Bekijk hier alle nieuwe stevige coronamaatregelen Bekijk hier alle nieuwe stevige coronamaatregelen

Bekijk hier alle nieuwe stevige coronamaatregelen

Bekijk hier alle nieuwe stevige coronamaatregelen
Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe en stevige maatregelen afgekondigd om het coronavirus tegen te gaan.

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe en stevige maatregelen afgekondigd om het coronavirus tegen te gaan.

De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Regels voor binnen

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
 • Voor doorstroomlocaties, grote plekken als de Efteling, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
 • De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Uitzonderingen

Uitzondering op nieuw maximum voor ruimte binnen (max 30) – en activiteiten buiten (max 40):

 • personen bij een uitvaart
 • samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste 100 personen per zelfstandige ruimte;
 • betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;
 • personen die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijden;
 • de vergaderingen van de Staten-Generaal of van een commissie daaruit (in de desbetreffende veiligheidsregio), van de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur van een waterschap, of van een door deze organen ingestelde commissie, en andere wettelijk verplichte bijeenkomsten;
 • een bijeenkomst van een internationale organisatie, die gevestigd is op het grondgebied van het Koninkrijk, of van een verdragspartij van een verdrag waarbij het Koninkrijk partij is
 • detailhandel, markten, bibliotheken, musea, monumenten, presentatie-instellingen, dierentuinen, pretparken, kermissen, en daarbij vergelijkbare samenkomsten waarbij sprake is van doorstroom van bezoekers. Hierbij gelden twee voorwaarden voor de uitzondering van deze groep:
  • detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden en venstertijden invoeren voor kwetsbaren (vast te leggen in de aanwijzing en uit te werken in sectorprotocollen)
  • veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties m.u.v. detailhandel en markten, per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, daarbij rekening houdend met oppervlakte van de locatie én kunnen garanderen van met name 1,5 meter afstand.
 • onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang;
 • openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer (geen rondvaartboten e.d.)
 • sportgelegenheden;
 • jeugdverenigingen 0 tot 18 (bv. scouting, cultuur en kunst).
 • luchthavens.

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Aan wat er wel staat ga ik maar geen woorden vuilmaken, maar het is wel echt ronduit verbijsterend dat er nog altijd geen enkel woord over ventilatie wordt gesproken. Nul. Nog niet eens simpel advies…Dit waar dit in de V.S. en Duitsland aersolen al lang een hoofdspeerpunt van het beleid zijn gemaakt.

  Zo’n simpele ‘quick gain’ om duizenden kwetsbaren in bejaardenhuizen te beschermen….Is het niet tegen corona dan helpt dit sowieso ook tegen de griep waar jaarlijks ook duizenden ouderen aan sterven. Hoe kun je dit laaghangende fruit nu zo laten rotten in plaats van het te plukken?

 2. Esrin W.

  Iemand een idee met alle paniek hier in Nederland weer waar China’s tweede golf is? Ik hoor daar helemaal niks over.

 3. Len

  @Esrin

  In China staat bij praktisch elke voordeur een mannetje om je bij verplicht geregistreerde in- en uitkomst van je woning je temperatuur te meten, en in alle publieke gelegenheden dito. Quarantaineregels worden strikt gehandhaaft en alles is tot in de slaapkamer te herleiden. De totale controle wat wij zo verafschuwen werpt op die manier zijn vruchten af en de mensen weten niet beter. Sterker nog, ze prijzen het beleid en lachen ons vierkant uit met ons gek*t.

 4. Henk F.

  Je hoort sowieso weinig over hoe het in China gaat.

 5. Cohen

  Brabant-zuid gaat ook meedoen aan het ‘dringende mondkapjes advies’ voor supermarkten e.d.
  In Utrecht is de situatie nijpender dan daar en ligt naast de andere 3 grote steden.

  Is het niet logisch om dan ook mee te doen?

 6. HArry

  Inderdaad verbijsterend dat er met geen woord gerept wordt over onvoldoende ventilatie en goede luchtverversing. Nu maar hopen dat ook zonder De Grote Leider het bewustzijn bij verzorgingstehuizen en ouderen aanwezig is over de levensbedreigende risico’s van onvoldoende of slechte ventilatie. Je moet er niet aan denken wanneer zou blijken dat dit de doodsoorzaak zo zijn.

 7. GeeWee

  @Cohen: GeeWee is blij dat hij in de stad en in de winkel geen kapje op hoeft. Als mensen zich aan de overige maatregelen (1,5 meter, geen huisfeesten, werk zoveel mogelijk thuis) houden dan kunnen we zonder best zonder m.i.

 8. Esrin W.

  Okee, @iedereen hier met zijn kop in ‘t zand: De tweede golf in Italië dan? Vorig keer “begon” het daar toch allemaal en hadden héle steden het griepje te pakken. Dat is nu ook allemaal strak onder controle?

 9. Henk

  Horeca weer eerder dicht, want daar komen natuurlijk zo veel ouderen.
  Corona is nu min of meer hetzelfde als de griep met wat afwijkende symptomen, gooien we daar de maatschappij ook voor dicht?
  Hoe lang moet dit nog gaan duren? Het enige virus dat de mensheid heeft verbannen is de pokken. Corona zal dus blijven en vaccinatie gaat dat nooit volledig oplossen. Ondertussen is corona alleen maar een wezenlijk probleem voor 70+ (waarbij zelfs daar de overlevingskans zeer groot is).
  Dit is geen killervirus, waar is de politiek in hemelsnaam me bezig? Soms is het beter om de zaken op hun beloop te laten en de focus te verleggen. Stoppen met testen van elke snotneus, betere ventilatie, verbannen van tapijt en gezond leven zou het devies moeten zijn.

 10. Cohen

  @GeeWee ik begrijp dat je dat prettig vindt maar het lijkt erop dat men zich daar niet meer aan houdt. Vaak kan het ook gewoon niet.

  Als het in de stad Utrecht nou zoveel beter ging..

 11. bawang putih

  met de herfst en winter aanstaande zullen deze maatregelen telkens verder worden aangescherpt/verlengd tot minstens april 2021 vermoed ik

 12. Scherpschutter

  @bawang putih

  Zonder enige twijfel dat je daar gelijk in hebt.

  Het probleem is natuurlijk dat als als je als overheid of RIVM niet herkent dat corona een seizoensgebonden virus is (dat net als de griep in de zomer bijna verdwijnt, je ziet het patroon overal ter wereld) dat je wel eens geheel onterecht zou kunnen denken dat corona in de zomer verdween vanwege jouw maatregelen en omdat iedereen zich er aan hield (right)…

  En het probleem daarvan is natuurlijk weer dat je vervolgens dan ook denkt dat het virus in het najaar en in de winter weer terug is gekeerd omdat niemand zich meer aan je maatregelen houdt, waar het in de realiteit om een heel normaal natuurverschijnsel gaat. Lage luchtvochtigheid, weinig zon (UV), weinig ventilatie, kou, binnenleven i.p.v. buiten; het is het jaarlijkse feestseizoen voor influenza…en corona.

  En dus stapel je in het najaar en in de winter maatregel op maatregel op maatregel om er maar voor te zorgen dat ‘mensen zich weer aan je maatregelen gaan houden’ en geef je het publiek de schuld voor de nieuwe uitbraken, waar die maatregelen (en de mate waarin men zich eraan houdt of niet) simpelweg helemaal nooit de oplossing of het probleem waren.

  Want stel dat corona inderdaad net zoals de griep een seizoensvirus is dat zich ook net zoals de griep verspreidt (zoals de USA en Duitsland nu ook als speerpunten van het beleid hebben gemaakt), dan dragen de nu genomen maatregelen natuurlijk helemaal niets bij aan het remmen van het virus….Deze nieuwe maatregelen zouden de griep tenslotte ook niet afstoppen.

  Het enige dat de griep wel mogelijk een beetje kan afremmen is ventilatie, ventilatie en nog eens ventilatie (of extreme luchtfiltering in ieder pand). De griep verspreidt zich immers voor 90% indoor via aersole deeltjes in de lucht…Het maakt influenza echt niet uit of je je handen wast of niet of 1.5 meter afstand houdt.

  En na een lange lange winter waarin maatregel op maatregel werd gestapeld en het virus ‘gek genoeg’ maar niet verdween (het werd alleen maar erger) is het ineens april en verdwijnt het virus op magische wijze als sneeuw voor de zon. Dat ligt dan natuurlijk aan het gegeven dat mensen zich ein-de-lijk weer eens aan je maatregelen hebben gehouden (je deelt complimentjes uit) en niet aan het gegeven dat je simpelweg niet herkend hebt dat het een seizoensvirus is. Dat spreekt voor zich….

  Zoals ik al sinds maart 2020 roep: they got it wrong…Horribly wrong. Duitsland is erachter, de VS ook (zelfs aerosolenontkenner Fauci is 180 graden gedraaid!) en hier zal het kwartje na de verkiezingen in maart 2021 ongetwijfeld ook ineens vallen en wordt onze vrijheid ons weer gegund.

  Leve het kabinet!

 13. Hadjememaar

  Laat is voorop stellen dat mijn huisgenoten en ik gezegend zijn met vaste contracten in essentiële beroepen. We mogen daarmee van geluk spreken. Ik werk thuis.

  Vorige week hebben we de eettafel weggedaan, de eetstoelen op marktplaats gezet en een bureau aangeschaft. We eten voortaan in de keuken. Een goede stoel gekocht, een goeie lamp en extra beeldscherm aangeschaft, dat thuiswerken is een blijvertje. Van mijn werkgever mag ik niet in het gebouw komen en mijn reiskostenvergoeding is in maart al geschrapt.

  Ik geef les en werk de hele dag met studenten. Dat is allemaal on-line. Lesmethoden en lesmateriaal moet ik aanpassen. Voor goed beeld en goed geluid heb ik een camera en microfoon aangeschaft. Met lampen er bij lijkt mijn werkplek wel een opnamestudio. Alles bij elkaar meer dan 1000 euro geïnvesteerd. De studenten zijn er best blij mee en waarderen mijn inspanningen om kwaliteit te leveren. Ik heb dagelijks on-line spreekuren (eigen tijd) en daar wordt druk gebruik van gemaakt.

  Gek genoeg vindt mijn werkgever het doodnormaal dat mijn collega’s en ik deze investeringen in tijd en geld doen en doet die maar weinig moeite om ons tegemoet te komen. Op zijn minst zouden ze de bespaarde reiskostenvergoedingen kunnen uitkeren als thuiswerkvergoeding, maar niets van dat al. Als we al iets horen van het hoger management dan gaat het om nieuwe regeltjes waar we ons aan moeten houden en klachten dat we ons niet aan de oude regeltjes gehouden hebben. Treurig. Wat een gebrek aan leiderschap.

 14. Ton

  @ Scherpschutter,
  Ah, daarom zijn er zo weinig besmettingen in de VS de afgelopen maanden !
  Op welk halfrond ligt de VS?

 15. Don

  We vergeten nog een maatregel en dat is consequent handhaven. En niet door de horeca, winkelier, sportvereniging maar door mensen die daar voor opgeleid zijn. Gewoon 3 weken alle bevoegde mensen inzetten en even geen parkeerhandhaving en dat soort dingen. Prioriteiten stellen doen ze in de zorg ook. Elke keer een boete van € 50 en de opbrengsten zijn voor de zorg medewerkers. Dan pak je de mensen die er consequent lak aan hebben en gaan we geen cafe sluiten of een stadion sluiten. Maar dat zal in dit pruts polder landje van we moeten begrip tonnen en tolerant zijn en we gaan met ze in gesprek wel weer een brug te ver zijn.

 16. Scherpschutter

  Krijg nou wat! Van Dissel begint wakker te worden. Kijk nou eens wat er vandaag op zijn presentatie aan de Tweede Kamer staat (met een uitroepteken nog wel!) dat er vorige week helemaal nog niet op stond:

  https://mobile.twitter.com/IngeLengton/status/1310890020153307136

  Staat daar nou echt “ventilatie”?!

  @Ton 13:16

  Nee. Ik weiger echt te geloven dat u werkelijk niet weet dat de V.S. verschillende klimaatzones heeft en de besmettingen per klimaatzone ‘nogal’verschillen. Hoe hard u uw best ook doet, ik geef u niet op Ton.

 17. Cohen

  @Scherpschutter
  Het zou kunnen zijn dat corona seizoensgebonden verschijnselen vertoont, we begrijpen dat mechanisme niet helemaal. Ook bij griep niet.

  Er is wel een belangrijk verschil, bij de drie influenza-typen zie je ieder jaar nieuwe mutaties die in de regel van het oosten naar het westen waaien. Er ontstaat dan ook ieder jaar een redelijk immuniteit, bij Corona lijkt er van dit mechanisme geen sprake. Er zijn wel wat geluiden dat Corona al muteert, maar we kunnen daar voor zover ik weet nog niets belangrijks over zeggen.

 18. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Ehm, handenwassen maakt wel degelijk uit voor influenza. Want mensen zitten met hun handen overal aan, ook hun ogen, mond en neus. De eerste frontline of defense van het menselijk lichaam zijn toch echt de huid en de slijmvliezen.
  Aangezien de slijmvliezen idealen plekken zijn voor bacterien en virussen om in te broeden, is hygiene echt wel handig om te voorkomen dat deze piepkleine levensvormen lekker diep in de slijmvliezen worden geduwd, of via contactlenzen de hele dag in de ogen zitten.

  Helaas kan ik ook uit ervaring zeggen dat de simpele actie van handen wassen voor vele mensen al te veel moeite is. Daarom is er ook de handgel uitgevonden, welke nu voor schofterige prijzen worden verkocht. De een zijn laksheid is de ander zijn vrijstaande villa.

 19. Pete

  Dat wordt een grote omscholing in de horeca
  Welke horecauitbater kan die mega huren nog opbrengen
  Iedereen zag de tweede golf aankomen
  De tweede golf gaat heeeel lang duren

 20. Peet

  17 .ooo.ooo virologen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).