Bakstenen van schimmels: er wordt aan gewerkt in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Bakstenen van schimmels: er wordt aan gewerkt in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Bakstenen van schimmels: er wordt aan gewerkt in Utrecht

Bakstenen van schimmels: er wordt aan gewerkt in Utrecht
Foto: Archief DUIC
Utrecht is onderdeel van een nieuw project naar schimmelarchitectuur. Er is 2,85 miljoen vrijgemaakt voor het project waarbij onderzoek wordt gedaan naar bakstenen van schimmels. De Universiteit Utrecht krijgt 720.000 euro.

Utrecht is onderdeel van een nieuw project naar schimmelarchitectuur. Er is 2,85 miljoen vrijgemaakt voor het project waarbij onderzoek wordt gedaan naar bakstenen van schimmels. De Universiteit Utrecht krijgt 720.000 euro.

Het idee achter het Fungar-project is om nieuw bouwmateriaal, zoals bakstenen om huizen mee te bouwen, op basis van schimmels te maken. Het is een samenwerking tussen Utrecht, Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Italië.

“We willen bouwmaterialen maken met zero emission”, vertelt Han Wösten, die samen met Marc Baldus het project vanuit Utrecht zal leiden. “De bouwindustrie is namelijk enorm vervuilend. Het maken van beton en cement vreet energie en grondstoffen. Schimmels kunnen een grote rol spelen in het maken van duurzaam bouwmateriaal.”

Schimmel

Dit nieuwe project richt zicht op zogenoemde composieten: een soort bakstenen van schimmels. “We weten al dat zo’n structuur stevig en goed geluidswerend is. De volgende stap is het maken functionele structuren. Door de schimmeldraden in de bakstenen elektrisch geladen te maken, kun je er ook gemakkelijk sensoren in plaatsen”, zegt Wösten.

Hij vertelt verder: “Het gebouw wordt dan in feite een voelend en adaptief systeem: als het warm is, wordt het poreus, als het koud is, werkt het materiaal isolerend. Door de schimmel niet af te doden, kan een eventueel gat weer dichtgroeien en heb je dus zelf-reparerend materiaal. Het klinkt futuristisch, maar door te werken aan extremen, komen allerlei toepassingen dichterbij.”

5 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Zo langzamerhand komen er steeds meer mensen achter, dat schimmels niet die vieze, nare, en te vermijden organismen zijn, waar ze altijd voor werden aangezien. Ik ken iemand, die perse niet over schimmels wilde praten, omdat ze ze zo vies vond, maar intussen wel Camembert at en wijn dronk. Schimmels hebben hoogstwaarschijnlijk als kind mijn leven gered met de door hen gevormde Penicilline. Schimmels zijn onmisbaar in de natuurkringloop, en als ze zouden uitsterven, is het gedaan met de aarde. Alles zou tot stilstand komen. Als je bij het Wetenschapsweekend het Hubrechtlab bezoekt, waar ook het Westerdijk Institute (voorheen het Centraalbureau voor Schimmelcultures) is vertegenwoordigd, ziet men jong en oud de daar tentoongestelde schimmels bewonderen. De algemene afkeer van schimmels heeft te maken met onbekendheid met deze veelzijdige organismen. Hoe meer je je er in verdiept, hoe meer je je over ze verwonderd, en hoe meer je ze gaat waarderen. Ik spreek uit eigen ervaring. Uit het DUIC-artikel blijkt maar weer: Schimmels hebben de toekomst!

  2. Scherpschutter

    Pssst:

    https://www.dezeen.com/2017/09/04/mycotree-dirk-hebel-philippe-block-mushroom-mycelium-building-structure-seoul-biennale/

    https://www.dezeen.com/2014/07/01/tower-of-grown-bio-bricks-by-the-living-opens-at-moma-ps1-gallery/

    Mag ik misschien mijn geld van u terug, EU? Dank u. Zullen we dit voortaan gewoon aan marktpartijen overlaten? Lijkt me verstandiger.

  3. Kadoendra

    @Scherpschutter

    Als u werkelijk iets af zou weten van de markt dan zou u kunnen weten dat op veel zakelijke vlakken de wetenschap al lang verbonden is met de markt.
    Op o.a de Canadese beurs is dit zeer duidelijk te zien aan de vele beursgenoteerde biotech bedrijven waar de raden van bestuur veelal bestaan uit wetenschappers.

  4. GeenStijl@Utrecht

    Ik houd mij al bezig met schimmels sinds mijn huwelijk, zeer interessant om te beleven 😁.

  5. Koel Hoofd

    @kadoendra
    Als je iets meer zou weten van politiek in een democratisch systeem zou je begrijpen wat scherpschutter probeert te zeggen. Politiek werkt enkel ten gunste van zichzelf, de markt bestaat per gratie van het bedienen de consument. Dus bedrijven bestaan soms paar honderd jaar, een politicus wordt na 4 jaar vervangen omdat gebleken is dat deze niet functioneerd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).