Asbest gevonden tijdens werkzaamheden in kelder onder Zadelstraat in centrum van Utrecht Asbest gevonden tijdens werkzaamheden in kelder onder Zadelstraat in centrum van Utrecht

Asbest gevonden tijdens werkzaamheden in kelder onder Zadelstraat in centrum van Utrecht

Asbest gevonden tijdens werkzaamheden in kelder onder Zadelstraat in centrum van Utrecht
Vanwege de vondst van asbest in een kelder blijft een deel van de Zadelstraat in het centrum van Utrecht langer afgesloten. Er werd sinds 13 mei gewerkt in de kelder omdat de constructie in slechte staat verkeerde.

Vanwege de vondst van asbest in een kelder blijft een deel van de Zadelstraat in het centrum van Utrecht langer afgesloten. Er werd sinds 13 mei gewerkt in de kelder omdat de constructie in slechte staat verkeerde.

Uit een inspectie bleek dat de kelder ter hoogte van de Zadelstraat 45 in slechte staat verkeerde. Uit voorzorg moest het gewelf daarom worden gestut en deze werkzaamheden zouden op 13 mei beginnen, maar bij aanvang van het stutwerk is asbest gevonden.

Dit moet worden verwijderd voordat de kelder wordt verstevigd. Het materiaal met asbest wordt in afgesloten zakken afgevoerd om te voorkomen dat de kankerverwekkende deeltjes zich verspreiden.

Omdat het werk hierdoor langer duurt, blijft ook de tijdelijke afzetting in de Zadelstraat langer staan. Er is een doorgang van 3,25 meter, waardoor auto’s het werk kunnen passeren. De gemeente verwacht dat al het werk aan de kelder begin juli wordt afgerond.

Opmerking: in een eerdere versie van dit bericht werd de term ‘werfkelder’ gebruikt. Dat is aangepast.

10 Reacties

Reageren
 1. Bert Bruislijm

  Een werfkelder terwijl daar water noch werf is?

 2. A3

  Met hekken houdt je de asbestdeeltjes namelijk het beste tegen.

 3. Lombokker

  @Bert Bruislijm
  Zoekt en gij zult vinden

  “De verschillende bouwdelen langs de Utrechtse grachten zijn niet eenduidig benoemd in literatuur en de gehanteerde benamingen niet vanzelfsprekend. Zo heet een werfkelder voor een huis zonder werf, nog steeds een werfkelder.”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Werfkelder_(Utrecht)

  De kelder van het betreffende pand loopt door tot onder de straat:
  https://www.monumenten.nl/monument/450550

 4. M.

  Naar ik heb begrepen gaat het om een kelder die gedeeltelijk onder de straat ligt. Het is dus geen werfkelder, maar een (gedeeltelijke) straatkelder, die beter onderstut moet worden. Vandaar de afzetting van dat weggedeelte.

 5. WvR

  @A3:
  Vergeet borden niet.
  Eén van de kern onderdelen van wat er dan ook aangepakt moet worden in Utrecht: Borden.

 6. wollie

  asbestdeeltjes rechts aanhouden

 7. Bert Bruislijm

  Hoi Lombokker,

  Mooi gevonden maar volgens mij gaat dit nog steeds over huizen langs de Oudegracht. Zoals bijvoorbeeld de huizen aan de Lichte Gaard geen werf, maar wel een werfkelder hebben.
  Dit huis staat niet eens bij water in de buurt.
  Wellicht bedoelen ze een gewelf? Dus een kelder met een rond plafond?

 8. Statler

  @Lombokker
  mogelijke verklaring voor de benaming werfkelder: het door u gevonden gegeven dat de bedoelde kelder onder straat doorloopt. Een werf heeft niet per definitie met water te maken.

 9. Bert Bruislijm

  Hoi Statler,

  In het stuk over het pand aan de zadelstraat staat te lezen; “kelder met tongewelf dat gedeeltelijk onder de straat doorloopt.”
  Het wordt ook hier geen werfkelder genoemd en in het andere stukje gaat het over de benaming van kelders langs de grachten.
  Ik denk nog steeds dat de naam werfkelder hier foutief wordt gebruikt.

 10. Statler

  @Bert Bruislijm
  u kunt zomaar gelijk hebben, dan is het “gewoon” een kelder met een straat er boven, zonder toegang tot water.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).