Baldadige ‘stoelklimmer’ op Stationsplein in Utrecht krijgt stevige bekeuring Baldadige ‘stoelklimmer’ op Stationsplein in Utrecht krijgt stevige bekeuring

Baldadige ‘stoelklimmer’ op Stationsplein in Utrecht krijgt stevige bekeuring

Baldadige ‘stoelklimmer’ op Stationsplein in Utrecht krijgt stevige bekeuring
Foto: Instagram Handhaving Utrecht
Voor de gein op de rode ‘Clay Stoel’ op het Stationsplein in Utrecht klimmen, dat kwam iemand op zondagavond duur te staan. Handhavers zagen de persoon op het kunstwerk klimmen en gaven hem een bekeuring.

Voor de gein op de rode ‘Clay Stoel’ op het Stationsplein in Utrecht klimmen, dat kwam iemand op zondagavond duur te staan. Handhavers zagen de persoon op het kunstwerk klimmen en gaven hem een bekeuring.

109 euro staat er op het beklimmen van de rode stoel. “Dit is niet toegestaan!”, licht de handhaving Utrecht toe in een post op Instagram. “Dit kan schade geven aan het kunstwerk en gevaarlijke situaties opleveren mocht iemand vallen.”

Volgens de handhavers ging het om een grapje; een groep jongens zou een van hun vrienden hebben aangespoord om op de stoel te klimmen. Het komt volgens de handhavers regelmatig voor dat mensen op beelden, monumenten of bouwsteigers klimmen.

Van klei

De reusachtige rode stoel is een ontwerp van de kunstenaar Maarten Baas. In zijn Clay Serie maakte de kunstenaar meerdere voorwerpen, waaronder meubels, van klei. De stoel stond eerder op de parkeerplaats bij het Centraal Museum. Sinds 20 juli staat de stoel op het Stationsplein.

Foto: Jasper Witte

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Zouden we alsjeblieft kunnen ophouden met dit een kunstwerk noemen? Het pijnigt de ziel.

 2. Lombokker

  Tja, dat mag natuurlijk niet. Maar op de Kanaalstraat zie ik ergere dingen gebeuren, misschien kunnen deze heldhaftige handhavers daar ook eens een kijkje gaan nemen?

 3. Realist

  Ben je gelijk een baldadige stoelklimmer als je een stoel ziet staan waar je gewoon even op wil zitten?

 4. Fvw

  Er zijn andere prioriteiten op het stationsplein dan baldadigheid handhaving. Triest dit.

 5. Hetty

  Hopelijk is dit mooie, vrolijke kunstwerk van staal gemaakt, dus hufterproof, want hufters lijken het keer op keer op kunst in de openbare ruimte te hebben voorzien. Terecht een bon !

 6. Bill

  @Schampschutter, het staat je vrij om het geen kunstwerk meer te noemen. Anderen doen dat dan bijvoorbeeld wèl nog gewoon, maar dan hoef je er niet iedere keer meer over te zeuren. Bedankt!

 7. Piet

  Misschien dat het erbij staat dat je er niet op mag klimmen maar een stoel nodigt uit om op te zitten. Als de stoel of het kunstvoorwerp dan beschadigt raakt moet het binnen in een museum staan en niet op het stationsplein. zou wel fijn zijn als de boa’s andere echte overtredingen gaan handhaven. Iets wat gevaar oplevert bijvoorbeeld boetes uitdelen voor wie te hard door een 30km zone rijdt enzo zijn er wel meer ideeën.

 8. buurtbewoner

  waren die droppies vd handhaving maar zo daadkrachtig bij echte overlast en criminaliteit op dat plein!

 9. LOESJE P.

  Het shirt van de ” klimmer”, past er wel mooi bij, dat dan weer wel. * proest*

 10. LOL

  @Scherpschutter 31/10/2022 – 11:49
  Het staat je uiteraard volledig vrij daar zelf mee op te houden. Maar waarom zou de rest van de wereld zich aan jouw kennelijk extreem tere zieltje moeten aanpassen? LOL.

 11. Rottebert Peermans

  Staat er duidelijk op dat het verboden is? Een stoel is een stoel en daar mag men op zitten, zeker als deze in de openbare ruimte staat. What’s next? Een boete omdat ik op een bankje in het park ga zitten?

 12. Chef Plongeur

  Wat een zinloze actie van die handhavers…. echt, álles moet bekeurd worden, zelfs dit soort onschuldige gein. “Gevaarlijk”… kom op zeg… laat me niet lachen…. de rubbertegeltjesmaatschappij van betuttelende regels ten top. Bah…!! Hiervan word ik écht rebels…!

 13. Papamaanbeer

  Tis een stoel hoor.

 14. Steve

  Pleuris op met die gekke stoel.
  Totaal geen meerwaarde .
  Zet ‘m lekker in Park de Gagel ofzo.
  Daar staat ie niemand in de weg.

 15. Katja

  Een stoel die uitnodigt om erop te zitten, een beter compliment kan men niet krijgen.
  Maar zonder dollen, ik zie en hoor in mijn straat om de paar minuten verkeersovertredingen, maar geen VTH’er te bekennen…

 16. Jeff

  Noemt men dit een kunstwerk? Ik noem het een grote rode stoel. Als ik nou een grote versie van een afwasrekje maak zullen we dat dan ook kunst noemen? Enniewees, er gebeuren overal wel veel ergere dingen zoals berovingen op straat, waar zijn de BOA’s dan?

 17. Klaasjan

  Ja, dit is een kunstwerk. Als het de ziel pijnigt, heeft het in ieder geval emoties logemaakt, in dit geval negatieve. Ook dat kan het doel van kunst zijn.

 18. Niels Bokhove

  Volledig onorigineel, die stoel, dus overbodig. Zie gigastoel van Wim T. Schippers in Vondelpark 1965. Elders in Utrecht staat de reuzenstoel van Gerrit Rietveld. In Oirschot en Genève staan ook gigastoelen, op Zandvoortse strand stond er ook een. Kijk maar op interet.

 19. Bert

  Gelukkig doet de handhaving haar werk en is er verder nul overlast rond het station op deze baldadige gast na…

 20. Chef Plongeur

  Voor wie de discussie ingaat over het al-dan-niet ‘kunstwerk’ – dat is niet de issue van dit artikel. Die discussie is hier dan ook niet relevant of op zijn plaats n.m.i.

 21. het oranje mannetje

  raar hoor! het zou juist leuk zijn om zittend op deze stoel een plaatje te maken voor later . er staat voor het stadhuis ook een stoel van onze nationale trots Rietveld,, waar je wel op mag zitten . oh! maar dat is natuurlijk geen kunst .
  ik zeg moet kunnen

 22. Hoera

  Tsjonge, zodra handhaving ergens niet optreedt wordt door de rechtse Stadskanaaltoetsenbordtreurwilgen moord en brand geschreeuwd maar als er een bekeuring wordt uitgeschreven voor iemand die een kunstwerk in de openbare ruimte beklimt, moet dat maar gewoon kunnen, zijn het zinloze acties etc. Welkom in de ambivalente wereld van de rechtse mens die het licht in andermans ogen niet gunt.

 23. KraKras

  Vraagje: waarom zijn z’n sneakers geblurd ????

 24. Statler

  @KraKras: eigenlijk had die hele stoel geblurd moeten worden, als zijnde sluikreclame voor de prijzige stoelenlijn van de maker.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 25. Derk van Dorth

  Gelukkig hoeft er geen bordje bij te staan dat dit een stoel voorstelt. Maar een stoel of bankje is toch om op te zitten, tenzij er een bordje staat?

 26. Klaasjan

  @Derk van Dorth
  Op de rand van de sokkel van het kunstwerk staat een hele uitleg. Maar lezen is een kunde, zeker voor stoelklimmers, om nog maar te zwijgen over boeken over kunstgeschiedenis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).