BabesCoffee: Van operatietafel naar tuktuk | De Utrechtse Internet Courant BabesCoffee: Van operatietafel naar tuktuk | De Utrechtse Internet Courant

BabesCoffee: Van operatietafel naar tuktuk

BabesCoffee: Van operatietafel naar tuktuk
Foto: Robert Oosterbroek
Babette Remeczky en Brechje de Ru (beide 39 jaar) crossen sinds kort Utrecht door met een zwarte blinkende tuktuk. Na twintig jaar hebben ze hun operatiekleding verruild voor twee andere identieke outfits. De (oud-)anesthesiemedewerkers hebben zich omgeschoold tot barista’s: “Goede koffie voor een normale prijs.”

Babette Remeczky en Brechje de Ru (beide 39 jaar) crossen sinds kort Utrecht door met een zwarte blinkende tuktuk. Na twintig jaar hebben ze hun operatiekleding verruild voor twee andere identieke outfits. De (oud-)anesthesiemedewerkers hebben zich omgeschoold tot barista’s: “Goede koffie voor een normale prijs.”

Hoewel BabesCoffee pas sinds 29 mei bestaat, vormen de dames al een hecht team. Zo zien ze er ook uit: dezelfde gestreepte shirtjes, zwarte jeans en rode Nikes eronder. Daarboven twee flinke bossen krullen, alleen is die van Babette bruin en die van Brechje rood. En voor wie hen toch moeilijk kan onderscheiden: op de achterkant van de rode gympen staan hun namen gegraveerd. Op de ene hak ‘Babe’ en op de andere hak ‘Brech’ of ‘Babet’. “Wij wilden een merknaam die bestond uit onze eigen namen, zo kwamen we op ‘babe’.”

Wanneer ze eenmaal geparkeerd hebben, wordt de tuktuk uitgeklapt. Het grote zilveren koffiezetapparaat glimt je tegemoet. Omdat het apparaat nog opgewarmd moet worden, is het van belang dat het gas direct wordt aangezet. Dat wil nog niet direct lukken. Beide hoofden steken onder de kar. Na wat gedraai en getrek klinkt er dan triomfantelijk: ‘Oh, hij doet het!’.

Roer omgooien

De twee leerden elkaar drie jaar geleden kennen als anesthesiemedewerkers in het Diakonessenhuis. “Maar eigenlijk wisten we al langer van elkaars bestaan af, want ik werkte met haar man”, vertelt Babette. Eenmaal in hetzelfde ziekenhuis hadden ze elkaar snel gevonden. “Wij houden allebei ontzettend van koken. Op een gegeven moment hadden we het erover om een bakfiets te kopen om zo in de weekenden lekkere dingetjes te kunnen verkopen”, vertelt ze wat lacherig. De zoektocht naar een bakfiets op internet eindigde in het kopen van de tuktuk Piaggio Ape. Uiteindelijk besloten de dames het roer helemaal om te gooien en voortaan door het leven te gaan als barista’s. “We hebben ons ontslag al ingediend”, vertelt Brechje. “Er vinden op dit moment veel veranderingen plaats binnen de zorg. Er komen als leidinggevenden steeds meer echte managers, in plaats van bijvoorbeeld verpleegsters. Die hebben steeds minder tijd en begrip voor het personeel.”

Daarom hebben ze zin in de positiviteit die het nieuwe werk met zich meebrengt. “Wij zagen iedere dag alleen maar zieke en bange mensen, we willen nu weleens blije gezichten zien”, vult Babette aan. “We merken dat we hier veel meer energie van krijgen.”

BabesCoffee 1

Snel contact

De barista’s nemen hun jarenlange anesthesie-ervaring wel mee in hun nieuwe onderneming. “Als anesthesiemedewerker moet je vaak in hele korte tijd een band met iemand opbouwen”, zegt Brechje. Wanneer ze iemand ophaalt om naar de operatiekamer te brengen, heeft ze vaak maar tien minuten om iemand gerust te stellen en in slaap te helpen. “Ik merk nu hoe makkelijk wij contact maken met mensen. Dat komt goed van pas wanneer we ‘s ochtends bij het station staan en iedereen haast heeft.” Ze lacht. Babette: “Het is wel grappig dat we eerst mensen in slaap hielpen en nu zorgen dat mensen juist wakker worden.”

De toekomst van BabesCoffee zien ze groot. Ze zijn zo vrij als ze zelf willen met hun rondrijdende koffiezetapparaat en mobiele pin. Zo hebben ze op een warme middag al in het Wilhelminapark gestaan. “We gingen eerst langs iedereen om de bestellingen voor een ijskoffie op te nemen. Later brachten we ze rond, en konden mensen direct betalen via onze mobiele pin. Het werkte fantastisch”, straalt Babette.

Het liefst willen ze uitgroeien tot een keten. “Hoe mooi zou het zijn als er tien tuktuks een festival op komen rijden en er allemaal frisse mensen uitstappen?” Een fris uiterlijk is onderdeel van het concept. Zo schrikt Brechje wanneer ze merkt dat ze haar lippenstift is vergeten. Gelukkig is daar nog Babette. Wat moeten ze toch zonder elkaar.

 

Dit bericht verscheen eerder in onze DUIC krant:

 

2 Reacties

Reageren
  1. Willem

    Tuktuks?
    Dit zijn toch gewoon van die knetterende tweetakts api’s van piaggio?
    Overigens ben ik van mening dat deze vervuilende vervoersmiddelen per direct verboden zouden moeten worden.

  2. Berend

    Leuk voor die dames. Ik gun ze alle succes, maar zit persoonlijk niet te wachten op het zoveelste hippe koffieconcept.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).