Naast de Provinciale Statenverkiezingen zijn er op woensdag 15 maart de Waterschapsverkiezingen. Inwoners van de gemeente Utrecht kunnen kiezen uit veertien partijen en 222 kandidaten voor het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Daarvan doen er bij twaalf partijen, in totaal 75 kandidaten mee aan de verkiezingen die wonen in de gemeente Utrecht.
Water Natuurlijk (15 van de 42) en Partij van de Arbeid (13 van de 30) hebben de meeste kandidaten die momenteel woonachtig zijn in de gemeente Utrecht. Gevolgd door de Partij voor de Dieren (11 van de 13) en AWP (11 van de 21). 50PLUS heeft 7 verkiesbare kandidaten die in de gemeente Utrecht wonen.
Tekst loopt door onder de grafiek
De partijen die de minste kandidaten hebben die in de gemeente Utrecht wonen zijn het CDA (1 van de 18), Waterschap@inwonersbelangen (1 van de 10), Ondernemend Water (1 van de 7) en Belang van Nederland (BVNL) (1 van de 4). De SGP en BoerBurgerBeweging (BBB) hebben geen enkele kandidaat die in de gemeente Utrecht woonachtig is.
Van de in totaal 222 verkiesbare kandidaten, wonen er twee buiten de provincie Utrecht. Zo woont er een kandidaat van de AWP in Schoonhoven (Zuid-Holland) en de andere kandidaat van de BBB woont in Haastrecht (Zuid-Holland). Deze plaatsen liggen nog wel binnen de grenzen van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Die grens loopt niet gelijk met de provinciegrens, maar door het riviertje de Vlist, die door beide genoemde plaatsen heen loopt.
3 Reacties
ReagerenOverigens zijn er binnen de gemeente Utrecht langs de Gageldijk ongeveer 70 adressen (schatting) die onder het waterschap Amstel Gooi en Vecht vallen.
Lekker belangrijk, not
Wie zijn die onbekende partijtjes:
-Water Natuurlijk
– AWP
– Waterschap@inwonersbelangen
– Ondernemend Water
En wat willen ze met het water in de provincie Utrecht gaan doen?
Dat is veel belangrijker om te weten dan of ze in Utrecht wonen.
@Koel Hoofd – Bij het kijken van een aflevering van de Avondshow (Arjan L.) werd mij duidelijk dat in Limburg een zeer groot deel van de onbekende partijtjes bestaat uit CDA-leden. Het CDA zelf doet daar niet mee en geeft aan al voldoende vertegenwoordigt te zijn, hetgeen dan ook klopt. Weinig transparant op deze manier.
Hoe zit dat in Utrecht? Waar stemmen we nu eigenlijk op? Is dit democratie?