Bedelverbod in Utrecht stond weer op de politieke agenda maar meerderheid is tegen Bedelverbod in Utrecht stond weer op de politieke agenda maar meerderheid is tegen

Bedelverbod in Utrecht stond weer op de politieke agenda maar meerderheid is tegen

Bedelverbod in Utrecht stond weer op de politieke agenda maar meerderheid is tegen
Een bedelverbod in Utrecht haalt regelmatig de politieke agenda. Donderdag werd er gestemd in de gemeenteraad over een tijdelijk verbod, maar het voorstel kon niet rekenen op een meerderheid.

Een bedelverbod in Utrecht haalt regelmatig de politieke agenda. Donderdag werd er gestemd in de gemeenteraad over een tijdelijk verbod, maar het voorstel kon niet rekenen op een meerderheid.

Als het aan raadslid David Bosch van UtrechtNu! had gelegen werd bedelen in de stad de komende maanden verboden. Hij wil hiermee vooral de overlast, die gepaard kan gaan met bedelen, aanpakken. Bosch benoemt in het plan ook nadrukkelijk de aanwezigheid van ‘bedelbendes’, bedelaars die geen specifieke binding hebben met Utrecht maar hier georganiseerd komen bedelen.

Het plan van UtrechtNu! om bedelen tot eind september te verbieden, en daarna te evalueren, kon echter maar op weinig steun rekenen. EenUtrecht was wel voor, net als de VVD. De andere partijen waren tegen. DENK en Utrecht Solidair waren niet bij de stemming aanwezig.

Kwetsbare groep

De discussie over een bedelverbod in Utrecht is niet nieuw. Al jaren wordt er regelmatig over gesproken. Daarbij menen verschillende partijen dat een verbod niet wenselijk is, omdat er dan geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende bedelaars. Een verbod voor de ene bedelaar, is automatisch ook een verbod voor de andere. Ook zou met een verbod een kwetsbare groep mensen geraakt worden die het juist moet hebben van medemenselijkheid.

Verder is het zo dat hinderlijk gedrag, door wie dan ook, nu al verboden is. Daar zou dan ook op gehandhaafd kunnen worden, mocht de situatie daar om vragen.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Om de excessen te kunnen aanpakken, is de meerderheid van de inwoners wel voor een bedelverbod. Winkelend publiek wordt stelselmatig lastig gevallen door beroepsbedelaars. Met name in de periode mei t/m september zijn er veel bedelaars Dat alleen al geeft te denken.. Voor de bedelaars die te goeder trouw zijn, is de straatkrant uitgevonden.

 2. Test

  What a joke, amount of baggers the last year increased like 5 times, even in my tiny neighborhood in the middle of nowhere

 3. Rottebert Peermans

  Dus als ik voor een geaccrediteerd goed doel op straat wil bedelen dan heb ik een vergunning nodig, maar als het is om drank, drugs en een broodje shoarma mee te kopen dan mag het altijd en overal?

  Onder welke regeling vallen trouwens die heren met baard en gewaad die regelmatig aan de Kanaalstraat staan te bedelen voor vage organisaties?

 4. Boogschutter

  Met ge- en verboden wordt niet alles opgelost.
  Ga ermee om.

 5. JdV

  Vlees eten. Roken. Autorijden. Fikkie stoken. Alcohol drinken. Blowen. Prostitutie. Allemaal zaken waar onze raad tegen is. Om er maar een paar te noemen.
  Drug testen. Bedelen. Windmolens ipv woningen. Geen probleem. Moet kunnen.
  De waanzin van woke-030.

 6. Nico

  Wel fijn dat onze gemeente welke door ons is gekozen weer is niet doet wat wat zijn burgers willen. En ja, een excuus hebben ze wel klaar. Zelf vind ik het wel prettig als ik naar de stad moet (liefst kom ik er namelijk niet) en geregeld aangesproken wordt met de vraag of ik 50 cent of een euro heb. Je mag wel zak klein geld meenemen. Leukste zijn de bedelaars die zeggen zo een honger te hebben. Bied ik ze een boterham kaas aan van mijn lunchpakketje moeten ze dat niet ze hebben liever geld.
  Ik lees;
  Een kwetsbare groep mensen geraakt worden die het juist moet hebben van medemenselijkheid. Gemeente wat zou u er van zeggen om deze mensen een keuze te geven, werken voor je geld al dan niet betaald door de gemeente (groenvoorziening als ik om mij heen kijk in Utrecht kan nog wel wat handjes gebruiken of keuze 2, zoek het maar uit want bedelen wordt verboden.
  Ik snap dat er mensen zijn die het HEEL moeilijk hebben en die gun ik hun bedelwerk maar in Utrecht struikel je er over tegenwoordig en zeg je nee dan zijn er ook nog die je vervloeken. Sorry, ik ben wel klaar met de bedelaars en tevens met een gemeente die niet doet wat hun kiezers willen maar dat is niet nieuw in Utrecht. Gemeente medewerkers als jullie allen nu 1 bedelaar in huis nemen wordt het fijn rustig op straat en doen jullie echt iets voor deze kwetsbaren…………

 7. Geenstijl@Utrecht.

  Ja de bewoners van het hostel in LeidscheRijn staan dagelijks te bedelen op winkelcentrum Terwijde, voor de zgn slaapplek/drugsdealer.
  Maar laten we vooral de drugsdealers blijven sponseren,en het probleem in stand houden, want daar is de Utrechtse politiek goed in.

 8. WV

  De gutmensch heerst in Utrecht.

 9. Claire Obscur

  Hilarisch dat laatst bij vergissing een bedelaar opdook bij het winkelcentrum Rokade in Zuilen. De menen in de wijk zélf hebben geen cent te makken en dat had ie pipo zelf na een paar dagen ook wel door. Hij had wel veel tijd “over” in ieder geval om op z’n nieuwste Iphone te scrollen.

 10. W

  Dit zijn geen bedelaars. Het zijn goed georganiseerde bendes uit oost-europa.

 11. Ihsan

  De oudste bedelbende van de stad (de draaiorgel bedelaars) zijn officieel erkend als immaterieel erfgoed. Dus het zou verkeerd zijn om andere bedelaars wel te bestraffen. Het slaat dan ook nergens op dat mensen die daadwerkelijk muziek maken, en dus niet bedelen (straatmuziekanten), maar een paar minuten op één plek mogen zitten. Dit moet allemaal gelijkgetrokken worden.

 12. Fred

  Als mensen zelf nou eens zo verstandig zijn om niets te geven aan al die lui die overal op de grond onder een dekentje zitten met zo’n bordje “I am very hungry, God bless” dan gaan ze op een gegeven moment vanzelf weg. Ze zitten daar alleen omdat blijkbaar een hoop mensen ze wat geven. Geef dat geld dan inderdaad liever aan hen die de straatkrant verkopen.

 13. Ooginaller

  Er is maar een goede oplossingvoor dit probleem: gewoon geen geld geven. Dan blijven ze thuis.

 14. Tom Broekman

  Het bedelverbod concentreert zich in de historische binnenstad. Op H.C. is het wel verboden net als op het Stadsplateau voor het stadskantoor. Ook in de andere grote steden is het niet toegestaan, dus komen de bedelaars naar Utrecht.

 15. bureaulesswatts.nl

  het tekent de hypocrisie van links en de burger .

  Waarom geven ze die mensen geen onderdak en geld ?

  Vraag : waarom hebben mensen altijd zo’n grote mond als het gaat over empathie en lopen met een grote boog heen om bedelaars. Als iedereen die langsloopt een dubbeltje geeft kunnen ze riant leven.

  Anders gezegd: waarom denkt u dat er bedelaars bestaan ?. Dat kan niet zijn vanwege de algeheel geveinsde goedertierenheid der Utrechter, maar meer vanwege zijn haar hypocrisie .

 16. Klaasjan

  I am very hungry. God bless. En dan tegelijkertijd uit pure verveling zitten spelen met een mobieltje. Rara, wat klopt er niet?

 17. Jan willem

  Je pikt de ‘bedelbende’ er zo uit. Geef die mensen gewoon niks, kwestie van tijd voor ze naar een andere stad/land vertrekken. Zeker buiten het centrum speelt dit probleem niet en zijn er veel bedelaars die hun vast stek hebben en waar je ook prima een praatje mee kan maken.
  Ook nu straatnieuws het belachelijke besluit heeft genomen om met qr codes te werken ipv een fysieke krant moet het bedelverbod er echt niet komen. Ik ken meerdere oud straatnieuws verkopers die gewoon weer zijn gaan bedelen omdat dat digitale ding niet verkocht.

 18. Katja

  @Klaasja: ze hebben allemaal dezelfde tekst, viel me op…

 19. Helene

  De bedelaars uit de voormalige Oostblok landen ,moeten verdwijnen.is een groep die toneelspeelster.We zagen ze naar ht station lopen zonder gebreken.,

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).