Begin dit jaar werden bomen Ivoordreef gekapt, waarom wordt er nog niet gebouwd? Begin dit jaar werden bomen Ivoordreef gekapt, waarom wordt er nog niet gebouwd?

Begin dit jaar werden bomen Ivoordreef gekapt, waarom wordt er nog niet gebouwd?

Begin dit jaar werden bomen Ivoordreef gekapt, waarom wordt er nog niet gebouwd?
Aan de Ivoordreef moesten bomen gepakt worden, en ook gecompenseerd worden
Zo’n 65 bomen werden begin dit jaar gekapt om de bouw van meer dan 300 woningen aan de Ivoordreef in Utrecht mogelijk te maken. De bomen waren zo gekapt, maar ondertussen wordt er nog niet gebouwd op de plek. Zijn de bomen dan niet veel te vroeg weggehaald? Die vraag stelden Partij voor de Dieren, Bij1, Volt en Utrecht Solidair aan de wethouder

Zo’n 65 bomen werden begin dit jaar gekapt om de bouw van meer dan 300 woningen aan de Ivoordreef in Utrecht mogelijk te maken. De bomen waren zo gekapt, maar ondertussen wordt er nog niet gebouwd op de plek. Zijn de bomen dan niet veel te vroeg weggehaald? Die vraag stelden Partij voor de Dieren, Bij1, Volt en Utrecht Solidair aan de wethouder

Aan de Ivoordreef ligt nu een kaal stuk grond, maar vorig jaar stond hier nog een flat van tien verdiepingen van Bo-Ex. De 174 sociale huurwoningen zijn gesloopt om plaats te maken voor 159 nieuwe sociale huurwoningen, 74 middenhuur-appartementen en 74 koopwoningen.

Om alle huizen binnen het project te kunnen bouwen moesten er wel een hoop bomen gekapt worden. De sociale huurwoningen en middendure huurwoningen komen namelijk dichter op de Einsteindreef te staan. Zo’n zestig bomen waren al gekapt, en in december vorig jaar toen de gemeenteraad instemde met het plan konden nog eens 67 bomen verwijderd worden. Er was echter ook veel weerstand tegen het plan vanwege de kap van de bomen.

De kap gebeurde vervolgens snel, maar nu een jaar later wordt er nog niet gebouwd. Reden voor de politieke partijen om aan de bel te trekken. Raadslid voor Partij voor de Dieren, Maarten van Heuven, noemde het een ‘vreselijke casus’.

Het college van B&W laat weten dat er nog niet gebouwd wordt omdat er juridische procedures lopen. Zo loopt er nog een rechtszaak tegen het bestemmingsplan, en daarom is er volgens de wethouder ‘terughoudendheid bij de bouwende partijen’ om al aan de slag te gaan. Dit was niet voorzien geweest, aldus de wethouder.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. PietrO

  Je zou toch zeggen dat je je papierwinkel op orde moet hebben voor je gaat slopen en kappen. Ik moet toch ook een kaartje kopen voordat ik de bioscoop in mag? Die 174 woningen hadden dus nog meer dan een jaar bewoond kunnen zijn.

 2. Endie

  Eerst alles rond maken, voordat je die bomen gaat kappen! Wat een blamage voor Utrecht-groene-stad.

 3. Massegast

  Ik hou van dit soort foto’s. Prachtig. Maar…..wie zei het ook alweer? ‘In geouwehoer kun je niet wonen!’

 4. Nico

  “Niet te voorzien zijn geweest”…. Of niet goed gekeken? Ondanks het GroenLinks-college vormen Utrecht en bomen niet bepaald een gelukkige combinatie. Het ambtelijk apparaat is enorm versnipperd; elke boomsoort heeft een eigen ambtenaar, die niet met elkaar communiceren. Wethouder Voortman heeft bomen in haar portefeuille, maar lijkt zich daarvan niet bewust te zijn. Het geheel is een onbekwame en onverschillige combinatie met kaalslag als gevolg.

 5. Wim

  En dat geouwehoer moet maar eens afgelopen zijn ,, die beroeps procedures moeten gew oon in een maand worden afgehandeld,
  Als die bomen niet gekapt waren hadden er nu weer van die bomen knuffelaars beroep aangetekend dus hier hebben ze krachtdadig opgetreden

 6. mees kees

  Vreselijke casus is nog een understatement. Een normaal mens snapt hier natuurlijk helemaal niks van. Ik weet wel vanuit de eerste juridische confrontatie (jan. ’23) dat de rechter oordeelde dat de kapvergunning terecht is verleend door het college omdat het belang van de bouw van die 310 woningen zwaarder weegt dan de kap van 67 boompjes (uit de jaren 60). En waarom startte de projectontwikkelaar ondanks de overige nog lopende procedures toch direct de kettingzaag? De bomen moesten in ieder geval weg zijn vóór de start van het broedseizoen, anders zou daarop weer eventueel gewacht moeten worden. Bomen weg, vogeltjes konden fluiten naar hun nestje en het onkruid staat maximaal hoog! Zielige aanblik, triest resultaat: geen bomen én geen huizen!

 7. Rietje

  Die woningcorporaties kunnen gewoon hun goddelijke gang gaan. De gemeente kijkt weg. Andere belangen en scheve machtsverhoudingen.

 8. Frans

  Als ontwikkelaars heel de stad willen vol bouwen wordt deze met open armen onthaald door het college. Wil een burger zijn woning iets uitbreiden, wordt er alles aan gedaan om dit onmogelijk te maken. Wandvorming of muurvorming terwijl verderop hogere gebouwen door de ontwikkelaars worden gebouwd?
  Als er geen oog is voor de bestaande burgers wordt het lastig nieuwe projecten te ontwikkelen zonder juridische proccedures. Doe het samen met de burger, wij willen daar dit gaan bouwen, zijn er vanuit u nog wensen voor de buurt, eigen verbouwplannen enzovoort. Stop met het dichtbouwen van Utrecht, zonder oog te hebben voor de omgeving.

 9. Katja

  Met kappen is de gemeente immer zeer voortvarend, maar voor de rest…

 10. JdV

  @frans: ja goed plan,lekker de nimby’s faciliteren.

 11. DS

  Wat is precies het punt er komen toch super veel mooie boompjes voor terug en prachtige huizen in plaats van die lelijke flats waar we nu in leven

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).