Bakkerij Steentjes, 85 jaar oud en een begrip in Utrecht, staat te koop: ‘We hopen dat het blijft bestaan’ Bakkerij Steentjes, 85 jaar oud en een begrip in Utrecht, staat te koop: ‘We hopen dat het blijft bestaan’

Bakkerij Steentjes, 85 jaar oud en een begrip in Utrecht, staat te koop: ‘We hopen dat het blijft bestaan’

Bakkerij Steentjes, 85 jaar oud en een begrip in Utrecht, staat te koop: ‘We hopen dat het blijft bestaan’
Bets en Albert. Foto's: Bas van Setten
Het was volgens Albert Stuivenberg ‘puur toeval’ dat hij 37 jaar geleden samen met zijn vrouw Bets Banketbakkerij Steentjes aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht overnam. Het ambacht bleek in de smaak te vallen en dat is maar goed ook want het is hard werken in een bakkerij. “Honderd uur per week is niks.” Albert en Bets zijn inmiddels bijna zeventig, en ondanks dat zij hun werk nog met veel plezier doen, zijn ze op zoek naar iemand die het stokje wil overnemen. Met name voor het personeel hopen ze dat iemand zich aandient, maar ook omdat ze het zonde zouden vinden als de zaak, die eind augustus het 85-jarig bestaan viert en is uitgegroeid tot een begrip in Utrecht en omstreken, er straks niet meer is. “Het is best spannend.”

Het was volgens Albert Stuivenberg ‘puur toeval’ dat hij 37 jaar geleden samen met zijn vrouw Bets Banketbakkerij Steentjes aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht overnam. Het ambacht bleek in de smaak te vallen en dat is maar goed ook want het is hard werken in een bakkerij. “Honderd uur per week is niks.” Albert en Bets zijn inmiddels bijna zeventig, en ondanks dat zij hun werk nog met veel plezier doen, zijn ze op zoek naar iemand die het stokje wil overnemen. Met name voor het personeel hopen ze dat iemand zich aandient, maar ook omdat ze het zonde zouden vinden als de zaak, die eind augustus het 85-jarig bestaan viert en is uitgegroeid tot een begrip in Utrecht en omstreken, er straks niet meer is. “Het is best spannend.”

Op 26 augustus 1939, ongeveer een week voordat Hitler Polen binnenviel, waardoor Frankrijk en Engeland Duitsland de oorlog verklaarden en daarmee de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd aan de Amsterdamsestraatweg 585 in Zuilen Banketbakkerij Gerritsen geopend. Het kersverse bedrijf overleefde de oorlog en in 1967 werd de bakkerij overgenomen door de familie Steentjes. Zij besloten destijds de naam van de onderneming te veranderen in Banketbakkerij Steentjes.

Weer twintig jaar later, in 1987, wilde banketbakker Albert Stuivenberg een eigen bedrijf beginnen, een droom die hij niet onder stoelen of banken stopte. Hij vertelde dit onder andere tegen een vriend die hij op school had leren kennen, en die als medewerker aan de slag was gegaan bij Steentjes. “Deze vriend belde mij een paar weken later met de trieste mededeling dat meneer Steentjes kanker had en het bedrijf van de hand wilde doen. ‘Jij zocht toch nog een bedrijf’, zei hij. Ik had er niet veel verwachtingen van, maar ben toch het gesprek aangegaan. Binnen een half uur was alles geregeld. Het is dus puur toeval dat Bets en ik nu deze zaak hebben.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Taarten

Op 26 augustus 2024 bestond de bakkerij 85 jaar. Op die datum ontvingen Bets en Albert een kaartje van de dochter van de eerste eigenaar, die ondertussen ook al 84 jaar is. In al die decennia is Steentjes een begrip geworden, zowel in Utrecht als daarbuiten. “De meeste klanten komen uit het gebied dat tussen Weesp en Bunnik, en Woerden en Houten ligt”, vertelt Albert. Op de gevel van het pand aan de Amsterdamsestraatweg staat beschreven wat er binnen te halen valt; taarten, gebak, chocolade, koeken, bonbons, brood. Al deze producten liggen uitgestald in de vitrine van de winkel. “We zijn vooral gespecialiseerd in taarten. Nu zie je dat veel mensen een Paw Patroltaart of een Spidermantaart bestellen, maar als iets anders het straks goed doet in de bioscoop of op televisie kan dat weer veranderen.”

Ook de ‘metertaarten’ doen het goed volgens Albert. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit taarten van een meter lang. “Veel mensen staan er niet bij stil dat deze taart niet in de koelkast past. Ze halen hem dan op terwijl ze de taart pas de volgende dag willen aansnijden. Sommigen vragen dan of ze hem terug kunnen brengen en de volgende dag weer op mogen halen.” Deze taarten, en ook alle andere producten, worden achter in de bakkerij gemaakt. Hier is een grote ruimte met daarin ovens, weegschalen, mixers en veel dozen met eieren. De ene bakker spuit koekjes op terwijl de ander een lange cake aansnijdt zodat die in hapklare stukken in de vitrine gelegd kan worden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Zeventig

Inmiddels zijn Albert en Bets bijna zeventig jaar en vinden ze dat het tijd wordt voor iets anders. “Het houdt een keer op. We worden een dagje ouder en je moet een keer stoppen.” Het echtpaar, dat sinds 1987 boven de bakkerij woont, heeft de zaak en het pand in augustus te koop gezet. “De uiterlijke datum dat we willen vertrekken is pas volgend jaar juli, dus we hebben nog bijna een jaar om een nieuwe eigenaar te vinden. Ik moet toegeven dat het best spannend is. Het zou heel fijn als de bakkerij blijft bestaan”, zegt Bets.

“Het is een hele stap want dit heeft ook invloed op je medewerkers”, vertelt Albert. “We hebben elf mensen in dienst en met velen werken we al tientallen jaren samen. Zij zijn altijd goed voor ons geweest. Velen zijn binnengekomen als stagiair en bleven daarna hangen. Onze oudste medewerker is 85 en de jongste is 16. Ondanks dat zij ons vertrek natuurlijk zagen aankomen, wij hebben immers ook niet het eeuwige leven, blijft het moeilijk om deze stap te zetten.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Pensioen

Iets dat Albert en Bets minder moeilijk lijkt, is het pensioen zelf. “Wij zijn 44 jaar getrouwd en sinds 1987 werken en wonen we op deze plek. Om half zes gaat de winkel dicht. Vervolgens gaan we naar boven, schenken we een glaasje rosé in en nemen we de dag door. Vanaf het eerste moment hebben we dit gedaan en dat gaat nog steeds goed”, zegt Bets. “Sommige mensen moeten vanaf het pensioen weer aan elkaar wennen omdat ze veel meer bij elkaar zijn. Bij ons zal dat niet zo zijn.”

16 Reacties

Reageren
  1. Jan

    Een begrip in zuilen

  2. Fam hoeppe

    Bakkerij steentjes topzaak kwam er al als klein kind
    Echt een begrip in Utrecht
    Ik ben inmiddels verhuisd
    Maar mijn vader komt er nog steeds even lekker gebakje halen of van die heerlijke koekjes of banketletter en ga ik naar mijn vader neem ik ook bij steentjes iets voor hem mee
    Jammer zal het erg gaan missen
    Zou leuk zijn als er toch weer een bakkerij in komt
    En ze fijn van hun pensioen kunnen genieten

  3. KVO

    3 x raden wat er in komt.. HORECA natuurlijk.

  4. Rob H.

    Ah, KVO weet niet waar Steentjes zit…

    Hele fijne bakkerij. Ik hoop dat er een opvolger komt. Het aantal winkels in de buurt loopt toch al terug.

  5. de Roeptoeter

    Als meer dan 100 uur per week pp niks is, dan nodigt dat niet uit. Na je rosetje om half 6, moet je eten klaar maken, douchen en naar bed. Om toch nog een 7 uur slaap te kunnen pakken. 44 jaar lang…

    Je hebt geen weekenden, geen tijd voor vrienden en familie en een gezin kan je vergeten.

    Zonde dat het verdwijnt. Hopelijk komen er opvolgers in die er minder uren in kwijt hoeven.

  6. Margriet

    Heerlijke ronde hoge “koeken” gevuld met walnoten en soort van saus/siroop. Kom er al 19jr niet meer ivm verhuizing maar die koeken blijven bij…

  7. fred van de kooij

    ik heb tot 1973 bij steentjes gewerkt want moest in militaire dienst heel veel geleerd van piet de co remi corstiaanse en meneer steentjes ik woonde vooraan in de bessemerlaan hoefde alleen maar over te steken woon nu in lopik

  8. RonOvervecht

    Hopelijk blijft Steentjes bestaan in de huidige vorm. Vormt een goede afhankelijke combi met Slagerij Van Es op de hoek van de straat. Heerlijke saucijzenbroodjes, lekker gebak en de lekkere grote verse koeken. Wens ze een fijn pensioen.

  9. Peter

    Rond 1960 als leerling bij Steentjes gewerkt.
    Op de fiets met gebakkist voorop, met de pont over het Amstrdam-Rijnkanaal
    naar bedrijven aan de overkant.
    De pont is helaas overvaren in 1966 met het verlies van twee mensenlevens.

  10. Kees Posthouwer

    Ik kom er al meer dan twintig jaar de beste gebak mijn moeder mvr posthouwer kwam er al zeker 40 jaar helaas verleden jaar overleden

  11. Sven

    Wat leuk allemaal te lezen. Ik heb Iig nog een jaar de tijd om al het lekkers dat geroemd wordt uit te proberen. Ik woon in ander deel vd stad en kom daar zelden. Wel een keer de heerlijke oranje tompouce gekocht. 😋 Wat naar te lezen over dat pontje.🕯️
    Ik wens het echtpaar bakkers een goede koper ook voor de medewerkers maar bovenal hun nog vele fijne jaren samen. Chapeau.

  12. Ido Gerritsen

    Heb het altijd jammer gevonden dat ik de bakkersgenen van opa Gerritsen niet heb meegekregen. Ben al blij dat m’n eitje niet aanbakt

  13. M. Balfoort/van de Brink

    Mijn ouders kwamen er ook altijd ook voor de lekkere slaatjes !

  14. Wim van Giessen

    Steentjes banket een begrip in Zuilen als wij een jarige bij de club Elinkwijk hebben gaan we de sausijsenbroodjes daar altijd halen woorden er steeds minder want vrijwilligers zijn er bijna niet meer de meesten zijn overleden en er komt bijna niemand bij bedankt alvast fam. Stuivenberg voor al het lekkers wat jullie al die jaren hebben gemaakt.

  15. Muriël Spekman

    Ik hoop dat meneer en mevrouw Stuivenberg hun zaak met een goed gevoel aan een ander over kunnen dragen. En dat ze samen goed genieten van hun pensioen. Wij en veel buurtgenoten genieten gelukkig nog een tijdje van t lekkers van Steentjes.

  16. Cico

    Echt een hele fijne zaak, ook die slager iets verderop. Kom er graag wat lekkers halen als ik op bezoek ga bij familie in Zuilen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).