Barbecuetegels in Utrechts Park Transwijk vormen gevaar voor vogels Barbecuetegels in Utrechts Park Transwijk vormen gevaar voor vogels

Barbecuetegels in Utrechts Park Transwijk vormen gevaar voor vogels

Barbecuetegels in Utrechts Park Transwijk vormen gevaar voor vogels
Stockfoto
De gemeente Utrecht gaat een aantal barbecuetegels in Park Transwijk voor komend voorjaar verplaatsen omdat ze te dichtbij bomen liggen. Dat is schadelijk voor de bomen zelf, maar ook voor vogels die op de takken zitten.

De gemeente Utrecht gaat een aantal barbecuetegels in Park Transwijk voor komend voorjaar verplaatsen omdat ze te dichtbij bomen liggen. Dat is schadelijk voor de bomen zelf, maar ook voor vogels die op de takken zitten.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vroeg het college naar de regels over barbecueën in Utrechtse parken. De partij liet daarnaast ook weten zich zorgen te maken over barbecuetegels die recht onder bomen liggen, omdat de rook schadelijk is voor vogels.

Volgens een ecoloog die gesproken heeft met de PvdD, zullen wilde vogels wel wegvliegen, maar kan de barbecuerook dodelijk zijn voor bijvoorbeeld een nest jongen dat langdurig aan de rook wordt blootgesteld.

Verplaatsen

Het college zegt nu de tegels in Park Transwijk die te dicht bij bomen liggen te gaan verplaatsen. Ook komt er op de site van de gemeente meer informatie over de schadelijke gevolgen van barbecuerook voor vogels.

Op de Rooseveltboulevard zijn tussen de Bevinlaan en de Bernadottelaan twee betonnen tafels met een barbecue eraan vast en in het Máximapark is een veld met barbecuetegels aangelegd. Op die plekken is er genoeg afstand van de bomen in de omgeving, dus de gemeente gaat op die plekken niks veranderen.

22 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Heel goed!
  Fijn dat PvdD nog oog heeft voor het milieu en voor de dieren, GL is in geen velden of wegen meer te vinden als het daarom gaat.

 2. Scherpschutter

  Wel handig. Gelijk wat extra vlees op je BBQ. 🤭

 3. JdV

  De beter oplossing is het kappen van de bomen. Meer ruimte en wellicht kunnen er parkeerplaatsen worden aangelegd voor de bewoners.

 4. [email protected]

  Mischien dan ook gelijk barbecueën in de tuin aanpakken, fijnstof is funest voor de omwonenden.

 5. Coffee

  @JdV ik houd wel van een ironische grapje, maar ik was even bang dat je dit meende!

 6. Rob H.

  Gezien het feit dat de meeste Nederlanders niet barbecueën, maar vlees verbranden, is het sowieso de vraag of het wel verstandig is dat die tegels er liggen. Alleen te gebruiken met een bbq-diploma, lijkt me aan te raden.

 7. Kadoendra

  @Willem

  Het Groen van GroenselectiefLinks kan je vinden bij de enige milieu partij van Nederland, de PvdD.

  Terwijl je het Links van GroenselectiefLinks kan vinden bij de SP.

 8. Herman

  Kom op mensen, dit kan toch niet waar zijn…. we doen zo veel dat niet goed is voor de vig2ls zonder daar ook maar iets aan te veranderen.
  En dan gaan we wel een paar bbq tegels verplaatsen….

  Symboolpolitiek, struisvogelpolitiek en jezelf niet serieus nemen……

 9. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  Jou redenering volgende is GL vlees nog vis maar een smakeloos blokje tofu. 😉

 10. JongMaarNietZoJong

  Ik dacht al, de tegels gevaarlijk? Maar het blijkt het bbq’en zelf te zijn. Dat snap ik nog.

  Erger me zelf ook in de zomer, mega heet in huis, maar bijna elke avond buren die bbq’en, wat ze niet kunnen waardoor m’n hele huis blank staat als ik het raam niet dicht doe.

  Zonde dat mensen niet weten hoe je fatsoenlijk bbq’t, dan kon het misschien wel.

 11. Toine Goossens

  Doet mij denken aan het protest van de dierenwelzijn partij tegen een kunstwerk waarin de bezoekers door een glaasje naar mieren konden kijken. Het blijven rare flippers die zo extreem hun zin doordrammen.

 12. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje reed in september een keer langs het Wilhelminapark. Door een grote mistwolk van de Koningslaan tot en met Adriaan van Ostadelaan en Homeruslaan. Van de BBQ’s in het park.

 13. Rinke Doornekamp

  Barbecueën is niet alleen slecht voor vogels en bomen maar ook voor mensen. Het zorgt niet alleen voor roet en stank maar ook voor fijnstof dat direct in de longen terecht komt. Dat geldt ook voor houtkachels en open haarden die hun ziekmakende rook, roet en stank over de hele buurt uitstorten. Maar helaas neemt houtstook nog steeds toe, aan de buren heeft men geen boodschap. Het is: Ikke, ikke en de rest kan stikken!

 14. Koel Hoofd

  @Rinke Doornekamp
  Je vergat nog te vertellen dat verkoold vlees eten ook heel ongezond is.

 15. Jeroen

  @Rinke, wie is er nu van de ikke ikke, de duizenden mensen die plezier beleven uit een bbq in de zomer of de paar mensen die steeds moeten zeuren over wat extra fijnstof middenin een stad? Ik vind het niks, dus JIJ mag het niet. Dat is pas ikke ikke gedrag.

 16. Toine Goossens

  @Rinke,

  Ik zou maar gauw naar buiten rennen en de dampen van de buren opsnuiven. De lucht binnenshuis bevat meer fijnstof en CO² dan de buitenlucht.

 17. Rinke Doornekamp

  Beste Jeroen,
  Het gaat niet om een paar mensen maar het zijn er heel veel die de lucht die we inademen verzieken met hun asociaal gedrag. Een uur de houtkachel of barbecue laten branden staat gelijk aan een vrachtwagen (diesel) van Amsterdam naar Brussel en terug. Vergeet ook de CO2 uitstoot niet die in de atmosfeer komt. Er zijn voorbeelden van mensen die naast een houtstoker wonen die longkanker hebben gekregen door het inademen van de rook van de buurman.

 18. Rinke Doornekamp

  ik wil ook wel even ingaan op de reactie van ene Toine Goossens, die een serieus gezondheidsprobleem belachelijk wil maken. Kijk vooral naar wat RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid) en het Longfonds hierover melden. Volgens de Stichting Houtrook Vrij zijn er naast de vele vuurkorven inmiddels een miljoen houtgestookte installaties in Nederland, nota bene in het dichtstbevolkte land van Europa.
  En nog even dit: Volgens Het Longfonds veroorzaakt houtstook meer coronaslachtoffers.

 19. Luuk Upuuk

  Mensen investeren € 15.000, – ofzo voor een modelkeuken en gaan dan ‘s zomers buiten, zonder enige kennis van zaken, in de tuin grote hoeveelheden vlees verpesten. De man des huizes, die normaal nog een aardappel gaar kan koken, is dan ineens BBQ-koning. Dat moet je als overheid toch niet willen promoten?

 20. Jeroen

  @Rinke Doornekamp Er zijn GEEN voorbeelden van mensen die longkanker hebben gekregen van de houtstook van de buren. Wellicht zijn er voorbeelden van mensen die longkanker hebben gekregen en toevallig naast iemand woonde die veel hout stookte maar dat is nog geen causaliteit. Anekdotisch bewijs is geen bewijs. En sowieso is de CO2 en de eventuele fijnstof alleen maar een stok voor je om mee te slaan. Als houtrook volstrekt onschuldig was vond je het nog steeds stinken en wilde je het nog steeds verboden hebben. Gewoon omdat je graag hebt dat alles precies zo is zoals JIJ dat wilt.

 21. Rinke Doornekamp

  @Jeroen, Ik ga er geen welles nietes spelletje van maken daarvoor is het probleem te groot. Kijk op internet naar houtstook en gezondheid en je vindt op al je vragen antwoord. Iedereen heeft recht op schone lucht ook kinderen en ouderen. Het gaat er niet om of ik rook vies of lekker vind ruiken, het gaat om de boodschap. Het staat wetenschappelijk vast dat houtstook slecht is voor de gezondheid. Er is in de media al genoeg geschreven door deskundigen over het gevaar van houtstook. Er zijn natuurlijk ook altijd de ontkenners tegen beter weten. Er zijn ook mensen die denken dat de aarde plat is.

 22. Rinke Doornekamp

  @Jeroen, Ik ga er geen welles nietes spelletje van maken daarvoor is het probleem te groot. Kijk op internet naar houtstook en gezondheid en je vindt op al je vragen antwoord. Iedereen heeft recht op schone lucht ook kinderen en ouderen. Het gaat er niet om of ik rook vies of lekker vind ruiken, het gaat om de boodschap. Het staat wetenschappelijk vast dat houtstook slecht is voor de gezondheid. Er is in de media al genoeg geschreven door deskundigen over het gevaar van houtstook. Er zijn natuurlijk ook altijd de ontkenners tegen beter weten in. Er zijn ook mensen die denken dat de aarde plat is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).