Basis- en middelbare scholen weer open; mbo, hbo en universiteiten blijven online onderwijs geven Basis- en middelbare scholen weer open; mbo, hbo en universiteiten blijven online onderwijs geven

Basis- en middelbare scholen weer open; mbo, hbo en universiteiten blijven online onderwijs geven

Basis- en middelbare scholen weer open; mbo, hbo en universiteiten blijven online onderwijs geven
Archieffoto
De basis- en middelbare scholen in Utrecht gaan vanaf maandag 10 januari weer open. Dat heeft het demissionaire kabinet zojuist bekendgemaakt. Onderwijsinstellingen in het mbo en hbo en universiteiten blijven online onderwijs geven.

De basis- en middelbare scholen in Utrecht gaan vanaf maandag 10 januari weer open. Dat heeft het demissionaire kabinet zojuist bekendgemaakt. Onderwijsinstellingen in het mbo en hbo en universiteiten blijven online onderwijs geven.

In december sloten de scholen een week voor de kerstvakantie de deuren. De stijgende coronacijfers en de onzekerheden rondom omicron waren volgens het kabinet reden voor zorgen. Tot vandaag was het onzeker wanneer leerlingen weer naar school konden.

Vorige week riepen zestig organisaties, waaronder Unicef, Nederlandse GGZ, Save the Childeren en de Kinderombudsvrouw, het kabinet al op om de scholen zo snel mogelijk weer te openen. “Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien”, stond in de gezamenlijke verklaring.

Hoewel leerlingen van basis- en middelbare scholen dus weer snel in de klas zitten, is dit voor studenten in het mbo, hbo en universiteiten nog niet het geval. Daar blijft online onderwijs voorlopig de norm. 14 januari is er weer een weegmoment.

12 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Is dit niet gewoon landelijk nieuws…? Wat is hier Utrechts aan?

 2. Baliekluiver

  In het zicht van waarschijnlijk de grootste golf uit deze pandemie gooit het oude kabinet de scholen weer even open. Op de schouders van alle organisaties die de afgelopen weken luidkeels hebben lopen zeuren om deze popiejopie kamikaze actie rust een loodzware verantwoordelijkheid, maar zo zullen die laat-maar-waaien typjes het vast niet zien.

 3. Baliekluiver

  In het zicht van waarschijnlijk de hoogste golf van deze pandemie gooit het oude kabinet de scholen toch nog weer even open. Op de schouders van alle organisaties die de afgelopen weken luidkeels hebben lopen zeuren om deze popiejopie kamikaze actie rust nu een loodzware verantwoordelijkheid. Kinderen zijn vooral gebaat bij rust, reinheid en regelmaat. Rust en regelmaat krijg je niet door om de paar weken de boel om te gooien, en over de reinheid in die virusoverslagcentra hoeven we het verder helemaal niet meer te hebben lijkt mij.

 4. Scherpschutter

  Daar zal geen enkel weldenkend mens op tegen zijn. Het opsluiten en in sociaal isolement plaatsen van honderdduizenden jongeren in de vormende jaren zonder enig uitzicht op een normaal leven heeft nu al een on-ge-ken-de psychologische schade aangericht, om over de leerachterstanden nog maar te zwijgen.

  Hoeveel menselijk potentieel is hier nu al wel niet verloren gegaan…voor niets. Echt voor helemaal niets! Het is diep diep treurig.

 5. Bromsnor

  Bromsnor constateert een lage vaccinatie graad en lage maatregeldiscipline onder de twintigers, met als gevolg een hoge besmettingsgraad. Stom. Nu zitten ze als gevolg van hun eigen gedrag langer thuis. Ook niet goed.

 6. Moniek

  Voor niets, Scherpschutter? Wat is uw virologische kijk op de zaak? Zou verplicht vaccineren een optie zijn?

 7. cas

  Misschien omdat de laatste variant besmettelijker is, maar veel minder gevaarlijk. Dan kan je risico’s nemen want het draait niet om het de besmettingen, maar om de ziekenhuis capaciteit.

 8. Scherpschutter

  @Moniek

  Voor niets Moniek. Eindeleviërs zijn nu eenmaal eindeleviërs en kunnen zelfs door de Lieve Heer niet gered worden. Als het lijf op is dan is het op hè? Geen vaccinatie die dode of afstervende cellen nieuw leven inblaast…

  Mijn virologische kijk op welke zaak exact?

  Verplicht vaccineren? Dat kan geen oplossing zijn, want zoiets bestaat niet. Er bestaat alleen je uit vrije wil laten injecteren of geïnjecteerd worden (onder dreiging van) geweld, hetgeen natuurlijk een ernstige misdaad is. Geen overheidscorporstie ter wereld die het in haar hoofd haalt mensen met geweld te injecteren.

  U als mens bent als enige(!) de absolute eindbaas over uw eigen lijf. U bent de hoogste soevereine autoriteit binnen de grenzen van uw vel. De overheidscorporatie kan hooguit uw fictieve ‘persoon’ (financieel) compleet ruïneren, alle geristreerde bezittingen afpakken en alle verstrekte serviceprivileges intrekken om u alsnog te bewegen tot VRIJWILLIGE vaccinatie (ik waarschuw er pas jaren voor), maar ‘verplichte vaccinatie’? De notie is absurd. U bent mens. Uw lijf is volstrekt onschendbaar. Niemand kan u verplichten tot een injectie. U kunt weigeren tot uw laatste snik.

  Dus wat bedoelt u nu precies? Wilt u ‘personen’ compleet ruïneren zodat de mens achter de fi tieve persoon ervoor kiest zich te laten injecteren of wilt u mensen met grof geweld injecteren?

 9. Moniek

  Dat omikron minder gevaarlijk is, kun je op dit moment alleen nog maar met een heleboel slagen om de arm zeggen, Cas. Er zijn voorzichtige aanwijzingen voor maar er zijn ook goed wetenschappelijke argumenten voor een scenario dat deze mening zomaar onderuit kan halen. Pas over enkele weken zal er meer zekerheid zijn over het gedrag en de ziekmakendheid van omikron. En dan weet je ook beter of deze mutant misschien of misschien wel niet gaat leiden tot overbelasting van ziekenhuizen. We zien op dit moment al een beginnende stijging van besmettingen. Om nu al flinke risico’s te nemen, is rijkelijk voorbarig.
  Toch maar 2G of verplicht vaccineren invoeren (het laatste evt. maar liever niet voor bepaalde groepen) zouden m.i. veel betere opties zijn.

 10. Carmen

  @Scherpschutter: jij hoeft je wat mij betreft absoluut niet te laten vaccineren, ik kan me niet voorstellen dat je ooit aan het fysieke maatschappelijk leven deelneemt. Vaar wel achter je scherm, eindbaas!

 11. Nina

  Het gevaar zit erin dat teveel mensen tegelijk ziek worden en de maatschappij daardoor ontwricht raakt.

  Dat zie je nu ook in Engeland waar ze Omikron zonder lockdown tegemoet treden. De druk op de IC is daar bijv. niet het probleem, maar er zijn zoveel zorgmedewerkers ziek of in quarantaine dat er een tekort aan zorgpersoneel is.

 12. Scherpschutter

  @Carmen

  “Jij hoeft je wat mij betreft absoluut niet te laten vaccineren”

  Al zou het wel van u ‘hoeven’…LOL

  “Ik kan me niet voorstellen dat je ooit aan het fysieke maatschappelijk leven deelneemt”

  Zo min mogelijk als ik mee weg kan komen, mevrouw. Ik ben meer een samenleving kind of guy.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).