App stuurt straks voor fietsers een bericht zodat verkeerslicht sneller op groen springt App stuurt straks voor fietsers een bericht zodat verkeerslicht sneller op groen springt

App stuurt straks voor fietsers een bericht zodat verkeerslicht sneller op groen springt

App stuurt straks voor fietsers een bericht zodat verkeerslicht sneller op groen springt
Intelligente verkeerslichten, een applicatie die zorgt dat fietsers door kunnen rijden en andere bewegwijzering moeten ervoor zorgen dat het verkeer op een betere manier door Utrecht wordt geleid. Deze maatregelen leveren volgens de gemeente een belangrijke bijdrage aan het ‘toekomstbestendig maken van de groeiende stad’.

Intelligente verkeerslichten, een applicatie die zorgt dat fietsers door kunnen rijden en andere bewegwijzering moeten ervoor zorgen dat het verkeer op een betere manier door Utrecht wordt geleid. Deze maatregelen leveren volgens de gemeente een belangrijke bijdrage aan het ‘toekomstbestendig maken van de groeiende stad’.

Samen met de provincie wordt er gewerkt aan een extra functie voor de ‘Ik fiets-app’. In een brief aan de raad laat de gemeente weten: “Met die extra functie kunnen gebruikers (fietsers) van de app op afstand een berichtje sturen naar verkeerslichten, waardoor de kans toeneemt dat de verkeerslichten eerder of langer voor hen op groen staan.” Hoe dit precies werkt is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de applicatie automatisch een bericht naar het verkeerslicht stuurt.

Technisch zouden alle voorbereidingen zijn afgerond en alle verkeerslichten op belangrijke fietskruisingen in Utrecht geprogrammeerd zijn, zodat de fietsapp werkt. Voor de applicatie in gebruik genomen kan worden moet deze echter voldoen aan onder meer de eisen rond privacy. “De verwachting is dat de app begin volgend jaar operationeel is.”

Slimme verkeerslichten

Op dit moment hangen er bij twintig kruispunten in de stad intelligente verkeerslichten. Met dit zogenoemde iVRI-systeem kan bijvoorbeeld een bepaalde groep weggebruikers voorrang krijgen. Zo kan het verkeerslicht voor fietsers vaker en langer op groen komen te staan en ook hebben de hulpdiensten volgens de gemeente baat bij dit systeem. “De eerste resultaten met de hulpdiensten zijn positief. De ambulances van de RAVU maken nu al gebruik van extra prioriteit bij iVRI’s”, is te lezen in een brief van het college.

Utrecht heeft meer dan 200 verkeerslichten, waarvan twintig al zijn voorzien van iVRI. Halverwege volgend jaar worden nog eens dertig verkeerslichten omgebouwd. Daarnaast worden alle verkeerslichten die vanwege bijvoorbeeld ouderdom aan vernieuwing toe zijn, vervangen door een iVRI-systeem.

Bewegwijzering

Tot slot is de gemeente dit jaar ook gestart met het aanpassen van de bewegwijzering voor auto’s. Zo wordt nu bijvoorbeeld gewezen naar de ‘Ring’ via de dichtstbijzijnde aansluiting met een rijksweg, in plaats van het verwijzen naar allerlei steden die nu nog op de borden staan. Ook worden belangrijke locaties die veel publiek trekken toegevoegd aan de borden.

Het doel was om deze aanpassingen al dit jaar af te ronden, maar dat wordt onder meer vanwege een beperkte capaciteit niet gehaald. “In de helft van de stad zijn de vernieuwingen al uitgevoerd, de andere helft volgt in 2022.”

12 Reacties

Reageren
 1. Nelis

  Er is al een app, genaamd Schwung, die precies hetzelfde doet en al operationeel is in verschillende steden in NL. Waarom moet er in Utrecht dan weer een aparte app voor worden gemaakt?

 2. Scherpschutter

  If the product is free, YOU are the product.

  Een overheidsapp met live GPS locatiefunctie. Nope. Thank you very much.

 3. Baliekluiver

  Handig, houdt de app ook bij wie er door rood fietst?

 4. Lachgas

  Waarom een app. Fietsers trekken zich niks aan van welk verkeerslicht of maatregel dan ook. Of gaan we door rood rijden, niet hand uitsteken 24/7 controleren. En een app en mobiele telefoon zijn nog doen.

 5. thomasje

  je mag toch niet appen op de fiets?

 6. Yoshua

  Fietsers stoppen nooit voor verkeerslichten, waarom zou je een app willen maken dat de fietser zou kunnen door fietsen, terwijl ze dat altijd al doen.
  Maak een app waar mee je de fietser kunt verrichten om om de binnenstad te fietsen, bij overtreding beboeten of een omgevingsverbod opleggen.
  We moeten fietsers juist ontmoedigen en niet aanmoedigen om de fijnstof die de banden verspreiden te vermakelijken.

  Fietsen is net als roken, over 15 jaar kan niemand geloven dat wij het ooit normaal vonden dat fietsers dwars door de binnenstad fietsten zodat het voor voetgangers en mindervaliden een soort van mijnenveld was waar je geraakt kon worden door fietser.

  We gaan wel voor de auto’s op doorgaande wegen naar 30 km, 15 km op overige wegen zal er in 2023 komen.
  Politici durven de fietsers niet aan te pakken, bang voor intimidatie lijkt het wel.

 7. Marko

  Een veilig en soepel lopend verkeer zou veel meer hebben aan “Intelligente fietsers”. Begin daar nu eerst eens mee! Dat zijn fietsers die stoppen voor rood en doorrijden met groen, die het idee van een verkeerslicht snappen dus, en die zo sociaal zijn om andere weggebruikers ook wat ruimte te gunnen.

 8. Realist

  En voor auto’s langer rood zodat die lekker lang voor het stoplicht staan te pruttelen. Hilarisch besluit weer van de meest vervuilende groene partij van Nederland.

 9. Mark

  De overheid rolt iets te veel apps uit naar mijn mening. Voor intelligente stoplichten heb je gewoon detectielussen in het asfalt. Het voelt meer als een big brother ding waarbij de overheid van zoveel mogelijk mensen wilt weten hoeveel en waar ze fietsen. Net als die onzin van de NS waarbij je je plek in de trein kunt ‘reserveren’. Bijna niemand wil die onzin op z’n telefoon.

 10. RABE

  Fout bezig want je mag niet appen op de fiets. Dus waar zijn ze nu mee bezig??
  Geld binnenhalen via bekeuringen en het verkeer in gevaar brengen???
  Wie heeft dit bedacht???

 11. TJA…

  Het zou toch mooi zijn als die app ook voor voetgangers werkte. Juist op het kruispunt van de foto staan er vaak ook grote groepen voetgangers.

 12. G.H.

  @thomasje & RABE
  Automatisch is het nieuwe handmatig:
  “Hoe dit precies werkt is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de applicatie automatisch een bericht naar het verkeerslicht stuurt.”
  Appen is dus niet aan de orde, de techniek staat voor niets…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).