht kunnen gaan maar koos voor deze middag. Daar heb ik geen moment spijt van.”
Tussen het gesprek door gaf Klaas Drupsteen een klein college over zeven voor deze middag geselecteerde wijnen. De aanwezigen proefden mee. Duic-vinoloog Yontie Helders ook.
Hieronder haar oordeel.
Klaas schonk als eerste een Methode Champenoise gemaakt van de Chardonnay druif uit Bugey van de producteur Philippe Perdrix. Een heldere, fruitige en feestelijke wijn, die de middag goed inluidde. Klaas had hem zelf meegenomen uit de Savoie, hij noemde het een wijn met ambitie, zoals één van zijn gasten ook een man vol ambitie is.
Als tweede wijn dronken we een witte wijn uit de Valle d’Aoste van de wijnboerderij Les Crêtes in Aymavilles, gemaakt van de Petite Arvine, een druif die laat rijp is, een verwijzing naar Bodard die op latere leeftijd ook pas zijn roeping zou vinden. Een elegante wijn, geen allemans vriend, fris met een hint van perendrups een klein bittertje in de afdronk. We aten hierbij een hapje van artisjokkenhart omwikkeld met ham uit Aosta. Als derde wijn, een Silvaner uit Escherndorfer Lump in de Franken. Silvaner niet zo’n geweldige druif maar in de Franken maakt Horst Sauer er een mooie wijn van met een lichte houtrijping.
Mammoni, die de hapjes verzorgde serveerde hierbij een gamba in rode curry gemarineerd en een gefrituurde garnaal met wasibi, prima keuze. Als vierde wijn een Spätburgunder Weissherbst Trocken van Markgraf von Baden uit Ortenau, een goud-gele wijn met een subtiel zoetje. Daarna daagde Klaas de zaal uit:”Wie deze druif kent krijgt van mij een fles wijn” de Pelaverga Piccolo. Niemand durfde in de aanwezigheid van een priester te liegen, dus helaas de fles werd niet uitgedeeld. Deze zeldzame druif groeit alleen in Verduno, in Noord-West Italië, hier maken de Fratelli Allesandria er een lichte rode wijn van die fruitig en vol van smaak is met een pepertje in de afdronk. Bij deze gekoelde rode wijn aten we een Caprese en een rouleau van Mortadella. De volgende wijn was een volle rode wijn uit de Colli Berici (Veneto) van Carmenere Più en Merlot van Stefano Inama, deze zachte rode wijn met veel rood fruit, kruiden en peper werd gedronken bij een stukje Ardenner paté met gelei van rode bessen. Voor mij was de laatste wijn het topstuk: Els Pics, een rode wijn uit Priorat ten zuiden van Barcelona van Garnacha en Cariñena, op de steile en rotsachtige bodem groeien de druiven die alleen met de hand geplukt kunnen worden. Bodegas Mas Alta maakt er een prachtige complexe wijn van met een frisse geur, veel rijp roodfruit iets van chocolade. Een aanrader! te koop bij Henri Bloem voor 13,95. Er werd een stukje hertenbiefstuk op een stampotje van boerenkool bij geserveerd. ‘
Wijnproeverijen hebben vaak een wat verheven karakter. Klaas Drupsteen deed het anders. Met een aanstekelijk enthousiasme en grote kennis van zaken maakte hij er een heerlijke middag van. Niet bij deze ene keer laten, Klaas!
Hieronder een impressie van DUIC TV

















1 Reactie
ReagerenVanaf mijn terrastafel ergens in de Bordeaux zeg ik: weer veel geleerd!