Avondklok in Utrecht; Straten liepen na 21.00 uur langzaam leeg Avondklok in Utrecht; Straten liepen na 21.00 uur langzaam leeg

Avondklok in Utrecht; Straten liepen na 21.00 uur langzaam leeg

Avondklok in Utrecht; Straten liepen na 21.00 uur langzaam leeg
Foto's: Bas van Setten
Het is vermoedelijk lang geleden dat de Utrechtse binnenstad op een zaterdagavond zo verlaten was als nu. Vanwege de avondklok die vanavond voor het eerst inging moest iedereen zonder ontheffing om 21.00 uur binnen zijn.

Het is vermoedelijk lang geleden dat de Utrechtse binnenstad op een zaterdagavond zo verlaten was als nu. Vanwege de avondklok die vanavond voor het eerst inging moest iedereen zonder ontheffing om 21.00 uur binnen zijn.

Vlak voordat de avondklok inging waren er nog aardig wat mensen op de been, waaronder Jeroen en Susan. Zij liepen samen een rondje door de binnenstad. “Dat doen we vaker na het eten. Dit keer is het wel anders dan normaal, want we kijken nu vaak op ons horloge. We willen namelijk wel op tijd weer binnen zijn.” Naast Jeroen en Susan liepen er meerdere wandelaars in het centrum en ook op de fietspaden was het relatief druk.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Utrecht Centraal

Op station Utrecht Centraal zag het er iets voor 21.00 uur ook nog niet uit alsof over een paar minuten de avondklok in zou gaan. Eva kwam rond 20.50 uur samen met een vriendin de stationshal uitlopen. Ze was daarvoor in Amsterdam geweest. “Ik zei nog dat we niet de laatste trein moesten pakken, maar dat is uiteindelijk toch gebeurd. Nu moet ik snel naar mijn fiets en dan naar huis. Als het goed is red ik het net.”

Toen het eenmaal 21.00 uur was, was het opeens een stuk rustiger op straat. Er waren weliswaar nog een paar auto’s, fietsers, scooters en wandelaars, maar bij lange na niet zoveel als een paar minuten eerder.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

 

Ingrijpend

Burgemeester Sharon Dijksma sprak een paar uur voordat de avondklok inging over een ‘ingrijpende maatregel, die bovenop het sluiten van de scholen en een stevige lockdown komt’. “Vanaf 21.00 uur zullen de straten vrijwel uitgestorven zijn. Een onwerkelijke situatie. Maar de reeds rondwarende zeer besmettelijke virusvariant uit Engeland heeft een mokerslag nodig.”

De politie controleerde mensen die na 21.00 uur nog buiten waren. Wie geen geldige reden had kon een bekeuring van 95 euro krijgen.

40 Reacties

Reageren
  1. Inez

    Ik vond het vannacht heerlijk stil hier, normaal hoor ik een ruis van de snelweg en nu helemaal niks, heerlijk. Dus van mij mogen ze dit vaker doen.

  2. Esrin W.

    Ik ook! Lam lallend rondfietsende studenten de hele avond en nacht. Dat dit nog maar lang moge duren.

  3. Katja

    @Inez; Helemaal mee eens !

  4. Kadoendra

    @DUIC reaguurders

    Dit nadeel heeft dan uiteindelijk een groot voordeel!

  5. Ome Jan

    @Bovenstaande reacties

    Wil je rust verhuis je lekker naar de Veluwe. Of laat je vrijwillig opnemen of zo,heb je ook nergens geen last van.
    Ondernemingen gaan kapot,meer mensen met psychische problemen en dan nog zeggen dat de gijzeling van de burgers nog lang mag gaan duren. Tsja……

  6. Rottebert Peermans

    @Katja, Esrin & Inez, het verbaast mij dat jullie ervoor kiezen om in Utrecht te wonen als jullie de rust zo waarderen en graag een uitgaansverbod zien in de avond en nacht. In 90% van Nederland kun je namelijk altijd van deze rust genieten, avondklok of niet. Tijd om te verhuizen en plaats te maken voor mensen die wel genieten van een bruisende stad met een beetje nachtleven?

  7. MJPD

    @Katja, Esrin & Inez
    U bent lang geleden al ingedut, slaap lekker verder. Welterusten.

  8. Binnenstadsbewoners

    Eindelijk hebben de binnen stadsbewoners rust
    Na jaren enorme overlast van horeca gebral bulderende vrachtwagens lossen
    Nu eindelijk stilte
    Mag van mij nog heeeeel lang duren

  9. Kadoendra

    @Ome Jan

    “dan nog zeggen dat de gijzeling van de burgers nog lang mag gaan duren. Tsja……”

    De Fabeltjeskrant heeft zijn oorsprong in de duistere tijd van 1940-1945 en de dieren in die serie staan allemaal voor een acteur of een actrice van een toneelgezelschap uit die tijd.

    Dus de burgers gingen gebukt onder een zeer strenge bezetting en ze probeerde de tijd door te komen d.m.v creativiteit!

    https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Fabeltjeskrant

  10. Maria Dorhout

    Precies om 21.00 uur werd knalvuurwerk afgestoken; volgens mij kwam het geluid van de omgeving IBB. Even een statement maken ?

  11. Hans

    Inez,Katja, Esrin en Binnenstadsbewoners: laat je niet van de wijs brengen door de oudbakken opmerkingen van onze zogenaamde ‘ome’ – hij is mijn oom gelukkig niet – Jan en diens kompanen die zich nog steeds niet bewust zijn van de ernst van de situatie. Wij Utrechters hoeven door deze mensen geen verhuizing aangepraat te krijgen naar stille dorpjes als Urk of Stein. Zeker, zo’n avondklok heeft bepaalde nadelen. Mark Rutte zegt: niemand wil dat. Dan denk ik: meneer Rutte, spreek niet voor mij, want ik wil dit wel. Niet om ondernemers te pesten of de plaag die horeca heet enigszins te bestrijden, nee; omwille van de volksgezondheid is deze maatregel noodzakelijk. En mogen we alsjeblieft genieten van de stilte in de stad?
    Ik hoor Ramses zingen: ‘t Is stil in Amsterdam… Dat heeft beslist kwaliteiten. Als je er ontvankelijk voor bent…

  12. Inez

    Wat een zeikers heb je hier… ga lekker in een rusthuis wonen! En in de binnenstad hoor je die geluiden te horen, waarom ga je daar in hemelsnaam wonen als je dat niet wil horen???

  13. Herman

    Hopelijk snel over, dit accepteren we niet al te lang.

  14. Cico

    Echt een standaard reactie, de “dan ga je toch wonen op de Veluwe” als mensen ook maar iets durven te zeggen over herrie in de stad.

  15. Hans

    @ Harman
    Wie zijn ‘we’?
    80% van de Nederlanders ondersteunt de huidige maatregelen.
    Dit omdat de meeste mensen nu eenmaal deugen en begrijpen waartoe de maatregelen in het leven geroepen zijn.
    Gaat u maar eens in de ziekenhuizen kijken. Ze liggen momenteel boordevol covidpatienten. Als dit zo doorgaat is er straks voor u geen plek meer als u op het Museumplein of elders uw arm breekt.

  16. Gerard

    Tsja Cico, dat lijkt me niet zo vreemd.

    Iemand die in de Utrechtse binnenstad besluit te gaat wonen, doet dat volgens mij bij zijn volle bewustzijn. Utrecht is al honderden jaren een studentenstad vol bedrijvigheid van allerlei aard. En dat genereert nu eenmaal geluid. Dat kun je leuk vinden, dat kun je niet leuk vinden. Feit is dat je weinig moreel recht tot klagen hebt als je je eerder hebt geconformeerd aan wonen in de binnenstad. Je had ook in een rustige buitenwijk kunnen gaan wonen als je je snel stoort aan geluid.

  17. Koel Hoofd

    Wat is de Voorstraat een mooie rooie racebaan geworden!

    Beste medereaguurders,
    Deze stilte in de stad is slechts even leuk,
    omdat het een totaal nieuw fenomeen is voor intussen 3 generaties.
    Maar als het ook maar een beetje tegen zit,
    dan blijft het langer dan 2 weken stil.
    Daar wordt niemand vrolijk van….

    Hmm…. Zijn er eigenlijk genoeg antidepressiva op voorraad in Nederland?

  18. Massegast

    @Gerard — Ik heb de studentenstad van vroeger nog meegemaakt (opa vertelt, ha, ha). Utrecht was doodstil in de avond, op een paar café’s na. Dat was alles. Misschien werd er toen meer gestudeerd ipv gefeest en noemde niet iedereen zich student. Toen: 6000 studenten. Nu: 30000. En de stad is er inmiddels niet veel groter op geworden. Volgens Maarten van Rossum was het een melige klotestad. Maar wel rustig, voeg ik er aan toe. En de jonge Maarten kwam tenminste aan studeren toe. En daar genieten we nog steeds van…..

  19. HArry

    Eens kijken of deze rustlievende mensen ook nog zo spreken wanneer we er nog wat maatregeltjes erbovenop gooien en pas over 2 jaar wellicht mogen gaan stemmen.

    Voor deze mensen stel ik voor het slot van hun voordeur te vernieuwen, de deuren en ramen vast te lassen zo dat ze de komende 2 jaar heerlijk thuis van hun rust kunnen genieten.

    Stedelingen die naar rust hunkeren verdienen het niet om in een stad te wonen.

  20. Wittejan

    En over 20 jaar: weet je nog wel, toen, in de winter 2020/2021! We mochten vanaf 21.00 niet meer de straat op. Tjongejonge, en al die verschillende commentaren hierop…..

  21. Herman

    @Hens, kijk mar wat er gisteren in Urk en vandaag in Amsterdam en Eindhoven gebeurde. Veel chaos ook al zijn velen het nu nog eens, dit zal steeds minder worden.

  22. Erwin

    @gerard: in 1980 kwam ik in Utrecht wonen en studeren. Er waren weinig kroegen, bijv vrijwel alle kroegen op de Neude waren winkels. Ook aan de werven zaten maar een handjevol restaurants (il pozzo bijv).
    De binnenstad was superrustig.
    Al met al: wat je schrijft is onzin.

  23. Hans

    @ Herman

    Als de ziekenhuizen nog verder overstroomd raken met covidpatienten en bijna iedereen iemand kent, een naast familielid of kennis die ernstig ziek geworden is, zal het draagvlak voor deze maatregel juist toenemen.
    Ik voorspel je dat dit gebeuren zal. Er komt nog heel wat op ons af Herman.

  24. Uuutje

    @ Koel Hoof en anderen

    Tot aan 2008 was Utrecht, in de avonduren zeker, gewoon nog een rustige ‘provinciestad-plus’. Eigenlijk is de enorme drukte echt iets van de afgelopen 12 jaar.

    En ik kan het weten.

  25. Joas

    @ Ome Jan> ah, het verhuizen naar de hei-onzinargument weer.

    Onzin.

    Het is juist heerlijk als een stad golfbewegingen van rust en drukte kent. De meeste grote steden die ik ken zijn in de avond en nacht trouwens op bepaalde dagen en tijdstippen heerlijk rustig. Waarom moeten mensen altijd overprikkeld worden?

    EN dan je argument. Buiten horecaondernemers waren de winkels altijd al dicht na 21.00. In dat opzicht is er al geen verschil.

    Hoe sneller de besmettingen, ziekenhuisopnames, en verspreiding van de britse variant stagneert, hoe eerder alles weer open kan. Vandaar even het shockeffect.

  26. Gregor

    Er is een verschil tussen binnenstedelijke geluiden en lawaai. Ik krijg het idee dat bewoners van de binnenstad weinig tot 0 incasseringsvermogen meer hebben met betrekking tot het verschil tussen achtergrond geluiden en takken herrie. Je kan een multifunctioneel gebied niet dwingen het zwijgen op te leggen. Als je daarnaar op zoek bent is verhuizen toch echt de enige optie!

  27. Willem

    @Gregor: en waarom zouden de binnenstadbewoners moeten verhuizen omdat een handjevol provinciale studenten hier herrie denkt te moeten schoppen omdat dat nu eenmaal bij studeren hoort volgens hun idee?
    Laat ze lekker in de provincie blijven, Utrecht is prima per trein te bereiken, voor het geval ze naar college moeten. Eventueel kunnen ze lekker online de studie volgen – schijnt prima te kunnen, zo leert ons deze crisis.

  28. karla

    Fijn dat er zoveel reaguurders zijn die zo eloquent kunnen vertellen wat binnenstadsbewoners moeten vinden en denken.

  29. JdV

    @Hans: Ziekenhuisopnames dalen dag na dag. Over 2 maanden start de lente. Vaccinaties kon langzaam op gang. Groepsimmuniteit neemt toe. De virussen verzwakken en de aantallen zullen spectaculair dalen. Ik voorspel het je.

  30. Esrin W.

    @ Gregor: nee hoor, ook vrijdagnacht weer om 00.30 een studentenhok in de straat vakkundig door de politie laten leeghalen omdat daar een luid lockdownfeestje aan de gang was. Snelle aanrijtijd ook, vier minuten. Al met al heeft de hele administratieve afhandeling ter plekke ongeveer 40 minuten geduurd en er is goed geschreven waarbij de kassa weer rinkelde.

  31. Gregor

    @Willem,
    Lekker online studie volgen, schijnt prima te kunnen…..
    Heb je werkelijk enig idee wat voor een onzin je uitkraamt? Onderwijs ligt volledig op zijn gat door deze lockdown en maatregelen. 1/3e van de studenten is de weg volledig kwijt: in zijn studie, in zijn sociale leven, in zijn toekomst.
    Maar we dwalen af, geluid hoort bij de stad. Zo niet, cash je overwaarde en vertrek!

  32. Binnenstadbewoner

    Deze binnenstadbewoner is mooi tegen de avondklok.

  33. Willem

    @Gregor: de weg kwijt wsl omdat de kroegen dicht zijn en ze zonder festivals een enorme leegte voelen. Wat een triest bestaan.
    We dwalen af, geluid hoort bij een stad: eens, maar brallende studenten midden in de nacht: ik mis ze geen moment.
    Goeie tip overigens van dat cashen, tnx.

  34. oudegracht

    ik mis de hectiek van de binnenstad:(

  35. Hans

    @JdV
    Ja hoor, de aarde is plat, een cirkel is vierkant en de maanlanding heeft nooit plaatsgevonden.
    Ontkenning is de ultieme vorm van wereldvreemdheid. Dream on.

  36. wollie

    een briljante zet om mensen meer te laten bewegen: zeggen dat je na 21 uur niet naar buiten mag, maar dat de politie niet gaat handhaven.

  37. Uuutje

    @ Wollie

    Er wordt juist gewoon wel gehandhaafd. Hoe kom je erbij dat er niet gehandhaafd wordt?

    Ja, in een rustige woonwijk zal niet op iedere hoek van de straat een agent staan nee. Maar dan nog. Wat let je gewoon om uit je zelf gewoon eens mee te doen?

    Ik word een beetje moe van al die recalcitrante kleuters en peuters in Nederland.

  38. Ton

    Ik kan me zo voorstellen dat mensen die van de hektiek van een binnenstad houden, soms ook weleens kunnen genieten van de stilte.
    (En andersom)
    Het zou eerder raar zijn als dat niet zo was.

  39. Joas

    @ Willem

    Nee, jongeren zijn de weg niet kwijt, slechts omdat er geen festivals zijn of de kroegen dicht zijn.

    Bijv.: 1e jaar studenten hebben in veel gevallen nog geen of weinig studiegenoten in het echt gezien. Zitten in sommige gevallen alleen op hun studentenkamer in een vreemde stad zonder mensen te kennen (of bij paps en mams op zolder, ook vaak alleen). Hebben misschien ook wel geen bijbaan op dit moment. Veel jongeren en studenten houden zich wel aan de maatregelen en ontvangen dus geen of heel weinig bezoek thuis. Besef dat ze in een fase zitten waarin je juist vriendschappen ontwikkeld en je in sociale situaties regelmatig op je bek gaat, om daar van te leren. Door de hele dag te wandelen of te fietsen of te sporten compenseer je dat deel niet.

    Daten is ook zo goed als onmogelijk geworden en fysiek contact is er natuurlijk ook al lang niet bij, wiel wil er geen knuffel, aanraking of sex? Tussen je 18e en je 26e vormen zich in veel gevallen de liefdes van je leven waarmee je gaat samenwonen. Dat is er allemaal niet echt bij voor sommigen/ de meesten. Sommige jongeren moeten sowieso nog ontdekken en experimenteren.

    Rondjes wandelen met een vriend of vriendin compenseren dat natuurlijk allerminst. Vergeet ook niet dat veel jongeren hun familie niet, nauwelijks of veel minder zien, omdat hun ouders, ooms en tantes en opa en oma in de risicogroep zitten.

    Online school en studie, via een beeldscherm, is lang niet zo effectief als les en onderwijs fysiek. Kennelijk gaat er bij sociale interactie via een scherm heel veel informatie verloren die essentieel is in het begrijpen en verwerken van stof. Mensen leren dus slechter en langzamer.

    Ik heb het natuurlijk over jongeren en studenten die zich wel volwassen gedragen, maar daar wel de consequenties van dragen en natuurlijk is het geen WO II, maar het heeft wel impact op iemands leven en de mentale gesteldheid van de mens, omdat een deel van het mens zijn weg is gevallen. En dan gaat het niet om het platte vermaak zelf, maar de sociale lijnen die daar vaak wel mee gepaard gaan. Iets dat we als mensen simpelweg nodig hebben. Sociaal interacteren in groepen.

    Typsich om van sommige boomers te moeten horen dat het allemaal niet zo erg is voor die jongeren; dit vanuit een generatie, waarvan een flinke grote groep vaak om het minste of geringste staakte. Soms om daadwerkelijk de wereld te verbeteren, waarvoor dank, maar vaak ook gewoon om lastig en recalcitrant te zijn. En vervolgens vaak veel te lang over een studie doen. De minimale 4 jaar werd veelvuldig overschreden en sommigen studeerden zelf bij relatief gemakkelijke studies soms minimaal 10 jaar. Dit liep zo uit de klauwen dat er strenge maatregelen op hebben moeten volgen.

    Wat een lef dus om zo op een complete generatie in te hakken, terwijl het commentaar vaak alleen op excessen in gaat en echt niet gaat over het gedrag van een hele generatie.

  40. Joas

    @ Gregor

    Is het zo dat de binnenstadsbewoners minder tolerant zijn, of is het zo dat de overlast misschien daadwerkelijk toegenomen is?

    Is het niet zo dat de student van vroeger zelfs onder invloed nog wel af en toe rekening met zijn buurt en buren kon houden? Natuurlijk waren er ook toen al excessen, maar misschien is dit wel enorm toegenomen.

    Vergeet niet dat je vroeger vaak je verenigingsavond had en de donderdagavond. Meer was het vaak niet. De stad was daar op ingesteld. Veel studenten, zeker die uit het zuiden van het land, gingen vroeger keurig iedere vrijdagavond naar huis om maandagochtend pas weer in de stad te verschijnen. In de zomer was men vaak 2 maanden uit de stad afwezig, waardoor het inwoneraantal met 1/3 afnam of zelfs met meer (de helft). Er was dan geen reet te doen in de zomer in Utrecht, maar misschien had de stad dat soms wel even nodig. Ik kan me dit zelfs in 2009/ 2010 nog gewoon herinneren. Die heerlijke lome weken in juli en soms augustus waarin je een kanon kon afschieten.

    De mogelijkheden om 24/7 los te gaan zijn enorm toegenomen en bedenk ook dat de generatie die nu studeert, die van de comazuipgeneratie is en die van het “helemaal naar de klote gaan” en anderen daarin meeneemt. Misschien is er dus wel echt iets verandert en doorgeslagen. Zelfs in vergelijking met de pillenslikkende generatie uit de jaren negentig, maakt men het misschien wel bont. Juist, omdat de pubers van nu veel braver zijn als de pubers van toen. Die denken dan wat in te moeten halen in de studententijd. Dan krijg je dus juist van die brave jongetjes en meisjes die zich geen houding weten te geven.

    De mensen die lang in het centrum wonen, en de meeste bewoners wonen er al meer dan 30 jaar, kunnen misschien wel eens geen zeikerds zijn, maar misschien is de tolerantiegrens bereikt.

    Bedenk ook nog eens dat, in een normale situatie, de koopzondagen erbij zijn gekomen, die ondemocratisch zijn ingevoerd. 75% van 75% van de mensen die gestemd hebben bij het betreffende referendum immers tegengestemd.

    Tot 2010/ 2011 had je soms een maandelijkse koopzondag en de rest van de zondagen had de stad de tijd om tot rust te komen en bij te komen. Misschien is dat wel gewoon iets dat een (grotere) stad nodig heeft.

    Slimmer was het geweest om doordeweekse openingstijden los te laten en winkels tot 21.00 of 22.00 (naar eigen keus) open te mogen laten. Dat was voor de meeste winkels misschien wel beter geweest. En mensen konden gewoon nog even op zondag wandelen en ademen, zonder overprikkeling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).