Twee locaties bij bedrijventerrein Lage Weide zijn volgens de provincie Utrecht kansrijke gebieden voor het opwekken van windenergie. Dat blijkt uit onderzoek waarin ook 25 andere gebieden in omliggende gemeenten zijn aangewezen als mogelijke locatie. De resultaten van het rapport zijn geen garantie dat de windmolens er daadwerkelijk komen.
Aanleiding van het onderzoek is dat de provincie, gemeenten en waterschappen afspraken hebben over het opwekken van duurzame energie. In 2030 moet die energievorm namelijk goed zijn voor het voorzien van 720.000 huishoudens. Die doelstelling kan alleen gehaald worden als het aandeel windenergie groter wordt. Provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het behalen van de Regionale Energiestrategie (RES)-doelstellingen, en liet daarom een onafhankelijk onderzoek uitvoeren uit om te kijken naar mogelijke kansrijke gebieden.
Geen garantie
In totaal wijst het onderzoek 27 gebieden aan die het ‘meest kansrijk’ zijn voor gemeenten. In de stad Utrecht zijn dat er twee: bedrijventerrein Lage Weide en een aangrenzend natuurgebied langs de A2. Dat zijn andere locaties dan Rijnenburg, waar de afgelopen jaren het nodige om te doen was. Er is bij de beslissing voor de gebieden onder meer gekeken naar de haalbaarheid van aansluiting op het elektriciteitsnet en de mogelijkheden voor lokaal eigendom.
Overigens betekenen de resultaten van het onderzoek niet dat er gegarandeerd windmolens worden geplaatst; niet alle kansrijke gebieden zijn nodig om de RES-doelstelling te halen. Gemeentes kunnen in principe zelf besluiten wat ze met de resultaten van het onderzoek doen, maar de tijd hiervoor is niet eindeloos.
Over zes maanden gaat de provincie samen met alle gemeenten kijken of de regio’s op koers liggen om de RES-doelstellingen te halen vóór 2030. Als dat niet het geval is, komt de provincie voor het aanvullende deel zelf met projectbesluiten voor windenergie, binnen één of meer kansrijke gebieden. Dat gaat in samenwerking met de gemeenten.
Burgerinspraak
Onderdeel van het onderzoek naar geschikte locaties waren ook een inwonersraadpleging en burgerforum. Een aantal belangrijke thema’s die er voor hen uitsprongen, waren zo min mogelijk overlast voor inwoners, zo min mogelijk verstoring van natuur en dieren en windmolens plaatsen op plekken waar deze het best in het landschap passen.
Andere gebieden die in aanmerking komen zijn onder meer een groot natuurgebied vlakbij Soesterberg, verschillende losse gebieden onder IJsselstein en een plek vlak bij Wijk bij Duurstede. Op het moment dat er concrete plannen voor windmolens zijn, is er volgens de provincie nog de mogelijkheid om een ‘mening te geven over dat concrete project’.
22 Reacties
ReagerenLage Weide: absurd plan. Een jaar of vijftien geleden is dat ook al geprobeerd, en is er vanaf gezien, o.a. vanwege de weerstand. Zinloos en zonde van het geld om dat nu weer te gaan onderzoeken.
Hopelijk gaat het plan om Windmolens te plaatsen eindelijk eens door, 15 jaar te laat.
Het begint een genante vertoning te worden, dat klimaatdrammen van onbenullen.
Stop met vervuilen van ons landschap.
Het ziet er echt niet uit.
Er is geen plek in ons land voor windmolens. In Frankrijk bijv. moeten windmolens 5 kilometer van bebouwing blijven.
Burgers laten participeren en laten delen in de winst, dat zal de weerstand flink doen afnemen.
Uitstekend idee, er mogen van mij veel meer windmolens neergezet worden in de Provincie Utrecht. Erg jammer dat een paar klagende mensen dit soms tegen kunnen houden, terwijl veel anderen er juist voorstander van zijn
Lage Weide heeft geen direct omwonenden. Prima locatie!
Juist industriegebieden zijn perfecte locaties voor windmolens. Dat ze destijds op Lage Weide niet kwamen was vooral te danken aan twijfelzaaiers uit het tegenkamp. Nu het bewijs opstapelt dat je van windmolens niet ziek wordt, en er nog steeds geen enkel bewijs is van het tegendeel, krijgen twijfelzaaiers minder grip op burgers en politiek. Het gezonde verstand blijkt dan toch te regeren.
Ps: hier is het laatste onderzoek te lezen wat laat zien dat windmolens niet ziekmakend zijn: https://gezondheid.nl/onderzoekers-zien-niet-meer-gezondheidsproblemen-nabij-windmolens/
Er zijn genoeg redenen om tegen die windmolens te zijn.
Kent u deze nog;https://www.youtube.com/watch?v=chqMyUIfF4U
Als die windmolens eenmaal staan en het blijkt toch teveel problemen te veroorzaken dan worden ze niet meer weggehaald.
Prima idee, snel uitvoeren
Utrecht heeft haar kans gemist om van de dom een windmolen te maken.
@Nina: in Frankrijk is de afstandseis tot bebouwing 1500m. Niet 5 kilometer. Daarbij is een afstandseis niet zaligmakend. Een acceptabel geluidsniveau in en rond je woning is waar je als bewoner mee geholpen bent.
Windturbines zijn hard nodig als aanvulling op zonnepanelen. doen dus. in de RES hebben plattelands gemeenten de boot sterk afgehouden. redactie, schrijf ook over de kansrijke locaties daar. In stedelijke gebieden kunnen veel panelen geinstalleerd worden, op het platteland is vooral ruimte voor turbines.
Hoe sterk staat de wethouder in haar schoenen om andere gemeenten aan hun verantwoordelijkheid te houden?
Ron, dank je voor de verwijzing. Alweer een fantasieverhaal in rook opgegaan. Provincie, hoe gaat u dat het platteland duidelijk maken?
Ik zeg: doen! En bouw er een kerncentrale naast 😉
Ik heb zo’n idee dat Cees, Tim, Ron en Toine in Utrecht-Oost wonen. Daar hebben ze geen last van monsterlijk lelijke, landschap veklotende, lawaaimakende windmolens die aan de andere kant van Utrecht staat.
Landschapsvervuiling in Lage Weide? Welk landschap?
Misschien komen die windmolens er over 50 jaar ofzo. Ik zie het niet gebeuren tijdens mijn leven. Er moeten namelijk eerst nog een paar honderd ambtenaren en wetenschappers aan het werk worden gehouden met open deur “onderzoek”.
@ Bart van Dam, waar precies in utrecht west woon je dat je mogelijk last zou hebben van een paar windmolens op Lage Weide? De tientallen mensen die in dit gebied wonen (meer dan 50 zullen het er niet zijn, voornamelijk aan de Kantonaleweg, en een handvol op enkele best exclusieve locaties aan het kanaal) zullen hier amper last van ondervinden. Daar kan best omheen gepland worden, of een compensatie gevonden worden. Bijvoorbeeld door iets extra te doen aan groen of infrastructuur in de omgeving.
Ik snap de absolute weerstand tegen windmolens niet zo. Natuurlijk moet er bij de plaatsing goed rekening worden gehouden met omwonenden. Met de slagschaduw, het formaat van de molen, de inpassing in het landschap, etc. We moeten het land zeker niet zomaar volzetten met 250 meter hoge molens. Maar realiseren de tegenstanders zich wel dat dit land ooit is opgebouwd met de kracht van windmolens? In de eerste plaats werd het door molens droog gehouden, maar het was de introductie van de krukas in windmolens door Cornelis Corneliszoon die de gouden eeuw mogelijk maakte. Nog veel meer molens verschenen in het landschap. Ook in Utrecht hebben wij zo’n mooie houtzaagmolen; ‘de Ster’ in Lombok. Er waren vast ook toen felle tegenstanders. Een paar molens op een vrijwel onbewoond industrieterrein moet toch geen probleem zijn.
Er zijn weinig woningen op een industrieterrein, maar er werken natuurlijk wel elke dag veel mensen die er last van hebben 🤗. Net als vogels bijv.:
https://www.hln.be/buitenland/turbines-vermaalden-duizenden-vogels-franse-rechter-oordeelt-dat-windmolenpark-moet-verdwijnen~a066cdd7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
@ Mr
Bedankt voor de opheldering.
Geen direct omwonenden? 50 mensen ?
Zeker er nooit geweest of goed gekeken vanuit waarschijnlijk de andere kant van Utrecht
Overlast zal significant zijn in zuilen , Leidserijn centrum en terwijde. Op slechts paar honderd meter van turbines vandaan
Bart van Dam ik woon in Utrecht West, halverwege waar de windmolens van Lage Weide komen en waar die in Polder Rijneburg komen.
Verder geven juist kleine molens overlast omdat kleine wieken sneller draaien = snel klapklapklap geluid. Beter bouwen ze op Lageweide daarom qat grotere exemplaren. = langzame zooef zooef geluid. Voor wie roept dat grote molens lelijk zijn: zoals de 112m hoge Domtoren bijna nergens in Utrecht te zien is, zo zijn windmolens eveneens nagenoeg onzichtbaar. De bebouwing staat zo dicht op elkaar dat hoge objecten alsnog niet zichtbaar zijn.