Bartholomeus Gasthuis treft maatregelen om 653 jaar oud gebouw te verduurzamen Bartholomeus Gasthuis treft maatregelen om 653 jaar oud gebouw te verduurzamen

Bartholomeus Gasthuis treft maatregelen om 653 jaar oud gebouw te verduurzamen

Bartholomeus Gasthuis treft maatregelen om 653 jaar oud gebouw te verduurzamen
Het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat in Utrecht heeft allerlei maatregelen genomen om het 653 jaar oude gebouw duurzamer te maken. Inmiddels wordt energie bespaard, verantwoord omgegaan met afval en minder voedsel verspild.

Het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat in Utrecht heeft allerlei maatregelen genomen om het 653 jaar oude gebouw duurzamer te maken. Inmiddels wordt energie bespaard, verantwoord omgegaan met afval en minder voedsel verspild.

Marie-José Kavelaars is facilitair manager van het Bartholomeus Gasthuis. Zij vertelt over de maatregelen die ze genomen hebben. “We hebben bijvoorbeeld doseerapparatuur aangeschaft voor schoonmaakmiddelen, waardoor we met een vaste, lagere dosering werken. Hierdoor komen er minder milieubelastende stoffen in het afvalwater terecht. Ook bij de zorgcollega’s is veel draagvlak voor de aanpak. Zo worden niet gebruikte medicijnen nu opgehaald en naar de apotheek gebracht.”

Voedsel

Ook op het gebied van voedselverspilling zijn verbeteringen doorgevoerd. “We koken voor de bewoners van onze groepswoningen en daarbij hebben ze de keuze uit verschillende menu-opties. We vragen naar de voorkeur van bewoners en het eten dat overblijft, gaat terug naar de keuken. De kok kan zo zien wat populair is en wat niet”, zegt Kavelaars.

“Als er bijvoorbeeld minder rundervinken worden gegeten, dan koopt hij deze de volgende keer minder in. En de voedselresten die toch overblijven worden ingezameld. Daar wordt bio-energie van gemaakt.”

Bewoners

Ook de bewoners droegen bij aan de verduurzaming. “Veel van onze bewoners wonen in serviceappartement. Het leuke is dat zij ook met eigen ideeën komen. Zo wilden zij graag hun afval gescheiden inzamelen. Ze hadden toen zelf het idee om gescheiden afvalbakken in ons winkeltje te zetten, waar de bewoners hun afval naar toe konden brengen”, aldus Kavelaars.

De verduurzaming van het Bartholomeus Gasthuis is onderdeel van de Green Deal Duurzame Zorg, die de organisatie in 2016 tekende. In de provincie Utrecht hebben nu in totaal 22 zorgorganisaties de Green Deal ondertekend.

11 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Je kan natuurlijk ook gewoon verhuizen om je de moeite en kosten te sparen. Niet echt fatsoenlijk maar….

  Exact hoe Groenlinks hun huisvesting heeft verduurzaamd. Op de kosten van anderen.

 2. Bromsnor

  Bromsnor is helemaal vóór verduurzaming, maar echt onder indruk is hij niet van deze maatregelen.

 3. Koel Hoofd

  Eens met Bromsnor

 4. Scherpschutter

  Scherpschutter gelooft dat hij het een keer eens kan zijn met Bromsnor. Dit is gewoon flauwekul. Punt.

 5. Stadsie

  Ach waar een wil is, is een weg. Of moeten deze mensjes in hun laatste fase nog in de koude wakker liggen van de warmtepomp?

 6. V

  Wat ongelukkig geschreven door de redactie. Net als overal geldt: het gebouw is niet hetgeen dat verduurzaamd dient te wordt, maar het energiegebruik en gedrag van haar bewoners.

  Het gebouw is na 6,5 eeuw best duurzaam te noemen.

  En de maatregelen die dan genoemd worden zijn hoop ik in alle overige gebouwen in Nederland al gedeeltelijk van toepassing.

 7. Luuk

  Goed dat ze zulke acties ondernemen maar ik lees nergens waar het gebouw zelf verduurzaamd wordt. De titel geeft aan dat het oude gebouw wordt verduurzaamd.

 8. Jeroen

  Inderdaad helemaal mee eens.

  En welke maatregelen zijn getroffen om het 653 jaar oude gebouw te verduurzamen? Ik lees alleen wat dingen over het gedrag van bewoners/gebruikers. Maatregelen overigens waar je je voor mag schamen dat je ze nu pas neemt. Werden in een zorginstelling oude, niet gebruikte medicijnen gewoon in de vuilnisbak gegooid? Wou de kok eerder niet weten of het eten gesmaakt had? En afval scheiden is al tientallen jaren een gewoonte.

  De titel en foto gaven mij hoop op een motiverend bericht, maar dit is vooral beschamend.
  Kom op Bartholomeus Gasthuis en facilitair manager, dat kan echt veel beter.

 9. JdV

  Ik stel voor dat de bewoners verhuizen naar een mooi nieuw duurzaam gebouw buiten de stad en dat dit pand na een grondige verduurzamingsslag gaat worden omgevormd tot appartementen van minimaal 1 miljoen euro koopprijs.

 10. Bromsnor

  @Scherpschutter, Bromsnor is het ook wel eens met jou eens hoor. Gelukkig maar.

 11. Ben

  @Jeroen:
  Beetje late reactie van mijn kant natuurlijk maar de Bartholomeus heeft de Green Deal geïmplementeerd (Nivo: Brons)
  Dit nivo geeft aan dat er al veel gedaan is aan verduurzaming. Douches geven nooit meer dan 6 liter water per minuut, toiletspoelingen max. 6 liter, aangepaste opslag van vloeistoffen die kunnen lekken, LED, etc…
  Ik denk dat BG zeker op de goede weg is!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).