Avondlockdown waarschijnlijk met meerdere weken verlengd: hoe gaat het in Utrecht? Avondlockdown waarschijnlijk met meerdere weken verlengd: hoe gaat het in Utrecht?

Avondlockdown waarschijnlijk met meerdere weken verlengd: hoe gaat het in Utrecht?

Avondlockdown waarschijnlijk met meerdere weken verlengd: hoe gaat het in Utrecht?
Archieffoto: lege straten vanwege lockdown
Het is inmiddels al bijna twee jaar geleden dat we voor het eerst over het coronavirus hoorden. Sindsdien beheerst het ons dagelijks leven behoorlijk en ook Utrechtse bedrijven en instellingen hebben het zwaar te verduren gekregen. Nu Nederland weer te maken heeft met een nieuw soort lockdown en er geen ruimte lijkt voor versoepelingen, deed DUIC een rondje langs een aantal Utrechtse organisaties. Hoe gaan zij om met corona en de maatregelen?

Het is inmiddels al bijna twee jaar geleden dat we voor het eerst over het coronavirus hoorden. Sindsdien beheerst het ons dagelijks leven behoorlijk en ook Utrechtse bedrijven en instellingen hebben het zwaar te verduren gekregen. Nu Nederland weer te maken heeft met een nieuw soort lockdown en er geen ruimte lijkt voor versoepelingen, deed DUIC een rondje langs een aantal Utrechtse organisaties. Hoe gaan zij om met corona en de maatregelen?

Sea Salt Saloon
Ook de horeca is opnieuw hard geraakt met de nieuwe coronamaatregelen. Veel ondernemers zoeken naar andere manieren om nog een beetje omzet te draaien nu ze om 17.00 uur dichtmoeten. Visbistro Sea Salt Saloon in Utrecht heeft bijvoorbeeld de menukaart verkleind en weer een afhaal- en bezorgmenu samengesteld. “Daarop staan vooral de klassiekers van de menukaart die we ook in het restaurant aanbieden. We merkten toch dat onze vaste gasten dat het meest missen. En we willen natuurlijk ook de omloop in de vis houden, zodat we alleen maar verse vis kunnen blijven aanbieden”, zegt chef-kok Dieter Evers.

‘Doordeweeks is het lastig om de zaak vol te krijgen met de lunch’

Zomaar de lunch uitbreiden nu mensen niet kunnen dineren, zit er volgens Evers niet in. “We draaiden al lunch en in het weekend loopt dat altijd al heel goed. Maar doordeweeks is het lastig om de zaak vol te krijgen met de lunch. Denk maar niet dat mensen, nu de tijden zijn veranderd, ineens als een gek gaan lunchen. Dat zit bij de meeste Nederlanders niet in hun systeem en ik snap ook wel dat mensen ‘gewoon’ moeten werken.”

Met de Kerstdagen voor de deur zijn het voor horecaondernemers spannende weken. Want welke coronamaatregelen gelden er tegen die tijd? “We houden ons hart vast, maar eigenlijk weten we in ons achterhoofd dat ze niet alles open gaan gooien met de feestdagen. Dit is heel erg frustrerend en we moeten ons weer gaan focussen op lekker eten maken voor mensen thuis”, zegt Evers. “We merken dat het heel lastig is om ons daar voor op te laden. Elke keer schieten er beelden van een volle zaak door je hoofd waar mensen heerlijk zitten te genieten en feest te vieren. Dat doet pijn. Ik ben geen chef geworden om hele mooie producten in een kartonnen bakje te proppen.”

Evers noemt het ‘een rotperiode’ voor iedereen die de horeca een warm hart toedraagt. “Niet alleen als je in de horeca werkt, maar ook als je heel graag uiteten gaat. Financieel is het natuurlijk voor veel ondernemers heel zwaar, maar vergeet niet dat we ook personeel hebben. Zij weten telkens niet waar ze aan toe zijn en staan stil in hun ontwikkeling. Gelukkig heb ik toppers om me heen die hun hoofd koel houden en er alles aan doen om er samen het beste van te maken.”

Boulderhal Sterk
Niet alleen de horeca krijgt te maken met beperkte openingstijden. Ook sportlocaties moeten eerder dicht. “Eigenlijk dwing je alle sporters daardoor om in een zo kort mogelijke periode te gaan sporten”, zegt Jelmer Pelt, eigenaar van Boulderhal Sterk. “Daardoor wordt het op piekmomenten juist alleen maar drukker. We hebben zelf een reserveringssysteem in het leven geroepen om zo veel mogelijk te spreiden, maar als er ook in de avonduren geboulderd kan worden, hebben we die spreiding nog veel beter. Daarnaast is sporten natuurlijk gewoon gezond en het zorgt voor sociale interactie tussen mensen. Hele belangrijke dingen, juist in deze tijd.”

‘Vraag je werk voor een sessie bij Sterk’

De boulderhal heeft besloten om dan maar wat eerder open te gaan. “Maar we zien dat onze bezoekersaantallen wel flink zijn teruggelopen. Er komen veel jonge mensen bij ons, ook veel studenten, en die staan niet allemaal om 7.00 uur op om te gaan sporten. We proberen via sociale media wel mensen – maar ook zeker werkgevers – te stimuleren om tijdens het werk even te sporten. ‘Vraag je werk voor een sessie bij Sterk’. Maar de omschakeling voor werkgevers om dit te faciliteren heeft natuurlijk ook wat tijd nodig.”

Sterk is volgens Pelt een financieel gezond bedrijf. “Maar ook wij voelen de maatregelen goed. We werken toe naar een verhuizing binnen Merwede en dat is een heel groot project. Daar willen we naartoe sparen maar dat gaat nu een stuk moeilijker. Het begint ook allemaal wat uitzichtloos te worden. We durven niet meer te hopen op versoepelingen. We hebben lange tijd van persconferentie naar persconferentie geleefd, maar dat liep vaak uit op teleurstellingen.”

Universiteit Utrecht
Voor de Universiteit Utrecht (UU) is het uitgangspunt dat ze het onderwijs waar mogelijk op locatie door willen laten gaan. “Daarbij willen we maximaal rekening houden met studentenwelzijn, door studenten de ruimte te geven op locatie te komen om te studeren en hun medestudenten te ontmoeten. Ook diploma-uitreikingen en promoties kunnen kleinschalig doorgaan. Wel werken we nog steeds maximaal thuis en houden we een aantal niet-essentiële onderwijsactiviteiten zoals oraties niet meer op locatie.”

‘Het is erg zwaar om telkens weer de agenda’s aan te passen’

Dat vraagt volgens de universiteit dus weer veel flexibiliteit van iedereen ‘in een tijd dat menigeen het misschien al moeilijk heeft’. “Dat geldt zeker ook voor sommige docenten. Zij krijgen veel verzoeken van studenten die graag maatwerk willen, omdat ze bijvoorbeeld in quarantaine moeten. Tegelijkertijd hebben docenten soms kinderen op de basisschool, waar nu veel besmettingen voorkomen. Het is erg zwaar om telkens weer de agenda’s aan te passen, naar de teststraat te moeten of quarantaine in acht te nemen. We adviseren onze medewerkers om daarover in gesprek te gaan met de leidinggevende en de rest van het team, en studenten kunnen overleggen met hun studieadviseur of de betreffende docent of cursuscoördinator.”

De UU doet dan ook een oproep aan alle studenten en medewerkers. “Wij vragen iedereen om mild te zijn naar zichzelf en naar elkaar: wees coulant en vertrouw erop dat iedereen zich maximaal inspant. Daarnaast vragen we iedereen óók om juist heel strikt te zijn als het gaat om naleving van de regels. Hierbij hoort ook dat als een docent, collega of (mede)student jou verzoekt om een mondkapje op te houden of 1,5 meter afstand in acht te nemen, je dit doet. Toon begrip en help elkaar daar waar het kan. Alleen samen kunnen we dit het hoofd bieden en het onderwijs openhouden.”

27 Reacties

Reageren
 1. Don

  Met dank aan alle wappies en antivaxxers en het uitblijven van een snoeihard 2G beleid. Ik vraag me af wanneer de zwijgende meerderheid massaal zijn stem laat horen in dit zich zelf het graf in polderende landje waar de tolerantie volstrekt is doorgeslagen.

 2. Baliekluiver

  De gedachte achter de ‘avondlockdown’ was minder bewegingen en minder contacten. Iedereen die zijn activiteiten lekker egoïstisch verplaatst naar overdag werkt zo mee aan het verlengen en wellicht verscherpen van die lockdown. Dat zijn waarschijnlijk dan ook de mensen die straks weer het het hardst staat te klagen!

 3. Theo

  Hou toch eens een keer op met al die onzinnige maatregelen.
  Het stoppen met toegang vragen middels QR zal de ‘besmettingen’ rap terugdringen.

 4. Lombokker

  Een heel land in gijzeling genomen door 11%, eigenheimers, dwarsliggers, populisten, beterweters en andere viruswaanzinnigen. Bedankt hoor!

 5. remco

  @theo Ja! En dan stromen de ziekenhuizen ook vanzelf leeg

 6. Jeroen

  Hoe het gaat? Zwaar kut!

 7. Jeroen

  @Baliekluiver meer dan de helft van de besmettingen zijn onder kinderen. Het merendeel van de besmettingen vindt plaats in de huiselijke sfeer. De percentages die opgelopen worden in de avond in horeca, cultuur, sport en winkelen zijn verwaarloosbaar. Ik verwacht geen wonderen van die avondlockdown…

 8. Scherpschutter

  @Scherpschutter

  De comments hierboven lezende, verheug ik me nu al op de comments op DUIC van eind 2023, waarin de negenvoudig-gevaccineerden de achtvoudig-gevaccineerden voor rotte vis uitmaken en de schuld geven van lockdown nummer 73…

  Wat een boeiende tijden leven we toch in!

 9. GeeWee

  Er vindt een verschuiving van de consumptie plaats van uit eten gaan, bioscoopbezoek, cafébezoek naar het kopen van nog meer spullen. Spullen die aan de andere kant van de wereld gemaakt worden en waar de Nederlandse economie weinig aan overhoudt.

 10. jan

  Ja hoor daar gaan we weer. En maar blijven wijzen naar de ongevaccineerden. Misschien blijken de ongevaccineerden uit de andere kant van de wereld wel onze redding doordat daar straks een dominante vorm ontstaat die mildere klachten geeft. Er zijn teveel mensen die honger hebben naar een nieuwe prik en niet kunnen wachten op nummer drie vier of vijf

 11. Erwin

  Huh? Scherpschutter reageert op @scherpschutter…?!

 12. Don

  @jan je moet niet alles geloven wat op facebook staat

 13. AA

  In 2020 zijn in totaal 36.579 personen overleden aan hart- en vaatziekten in Nederland, dat is 22 procent van de sterfgevallen van Nederland. In 2 jaar corona zijn iets meer dan 20 000 mensen overleden. Dus wat gaan we doen? Juist, de sportscholen sluiten na 5 uur zodat het overdag nog drukker is en veel mensen na hun werk niet meer kunnen sporten. Het overheidsbeleid slaat allang nergens meer en de aandacht voor corona mag mij betreft wel eens wat minder!

 14. Rob

  @Don, maar alles wat op het nieuws en in de krant verschijnt of wat politici zeggen staat boven elke twijfel?

 15. Mark

  Tsja. Gelukkig kun je gewoon thuis feesten met vrienden. Het zal allemaal wel met die maatregelen. Ze slaan nergens op en Corona gaat ook nooit meer weg. Op deze manier blijven we de rest van ons leven van lockdown naar lockdown gaan. Er zijn hier genoeg mensen die dat helemaal oké vinden, maar ik zelf niet. Ik doe al lang niet meer mee aan de maatregelen. Ik wil normaal kunnen leven.

 16. Realist

  Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van maar als het noodzakelijk is moet het gebeuren. Probeer elkaar te steunen zou ik zeggen.

 17. BdV

  @AA – Dat er meer mensen overlijden aan hart- en vaatziekten wil toch niet direct zeggen dat alle kwalen die minder dan 22% aan sterfgevallen veroorzaken, met een gerust hart kunnen worden genegeerd? Niet dat sportscholen na 5 uur sluiten mijn idee van de beste maatregel ooit is, maar ik kan me prima voorstellen dat er iets wordt geprobeerd om een hoeveelheid sterfgevallen te voorkomen.

 18. AA

  @bdv: genegeerd? De gehele gezondheidszorg is ingesteld op corona net als de gehele maatschappij. Het gaat om een balans en de balans is allang zoek wanneer mensen met kanker niet behandeld kunnen worden omdat alles zich maar richt op corona. Bovendien, als blijkt dat ongevaccineerden onze maatschappij en gezondheidszorg gijzelen waarom wordt deze groep dan nog door de maatschappij het hand boven het hoofd gehouden? Ik wil niet lezen hoe een restauranthouder worstelt met de maatregelen, ik wil horen hoe Jan zijn huis moet verkopen omdat hij zich niet heeft laten vaccineren want blabla en de overheid heeft besloten dat Jan zijn eigen IC opname maar eens moet betalen, net als in Singapore. Er wordt dus inderdaad ‘iets’ gedaan maar eigenlijk ook weer niets omdat Nederland een laf land is.

 19. jan

  @don https://www.trouw.nl/opinie/stop-de-massavaccinatie-juist-om-de-evolutie-van-het-coronavirus-af-te-remmen~b4fbc58b/

 20. Laat je vaccineren !

  Er moet meer aandacht besteed worden aan de twijfelaars. Uit gesprekken met enkele heb ik gemerkt dat ze vooral een autoriteit probleem hebben. Ze denken dat ze het doen voor de overheid i.p.v voor hun buurvrouw …Dat is erg jammer dat de z.g vrije ego meer waarde lijkt te hebben dan sociaal gevoel naar onze stad.
  100 % vaccinatie is niet realistisch te verwachten. We zullen moeten leven met 90 % en daarop de samenleving zonder beperkingen moeten inrichten….
  De overige 10 % zal dan ook spoedig besmet raken, dit is hun vrije keuze.
  Ben zeker voorstander van G2 beleid totdat die 10 % ook besmet is geraakt.

 21. Scherpschutter

  @Mark 09:42

  Het is aannemelijk dat je maar 1 leven hebt. Leef het zoals jij wil, laat niemand je vertellen hoe je het inricht en leef iedere minuut. Het is allemaal zo voorbij.

  De overheid maakt nu al twee jaar (een significant deel van het menselijk leven!) een ongekende inbreuk op het leven en de vrijheid van het individu, doet niets om het op te lossen (de zorg opschalen) en biedt zelfs geen enkel perspectief richting de uitgang…

  Persoonlijk vind ik uw houding dan ook meer dan verdedigbaar, zo niet moreel superieur ten opzichte van alles als een willoos schaap ondergaan.

 22. AA

  @laatjevaccineren: vrije keuze ja maar dan wel naar het ziekenhuis als ze geen adem kunnen halen. Vrije keuzes komen met consequenties en momenteel worden de kosten van de vrije keuzes van deze personen afgewenteld op een ander. Mensen moeten dus weer eens consequenties gaan ervaren voor hun keuzes, laat ze hun eigen zorg maar betalen als ze besmet raken en naar het ziekenhuis moeten.

 23. Jeroen

  @jan iedere anti-vaxxer komt met datzelfde opiniestuk aanzetten. Het is opinie en ook nog eens bijzonder slecht onderbouwd en beargumenteerd.

 24. jan

  @jeroen jammer joh ik ben dubbel gevaccineerd. Ik ben alleen geen voorstander van het verplichte levenslange jaarlijkse boosters en ik vraag mij ook echt af waar de overheid naartoe wil met zijn beleid. Het is een utopie om te denken dat het continu boosteren gaat helpen.

 25. Don

  @jan https://www.trouw.nl/binnenland/ook-het-maastricht-umc-cancelt-operaties-die-ic-opname-vereisen-iedereen-zit-tegen-zijn-top-aan~b53d05a1/

 26. Ton

  @ jan 14/12/2021 – 13:42
  En jij dacht echt dat dit soort basale epidemiologische inzichten niet door de verantwoordelijke epidemiologen mee genomen zijn in hun adviezen?
  (Naast natuurlijk alle tientallen/honderden andere relevante inzichten.)

 27. BdV

  @AA – Zo had ik je eerste commentaar (14/12/2021 – 13:14) niet begrepen. Het is misschien wat cru, maar je hebt zeker een punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).