Op de Demkapunt, de plek in Utrecht waar straks het Demkapark moet komen, is asbest en nikkel gevonden. De gemeente gaat nu onderzoeken wat de mogelijkheden op deze locatie zijn en of de bodem schoongemaakt moet worden.
De Demkapunt, een driehoek tussen de Amsterdamsestraatweg, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Demkaweg, ligt er al jaren verlaten bij. In mei vorig jaar liet de gemeente weten een stuk grond van zo’n 2.000 vierkante meter in dit gebied van de voormalige Demka-staalfabriek te hebben gekocht. Het idee was om hier het Demkapark aan te leggen met onder meer een fietspad en groen.
Voordat deze plannen uitgevoerd konden worden moest de bodem onderzocht worden en dat is dit voorjaar gedaan. “Dit onderzoek bestond uit het graven van inspectiesleuven, het verrichten van grondboringen en het onderzoeken van grondmonsters”, schrijft de gemeente.
Asbest
Nu is bekend dat uit het onderzoek is gebleken dat de grond op de Demkapunt verontreinigd is met asbest en nikkel. “Asbest is alleen gevaarlijk als u de asbestvezels inademt. Omdat het terrein op dit moment grotendeels is begroeid en zich in de buitenlucht bevindt, is de kans dat u vezels inademt zeer klein als u over de paden wandelt”, aldus de gemeente Utrecht.
Bij de herinrichting van het gebied moet nu rekening worden gehouden met de verontreiniging. Nu wordt onderzocht wat de mogelijkheden voor de Demkapunt zijn en of de bodem schoongemaakt moet worden. Zodra hier meer bekend over is worden omwonenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.
Demkabocht
Eind augustus en begin september heeft Rijkswaterstaat bodemonderzoek gedaan bij de Demkabocht. Dit was nodig omdat deze bocht verbreed gaat worden voor de scheepvaart. De uitkomst van dit onderzoek is echter nog niet bekend.
Gekoppelde berichten
Utrecht krijgt met de aanleg van het Demkapark een nieuw stuk groen van 2.000 m2
De gemeente Utrecht heeft langs het Amsterdam-Rijnkanaal een stuk grond gekocht voor de aanleg van…
Rijkswaterstaat onderzoekt mogelijk vervuilde bodem bij Demkabocht in Utrechts Amsterdam-Rijnkanaal
Rijkswaterstaat laat tussen 28 augustus en 3 september bodemonderzoek doen bij de Demkabocht aan het…
18 Reacties
ReagerenOkee, dus de gemeente koopt een stuk grond en laat daarna pas controleren wat ze gekocht heeft.
Eigenlijk met als met het kopen van een huis: de bouwkundige keuring laat je doorgaans doen nadat je het huis aangeschaft hebt.
Sjongejongejonge.
En wie draait er op voor de schoonmaakkosten? Laat me raden: de burger.
Beter om de koop ongedaan te maken en te eisen dat de vorige eigenaar de grond saneert, praten we daarna verder. Gratis advies.
ELKE fabriek heeft een vervuilde bodem. Dus de verrassing is niet DAT er verontreiniging is, maar WELKE.
En verder wat W. zegt.
Als je daar wandelt krijg je regelmatig een ferme stoot vieze lucht binnen van de passerende schepen. Lijkt mij veel slechter voor je gezondheid dan mogelijke asbest resten.
Als het kanaal daar verbreed moet worden wat blijft er dan over van dit “park”??
@W : ja mooi toch. Daar heb je een gemeente voor. Alleen de gemeente heeft de capaciteit en middelen om van een vervuild industrieterrein een park te maken. Goed besteed gemeenschapsgeld. Er is een grote behoefte aan parken. Steeds meer inwoners wonen klein en hebben geen of nauwelijks buitenruimte dus heel positief dat de gemeente dit faciliteert. Daarnaast natuurlijk ook goed tegen luchtvervuiling/ goed voor milieu.
Het Griftpark is hier een mooi voorbeeld van .
Lekker laten zoals het is.
Geen co2 uitstoot en iedereen kan er naar believen recreëren zonder allerlei magniet regeltjes
Vervuiler betaald?
Waarschijnlijk met de Noorderzon verdwenen?
@Zuilen030
Een smalle strook gras heet hier een parkstrook.
Als er onkruid in zit is het zelfs een ecologische parkstrook.
@herman
Je weet dat de Denka fabriek die daar zat al sinds 1983 failliet is…
Belangrijk is de Kanaal route, vanaf Ikea, de mooie wandel kanaal boulevard tot einde daar een goede loop route en via de vecht weer terug kunnen lopen.
@binnenstadbewoner: lekkere insteek! Vervuilers komen weg met verontreiniging van de grond en de gemeenschap mag hoor de kosten van saneren opdraaien?
@ramon: de vorige eigenaar (wie dat ook mag zijn) mag voor de kosten opdraaien. Lijkt me logisch. Net als met een huis he?!
Dat kon je toch verwachten jaren afvalstoffen gelost enz oude staal fabriek..
De verkoper is toch verantwoordelijk dat jij schoon grond opleveren Andres kosten voor hem
Rijkswaterstaat was de eigenaar volgens mij
@ W: in dit geval wel natuurlijk. Demkafabriek is al in 1983 gesloten
schitterend hoe de gemeente een grasstrook tot park promoveert en zichzelf weer op de groene borst klopt en ondertussen de burger een oor aannaait door vervuilde grond te kopen.
@bsb: de geneente koopt die grond toch van iemand? Dat mag die voor de kosten opdraaien natuurlijk, of ie nou de vervuilers is of niet. Zo werkt het met het kopen van een huis of een auto toch ook, of niet?!?! Als jij een auto koopt die een mankement heeft ga je toch naar de verkoper? Of neem je dan ook genoegen met zijn weerwoord dat ie ‘m zo gekocht heeft en dat het mankement veroorzaakt is door een vorige eigenaar?!
@Ramon, de Demka is overgenomen door Hoogovens IJmuiden, nog Tata Steel geheten.
Deze gewetensloze vervuiler is dus aansprakelijk.
@ Herman
“Gewetenloze vervuiler.”, zeg je.
Hoogovens produceert voor een vraag en niet voor de lol. De productie kan hooguit naar het buitenland verplaatst worden waar minder milieuregels zijn. En maakt het dan niet uit dat daar de mensen, de dieren en de natuur met de vervuiling moeten dealen?
Alles weg willen denken, helpt niet. Het is alleen maar prettiger, omdat je het niet ziet. De delving van grondstoffen voor de accu’s van elektrische auto’s verdient ook geen schoonheidsprijs bijv.