Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari; basisscholen toch week eerder kerstvakantie Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari; basisscholen toch week eerder kerstvakantie

Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari; basisscholen toch week eerder kerstvakantie

Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari; basisscholen toch week eerder kerstvakantie
De avondlockdown wordt verlengd tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari. Dat heeft het demissionaire kabinet dinsdagavond bekendgemaakt in de nieuwe coronapersconferentie. Daarin werd ook duidelijk dat de basisscholen toch een week eerder dichtgaan.

De avondlockdown wordt verlengd tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari. Dat heeft het demissionaire kabinet dinsdagavond bekendgemaakt in de nieuwe coronapersconferentie. Daarin werd ook duidelijk dat de basisscholen toch een week eerder dichtgaan.

“De eerste en belangrijkste boodschap is dat het huidige maatregelenpakket wordt verlengd”, zei Mark Rutte aan het begin van de persconferentie. “Het is in de kersttijd niet de blijde boodschap waar je op hoopt […], maar het is misschien ook niet een verrassing.”

De kerstvakantie voor de basisscholen begint dus al volgende week. Het demissionaire kabinet sluit de scholen onder meer vanwege zorgen om de verspreiding van de omikronvariant. Ook de bso’s gaan dicht. Kinderdagverblijven blijven wel open. De sluiting is verplicht vanaf dinsdag.

Voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, wordt door scholen en bso’s de hele week noodopvang aangeboden. Maandag mogen scholen hun deuren nog openhouden, als meer tijd nodig is om de noodopvang te regelen.

Avondlockdown

De avondlockdown die sinds begin december geldt, blijft ook de komende weken van kracht. Tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari moeten horeca, sportscholen, niet-essentiële winkels en de culturele sector van 17.00 tot 5.00 uur dicht.

Er komt ook geen uitzondering tijdens de Kerstdagen en oud en nieuw. Ook die dagen blijft dus de regel om maximaal vier mensen thuis te ontvangen.

Booster

Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Vaccineren gebeurt wel van oud naar jong, maar de booster wordt gegeven na drie maanden in plaats van zes maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte besmetting.

Bekijk hieronder alle maatregelen die gelden op een rij:

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk je contacten.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Let op bij bezoek: ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
 • Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en houd 1,5 meter afstand van hen.
 • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.
 • Voor de meeste locaties en evenementen geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
 • Specifieke dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen hebben normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • Op doorstroomlocaties geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 m2.
 • In het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen op 1,5 meter afstand en van 1250 in een theater- of concertzaal.
 • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’.

22 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Wie nu nog niet begrijpt dat dit de aanloop is naar een totale omikron lockdown begin januari is alle contact met de realiteit verloren.

 2. Don

  Met dank aan alle wappies en antivaxxers en het uitblijven van een snoeihard 2G beleid. Ik vraag me af wanneer de zwijgende meerderheid massaal zijn stem laat horen in dit zich zelf het graf in polderende landje waar de tolerantie volstrekt is doorgeslagen.

 3. EB

  En dan nu toch die vervroegde kerstvakantie voor de kids. Dat de ouders daar weer van alles voor moeten regelen op het laatste moment, daar zit hij niet mee.

 4. Scherpschutter

  Een A4 met maatregelen, waar je er letterlijk maar 1 uit die hele rij nodig hebt;

  “Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken.”

  Voeg daar ‘obese 60+’ers’ aan toe en de rest van die flauwekul kan zo de prullenbak in!

 5. JdV

  Prima. Nu de scholen in januari ook tot de 14e dicht. Als tenslotte de horeca met 4% besmettingen dicht moet kunnen de scholen met 13% besmettingen ook niet open lijkt me.

 6. Hans

  @ Scherpschutter

  “(…) en de rest van die flauwekul kan zo de prullenbak in!”

  Okay, u beperkt uw contacten niet. Flauwekul.
  U houdt nergens 1,5 meter afstand. Flauwekul.
  U ontvangt thuis een ongelimiteerd aantal bezoekers. So what?
  U doet niet aan zelftesten als u bij anderen op bezoek gaat. Waarom zou je ook.
  U voelt zich als 70 minner onkwetsbaar. Wat kan mij nu gebeuren?
  Een mondkapjesplicht in en rond het openbaar vervoer doet u niet aan, en als u rondloopt in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca trekt u zich van die mondkapjesplicht niets aan. Wat anderen doen moeten zij zelf weten.
  Een coronatoegangsbewijs is verplicht in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand. Maar dit geldt niet voor u. Het is immers flauwekul.
  Na sluitingstijd blijft u het liefst nog even rondhangen in een bepaalde gelegenheid. Moet kunnen toch?
  Bent u werkgever? Dan zult u het thuiswerkadvies niet faciliteren voor uw werknemers. U werkt zelf ook niet thuis. Wat een onzin, toch?
  U vindt het allemaal flauwekul.
  Alleen dikzakken boven de zestig en bejaarden moeten zichzelf ophokken. Zijn we van het / hun gezeur af.

  We kennen nu uw standpunten en weten derhalve hoe de vlag ervoor staat.
  U maakt deel uit van een kleine minderheid die het indammen van het virus blokkeert. Willens, wetens. Waarvan acte.

 7. Verselucht

  See you later ventilator!

 8. Peter Bontrop

  Don,

  dat gespuis en ziekelijk makende stuk gedeelte gijzel software, noopt dat er zsm een 2 g beleid moet komen. Hoe jammer dat ook is. Maar het is de enige weg zolang dat gespuis geen vaccinatie neemt en maling heeft aan alles wat de overheid vraagt. Tot het moment dat ze zelf op de ic belanden en code zwart telt. Dan ja dan wist ik het wel als ic arts. R.I.P.

 9. Pol

  Leuk; al die OMT-leden hier…..

 10. jan

  Wie denkt dat vaccinatie plicht en 2g beleid alles gaat oplossen, die heeft de kranten niet gelezen de afgelopen maand

 11. Joey

  @don

  Met dank aan alle obese en verdere ongezonde mensen.
  Tijd dat we hen eens anders gaan wegzetten.

  Denk eens na wat je zegt man.

  Dat men nog mee gaat in dit hele gebeuren.

 12. Moniek

  Hoog tijd voor een aan de avondlockdown vastgekoppelde avondklok. Dat komt volgende week wel, schat ik.
  Ik hoop maar dat viroloog Scherpschutter met zijn riskante opstelling ver bij ongevaccineerden en bij mensen die uit medische oorzaken zonder afweer zitten, uit de buurt blijft. Maar… misschien is hij ook wel 60+ en een beetje obees en doet hij dat al uit zichzelf?

 13. Scherpschutter

  @Moniek

  Ik blijf bij niets of niemand uit de buurt. Wie geen risico wil lopen blijft maar uit mijn buurt. Ik ga niet over jouw gezondheid. Daar ga jij over.

 14. Moniek

  @Joey,
  Uw opstelling gaat maken dat alle toestanden alleen maar nog langer gaan duren, met alle gevolgen waar u ook last van gaat hebben. Jammer dat u obese en ongezonde mensen “gaat wegzetten”. U hoort kennelijk nog niet bij die groep, maar die tijd komt gegarandeerd een keer. Hopelijk bent u tegen die tijd oud en wijs geworden.

 15. Scherpschutter

  @Hans 22:20

  “Alleen dikzakken boven de zestig en bejaarden moeten zichzelf ophokken. Zijn we van het / hun gezeur af.”

  Je formuleert het wel erg hatelijk en onvriendelijk, Hans, maar zo is het wel. Het is allemaal doodsimpel.

  Wat is het probleem? Er zijn maar een paar IC bedjes in Nederland en die worden in het griepseizoen bezet door obese 60+’ers en zieke 70+’ers die een virusje oplopen.

  Wat is dan de oplossing? Zorg ervoor dat die obese 60+’ers en zieke 70+’ers het virus in de eerste plaats niet oplopen door ze te (vragen te) isoleren. Lopen ze het niet op dan overstroomt het zorgstelseltje niet…Klaar is Kees.

  De rest van alle maatregelen is nutteloos.

 16. Mark

  Eens met Scherpschutter. Deze maatregelen zijn om een select groepje oude en ongezonde mensen te beschermen. Aangezien corona nooit meer weg gaat zullen de mensen die kwetsbaar zijn en zo lang mogelijk willen leven maar in quarantaine gaan. Ik heb geen zin om mijn leven eindeloos te beperken voor een groepje anderen. Heel egoïstisch, ik weet het. Maar we moeten door met ons leven. We kunnen niet eindeloos blijven stilstaan.

 17. Moniek

  Corona blijft. “Een virusje” is dit niet! Dat een virus blijft, geldt ook voor heel veel andere virussen. Maar die hebben we allang in bedwang. Als we zo kwakkelend doorgaan, gaat het v.w.b. corona echt niet lukken. Het is nl niet alleen een probleem voor ongezonde en obese mensen boven een bepaalde leeftijd, zoals sommige zelfbenoemde virulogen hier ten onrechte menen. Die oude obese en zieke mensen passen allang op zichzelf, denkt u niet? Maar OK, als u voor een ander beleid kiest, duurt het allemaal veel en veel langer. Kiest u maar.

 18. Kanaleneilander

  Makkelijk om naar groepen als ouderen / ongevaccineerden / e.d. te wijzen, maar zo simpel is het natuurlijk allemaal niet. Ook mensen onder de 60/70 jaar komen in het ziekenhuis terecht. Relatief weliswaar minder, maar als je onder hen het virus vrij zou laten rondgaan, lopen de besmettingen dusdanig snel op dat ondanks de lagere percentages in die leeftijdsgroepen de ziekenhuizen alsnog vollopen.
  Alleen al daarom zullen bepaalde basis maatregelen voorlopig ook in jongere groepen nodig blijven.

  Als de regering eens zou beginnen met reageren op besmettingscijfers i.p.v. de ziekenhuisbezetting, zouden in veel gevallen kortere en mildere maatregelen genoeg moeten zijn om het systeem in evenwicht te houden. En hard (en daardoor korter) ingrijpen als het onverhoopt wel nodig is. Nu lopen we steeds een paar weken achter de feiten aan en worden er halfzachte maatregelen genomen waardoor alles weer vastloopt en veel te lang duurt. Waardoor mensen gaan afhaken, waardoor het wéér langer duurt.
  Tenslotte is er ook nog een heleboel te winnen met preventieve maatregelen op gebied van ventilatie, thuiswerken, vaccinaties, e.d. waarin de regering bijzonder weinig creativiteit en initiatief toont. En in het geval van vaccinatieweigeraars enkel zorgt voor meer polarisatie door de beroerde communicatie.

 19. Dominique VandeG

  Ik verzamel uitspraken van Hugo de Jonge, Mark Rutte en het RIVM voor Delfts Blauw tegeltjes .
  Deze heb ik al:
  We hoeven ons geen zorgen te maken want er zijn geen directe vluchten vanuit Wuhan naar Amsterdam.
  Het is onwaarschijnlijk dat we in Nederland met dit virus te maken krijgen.
  Met 60% groepsimmuniteit komen we van Corona af.
  Er komt geen avondklok.
  Er komt geen QR-code toegangsbewijs.
  Er komt geen vaccinatiedwang noch – drang
  Er komt geen 2G.
  Mondkapjes hebben geen bewezen meerwaarde.
  Door vaccinatie herwinnen we onze vrijheid.
  Het Coronavirus is niet overdraagbaar van kinderen naar ouderen.
  We prikken ons de crisis uit.
  Dansen met Janssen.
  Door de coronapil beleven we de laatste winter met maatregelen.
  Dit is de pandemie van de ongevaccineerden.
  Als je er nog één hebt welke nog niet in deze verzameling staat laat het mij dan weten,
  Mark Rutte zélf heeft er geen actieve herinnering aan.

 20. Koel Hoofd

  Gezien het trackrecord van het onbenullige jojoduo Rutte en de Jonge… worden we pas in april 2022 weer losgelaten….om dan de nieuwe variant al feestend en reizend weer op te lopen zodat we per oktober 2022 weer in lockdown zitten, en weer geboosterd moeten worden voor de ”Pi variant”

  Die twee mannen doen helemaal niets om Nederland door corona te loodsen maar doen er wel alles aan -inclusief er een gigantische puinhoop van maken- om zelf maar lekker populair op het pluche te blijven kleven.
  Rutte heeft zelfs het Kaagdictaat (coalitie akkoord) vol overgave gelikt en doorgeslikt om maar in het torentje te kunnen blijven zitten, terwijl hij al een jaar over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen is. De schimmel staat erop en het begint ook te stinken…

 21. Hans

  Okay Mark.
  We moeten door met ons leven.
  Helemaal mee eens. Maar jij waant je onkwetsbaar voor het coronavirus. Een ernstig misverstand.
  Kieper nou dus niet – zoals Scherpschutter heel dom propageert – alle verstandige maatregelen over boord. Dat zijn die vrij simpele maatregelen die niet veel om het lijf hebben (ik heb het hier niet over een lock down!) en die ook niks, of bijna niks kosten.
  Dus: afstand houden, mondkapje dragen waar dat gevraagd wordt, thuiswerken en goed ventileren, al die dingen dus waarvan inmiddels bewezen is dat ze kunnen helpen.
  Want vergis je niet, het virus kan jou ook te grazen nemen, vroeg of laat. Direct of indirect. Als je van de trap lazert bijvoorbeeld en je breekt iets essentieels zoals een heup dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat er binnenkort – sorry – geen behandelmogelijkheden meer zijn voor jou. Dit o.m. i.v.m. het grote aantal ongevaccineerden wat met corona massaal onze ziekenhuizen in beslag neemt.

 22. Dominique VandeG

  Ik snap al die reacties hier niet. Er werd hier de afgelopen weken vol bewondering gesproken over landen zoals Oostenrijk welke het zo goed voor elkaar hadden met het opsluiten van niet gevaccineerden en zo. Bijna dwepend werd hier gesmeekt om óók die maatregelen. En nu wórden de teugels dan strak aangehaald is het wéér niet goed. Elk volk krijgt de regering die het verdient mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).