Aron Korff (21) slachtoffer van anti-homogeweld in Utrecht; ‘Ik slaap nog steeds slecht’ Aron Korff (21) slachtoffer van anti-homogeweld in Utrecht; ‘Ik slaap nog steeds slecht’

Aron Korff (21) slachtoffer van anti-homogeweld in Utrecht; ‘Ik slaap nog steeds slecht’

Aron Korff (21) slachtoffer van anti-homogeweld in Utrecht; ‘Ik slaap nog steeds slecht’
Aron Korff. Foto: Thomas Bolderman
Aron Korff (21) is vorige week zondag in Utrecht het slachtoffer geworden van anti-homogeweld. Rond 23.00 uur liep hij Hoog Catharijne uit en even verderop werd hij in elkaar geslagen. De dader riep daarbij woorden als ‘kankerflikker’, ‘vieze kankerhomo’ en ‘kontennaaier’.

Aron Korff (21) is vorige week zondag in Utrecht het slachtoffer geworden van anti-homogeweld. Rond 23.00 uur liep hij Hoog Catharijne uit en even verderop werd hij in elkaar geslagen. De dader riep daarbij woorden als ‘kankerflikker’, ‘vieze kankerhomo’ en ‘kontennaaier’.

Korff is nog steeds ontdaan vanwege het incident. De fysieke pijn is weliswaar minder geworden maar hij slaapt naar eigen zeggen nog steeds slecht. “De nekpijn is inmiddels minder, maar ik heb nog steeds last van slaapgebrek.”

Het gebeurde dus allemaal vorige week zondag. Korff was op bezoek geweest bij zijn broer en ging ’s avonds met de trein terug naar Utrecht. Hij liep aan de kant van het Vredenburg Hoog Catharijne uit en daar stonden een aantal mensen.

Ontwijken

“Ik deed erg mijn best om iedereen te ontwijken. Een jongen kwam mijn kant oplopen en stootte mij met zijn elleboog lichtjes aan. Ook keek ik hem hierbij recht in de ogen. Ik wist meteen dat het mis was.”

Korff liep echter gewoon door. “Ik wilde naar huis om naar bed te gaan, maar die jongen bleef mij achtervolgen. Op een gegeven moment kreeg ik een klopje op mijn schouder en draaide ik mij om. Hij probeerde mij te slaan maar deze klap wist ik te ontwijken. Op hetzelfde moment schold hij mij uit voor ‘kankerflikker’, ‘vieze kankerhomo’, ‘kontennaaier’ en ‘zemmer’. Daarna kreeg ik nog een klap op mijn achterhoofd.”

Woorden

Korff zegt dagelijks vergelijkbare verwensingen naar zijn hoofd te krijgen, zowel op straat als op sociale media. Op Instagram heeft hij bijvoorbeeld meer dan 34.000 volgers. “Woorden doen mij daarom ook niet meer zoveel.” Maar met fysiek geweld is hij nooit eerder in aanraking geweest.

Het gevolg van de mishandeling is dat Korff, die altijd al op zijn hoede was, ’s avonds niet meer alleen over straat durft. “Ik zorg er nu altijd voor dat er iemand bij mij is.”

Verhaal

Korff heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Dit deed hij online omdat hij het in het echt te confronterend vond. Ondanks dat hij het incident zo snel mogelijk wil vergeten vindt hij het wel belangrijk om zijn verhaal te vertellen.

“Ik ben niet de enige die dit meemaakt. Er zijn duizenden anderen die dagelijks te maken hebben met geweld vanwege hun geaardheid. Het is daarom belangrijk om deze verhalen te vertellen.”

Korff heeft in de tussentijd contact gehad met Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC-Midden Nederland, en met Bernice Calmes, directeur van Art. 1 Midden Nederland. Beide organisaties gaan LHBTI+-personen die met vergelijkbare incidenten te maken hebben gehad vragen om deze voorvallen te melden via een platform. COC Midden-Nederland gaat ook zorgen voor eventuele nazorg.

27 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Signalement? Dan worden de daders waarschijnlijk sneller gevonden. Maar het gebruik van de term ‘zemmer’ geeft me een donkerbruin vermoeden uit welke hoek deze homofobe aanval komt.

 2. Mark

  Kansloos dat dit nog steeds gebeurt in NL! En nog wel zo centraal in een stad ook… Ik neem aan dat de Politie Utrecht er alles aan doet de daders te vinden en te bestraffen! 🤮🥺

 3. Peter

  Singnalement van de dader? En hoe kon de dader überhaupt weten dat hij homo is?

 4. Kadoendra

  @Peter

  “En hoe kon de dader überhaupt weten dat hij homo is?”

  Juist dat is dus de grote vraag!

  Aron Korff is slachtoffer van zinloos geweld, als hij er niet had gelopen was iemand anders slachtoffer geweest en die had dezelfde scheldwoorden naar zijn hoofd gekregen, want de dader heeft gescholden puur alleen maar om een ruzie te construeren.

 5. Tinus

  Zo vaak die vragen om signalement…. ik krijg altijd de indruk dat Bernhard en consorten vooral willen horen dat de verdachte lichtgetint is. Dan kunnen zij tenminste zeggen: “zie je wel!”. Och, ergens zullen ze het wel opgelost willen hebben, vast wel. Getuigen zijn waardevoller dan geschreven signalement.

  Heb zelf in de situatie gezeten en signalement werd breed gepubliceerd. Toen ik het las dacht ik ‘dat is nutteloos’ (al was de aandacht ervoor fijn). Ben zelf toen wekenlang consequent plaats delict gaan bezoeken. Met uiteindelijk succes. Dader gespot, door politie opgepakt en tenslotte veroordeeld.

 6. Thuisblijver

  Bizar. Nederland anno 2020. Ik moest het woord zemmer even opzoeken. Nu snap ik het. Deze dader is nog zoekende en zal zelf binnenkort uit de “khizana” komen. Gun hem even de tijd. Als je hem zoekt: je herkent hem aan z’n damesfiets. Sterkte voor Aron.

 7. Tinus

  En voor Aron sterkte, alsmede voor lotgenoten die hetzelfde meemaken. Dat dit foute gedrag moge verdwijnen.

 8. Koel Hoofd

  Sinds wanneer is een jonge man die het OV gebruikt en alleen over straat loopt een homo?
  Dader omschrijving zou wel handig zijn, dan kunnen alle alleen lopende mannen uitkijken voor geweld van achterlijke daders.

 9. Yet

  Wat dapper dat Aron dit zo openlijk verteld. Ik hoop dat de fysieke pijn snel overgaat. Maar mentaal is dit een dreun die je fundament doet kraken. Ik hoop dat er beelden zijn. Er staan veel camera’s. Ik hoop ook dat dit soort lui, als ze een werkstraf krijgen, die bij het COC mogen uitvoeren. Misschien dat ze dan leren dat houden van nog altijd meer waard is dan agressie.

 10. [email protected] 🤔

  Ongelooflijk dat dit anno 2020 nog altijd kan gebeuren in Utrecht/Nederland.
  Daders keihard aanpakken strafrechtelijk.

 11. Coen Mobach

  Sterkte Aron Korff!
  Heel goed dat je aangifte gedaan hebt en er de publiciteit aan geeft. Te lang en voor velen is dit soort geweld onzichtbaar.

 12. Hans Bessels

  Kan iemand mij vertellen wat ‘zemmer’ betekent. Ik ben dat woord nog nooit eerder tegengekomen in de Nederlandse taal

 13. Marcel

  Voor mij zou het politiek een punt zijn om zelfverdediging op school als verplicht vak in toe voeren. 3 jaar karate is voldoende om je tegenstander te vloeren. Het geeft jezelf een veilig gevoel om dit te kunnen. En als het geen verplichting op school kan zijn zou ik als ouder t je verplichten om deze zelfverdediging te leren.

 14. Aa

  Sterkte? Is dat alles wat Utrechters te zeggen hebben? Waarom staat de stad niet op zijn achterste poten? Waarom is er geen spoeddebat aangevraagd? Waarom heeft de burgemeester zich niet uitgesproken? Anti homogeweld in de randstad geen incident, het is systematisch geweld en discriminatie door een groep die dikwijls zelf klaagt over discriminatie. Sterkte wensen heeft daarmee geen zin. Het is tijd om concreet actie te ondernemen in het makke Nederland.

 15. Toine Goossens

  Ja, ik wil Aron Korff beschermen tegen dit en ander geweld tegen anders-zijnden in Nederland.

  Ja ik wil op alle risico plaatsen camera’s die dit vastleggen om de opsporing en bestraffing van daders snel en gemakkelijk te laten verlopen. Ik ben bereid om daar mijn privacy voor in te leveren.

  U ook?

 16. Marcel

  @ Toine
  Ja. Volledig eens. En op Overvecht dubbel aub

 17. Michiel

  @Hans Bessels, u moet denk ik ook eerder zoeken in een Arabisch woordenboek.

  Het signalement van de daders was trouwens: “een aantal mensen”. Duidelijk toch? Misschien waren het zelfs “jongeren” die zich gewoon “verveelden”.

  Het kan trouwens best dat de aanvallers hem kenden van gezicht. Blijkbaar is het slachtoffer redelijk bekend als vlogger op Youtube en Instagram (34000 volgers) en is zijn geaardheid daar ook geen geheim.
  Dus ik denk niet dat dit een willekeurige aanval was waar willekeurige scheldwoorden werden gebruikt jegens een willekeurige voorbijganger zoals @Kadoendra suggereert. Gewoon de zoveelste gerichte anti-homo aanval zoals we dat inmiddels wel gewend zijn van bepaalde groepen “jongeren”.

 18. Yoshua

  @Hans Bessels

  Zemmer betekend in het Berbers, homofiel.
  Zemmer is een verbastering van het Arabische woord zemmel, wat eveneens homofiel betekend.
  De woorden zemmer en zemmel, ibne(Turks voor homofiel)zijn voor onze oudjes de 50+ misschien geheel onbekend.
  Voor de jongeren zijn deze woorden doodnormaal.

 19. Kadoendra

  @Michiel

  “Blijkbaar is het slachtoffer redelijk bekend als vlogger op Youtube en Instagram (34000 volgers) en is zijn geaardheid daar ook geen geheim.”

  Ik wist niet dat hij ook vlogger is op Youtube, dus wat jij zegt kan waar zijn.

 20. Lombokker

  @Hans Bessels

  Zemmer is straattaal voor homo:
  https://www.trouw.nl/nieuws/moet-je-aanstoot-nemen-aan-het-nep-marokkaans-van-je-zoon~b7c32d99/

 21. Toine Goossens

  Is alleen Scherpschutter bereid om mij te steunen om homo’s en wie dan ook te beschermen door onze privacy op te geven?

  Is de veiligheid van Aron u dan niks waard?

  Schande

 22. Kadoendra

  @Toine Goossens

  Ik zie geregeld in de krant camerabeelden van beveiligingscamera’s waar zinloos geweld op staat.
  Hieruit blijkt dat ondanks er beveiligingscamera’s aanwezig zijn gasten zich toch schuldig maken aan zinloos geweld.
  Dus het pleiten voor meer camera’s wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk veiliger op straat wordt.

  Ik ben geen homo, maar ik heb in het verleden (jaren ’80) ook te maken gehad met zinloos geweld en dan zei de politie niet we zullen er werk van maken, nee dan was het dat ik het zelf opzocht.
  Een heel vervelende factor is het grote drankmisbruik, er is altijd weer een groepje of een persoon die slecht tegen de drank kunnen en dan krijg je te maken met agressie van een persoon of meerdere personen die niet alleen de drank niet aan kunnen, maar ook de vrijheid.

  Dus niet alleen homo’s hebben last van zinloos geweld ook andere mensen kunnen daarmee geconfronteerd mee worden.

 23. Bert

  @toine goossens
  Dus omdat een groep “jongeren” zich niet gedraagt en de huidige politiek al decennia wegkijkt hierbij en vergoelijkt, moeten de rest van de burgers hun grondwettelijke rechten opgeven aan diezelfde incompetente politici?

 24. Wouter

  @Toine Goossens: het is een grof misverstand en schadelijk om te denken dat privacy en veiligheid haaks op elkaar staan of twee uiteinden van een spectrum zijn. Waarom kan de veiligheid van Aron ons alleen iets waard zijn als we bereid zijn onze privacy op te geven?

 25. Toine Goossens

  Veiligheid ontstaat daar waar iemand ziet wat je doet. Zo simpel is dat. Oogtoezicht heet dat. In het Utrecht van 1970 was dat nog vrij normaal. We reisden niet het hele land door of de hele wereld over om pret te maken of naar het werk te gaan.

  Veranderende omstandigheden eisen nieuwe correctiemechanismen. Overal camera’s en als het nodig is met gezichtsherkenning. Zo ontstaat inderdaad veiligheid.

  Ik daag degenen die dat anders zien, uit om naar opsporing verzocht te kijken.

 26. Kadoendra

  @Toine Goossens

  “Ik daag degenen die dat anders zien, uit om naar opsporing verzocht te kijken.”

  U heeft een verkeerde kijk op de samenleving door een verkeerde kijk op het programma Opsporing Verzocht.
  U denk hierdoor dat de samenleving 1 grote criminele rotzooi is.

  U leest ook niet de reacties van mij en andere reaguurders.

  @kadoendra

  “Ik zie geregeld in de krant camerabeelden van beveiligingscamera’s waar zinloos geweld op staat.
  Hieruit blijkt dat ondanks er beveiligingscamera’s aanwezig zijn gasten zich toch schuldig maken aan zinloos geweld.
  Dus het pleiten voor meer camera’s wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk veiliger op straat wordt.”

  Dus u kan weten dat het in Nederland absoluut niet veiliger gaat worden door overal camera’s op te hangen!

 27. Toine Goossens

  @Kadoendra,

  Blijkbaar hebt u de juiste kijk op de samenleving in pacht. Maar u zegt niet welke dat is. U gaat niet in op de corrigerende werking van oogtoezicht. Die is zo oud als Methusalem, nog ouder zelfs. Was er al in de allervroegste jaren van de evolutie van het mensenras.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).