Beladen stikstofoverleg begonnen in Provinciehuis Utrecht Beladen stikstofoverleg begonnen in Provinciehuis Utrecht

Beladen stikstofoverleg begonnen in Provinciehuis Utrecht

Beladen stikstofoverleg begonnen in Provinciehuis Utrecht
Het overleg tussen stikstofbemiddelaar Remkes, leden van het kabinet en boerenorganisaties is vrijdagochtend begonnen in het Provinciehuis Utrecht. De locatie was op voorhand bewust niet bekendgemaakt. De nodige leden van de Mobiele Eenheid rondom het provinciehuis moeten eventuele actievoerende boeren in goede banen leiden.

Het overleg tussen stikstofbemiddelaar Remkes, leden van het kabinet en boerenorganisaties is vrijdagochtend begonnen in het Provinciehuis Utrecht. De locatie was op voorhand bewust niet bekendgemaakt. De nodige leden van de Mobiele Eenheid rondom het provinciehuis moeten eventuele actievoerende boeren in goede banen leiden.

Verschillende vertegenwoordigers van boerenorganisaties gaan met Remkes en enkele ministers in gesprek over de plannen en de crisis die is ontstaan in het stikstofdossier.

Hoewel de locatie op voorhand geheim werd gehouden om eventuele onrust ter plekke te voorkomen gaf de aanwezigheid van de Mobiele Eenheid rondom het provinciehuis aan de Archimedeslaan al het nodige prijs. Ondertussen zijn alle gesprekspartners aangekomen op de locatie.

Hoewel de Mobiele Eenheid uit voorzorg zich heeft verzameld zijn er nog geen correcte aanwijzingen voor protestacties van boeren. Er zijn tot op heden ook geen verstoringen voor het verkeer in de omgeving van het provinciehuis.

43 Reacties

Reageren
  1. Realist

    Laat de regering eerst maar eens antwoord geven op de vragen van Omtzigt en vd Plas want er is geen probleem met stikstof. Onder het mom ‘stikstof’ wil de politiek louter links progressieve idealen doordrukken. Sterkte voor de boeren gewenst.

  2. Fred

    Lekker op de hoogte @realist!
    Geen probleem met stikstof hahahhaha

  3. Peter

    Aan welke betrouwbare bron ontleent u uw uitspraak dat er geen stikstofprobleem zou zijn, Realist?

  4. Scherpschutter

    Steun onze boeren-helden! Laat onze voedselvoorziening niet nog verder in gevaar komen. We produceren nu al zo ongelofelijk weinig voedsel dat de eigen bevolking er niet eens mee gevoed kan worden.

    Nóg meer afhankelijkheid van het buitenland is onacceptabel en roekeloos. Als deze tijd één ding heeft aangetoond, dan is het wel het belang van productie binnen eigen landsgrenzen.

  5. Rutger

    voor scherpschutter: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/21/nederlandse-landbouwexport-in-2021-1047-miljard-euro#:~:text=Nederland%20exporteerde%20in%202021%20voor,(29%2C0%20miljard).
    neemt niet weg om goed in kaart te brengen hoe het stikstofprobleem in elkaar steekt

  6. Miffy

    @scherpschutter wat lul jij nou, Nederland behoort tot de top wat betreft voedsel exporterende landen.

  7. Putjesschepper

    @scherpschutter 2 jaar geleden beweerde je nog dat demonstreren in algemene zin voor de onnozelen was, nu moedig je ze aan. https://www.duic.nl/algemeen/enkele-honderden-mensen-op-jaarbeursplein-demonstreren-tegen-pedofilie/

  8. Hans

    De bijdrage van Scherpschutter valt ook deze keer weer in de categorie leugensprookjes.

  9. Moniek

    Helden die de boel ontregelen, gevaarlijke situaties creëren, het nationale symbool van de vlag bezoedelen, bedreigingen uiten, de natuur in ernstige mate met stikstofverbindingen schaden? Helden? Hoezo?

  10. Jasper

    @NietZoScherpschutter: lees dit maar eens, praten we daarna verder -> https://www.nu.nl/nucheckt/6210668/nucheckt-veel-fouten-en-halve-waarheden-over-stikstof-in-protestflyer-boeren.html?redirect=1

  11. Hans

    Tegen Scherpschutter zou ik nog willen zeggen: wees niet bang, het is helemaal niet zo erg als je misschien wel denkt dat de veestapel zal inkrimpen. En dat er landbouwgrond moet verdwijnen t.b.v. herstel van natuur is niet iets om je werkelijk zorgen over te maken. Maak je maar zorgen over het warm stoken van je huis, komende winter. Maar ach, ook dat hoeft niet, je hebt immers je brandstof al in huis. Dus: so what? Miffy vat het kort en bondig samen: Nederland behoort tot de top wat betreft voedselexporterende landen. Dat is een feit. Waarom zou je je dan opwinden over de te nemen maatregelen? Natuurlijk kan het voor sommige boeren vervelend zijn, op individueel niveau, als zij zich geconfronteerd weten met de op handen zijnde veranderingen. Dat is niet leuk voor hen. Maar in feite geldt dit ook, zij het op een minder spectaculair zichtbaar niveau, voor de caissière die na jaren trouwe dienst en betoonde klantvriendelijke houding het veld moet ruimen voor een zelfscanapparaat. Daar lig je toch ook niet van wakker? Ik heb je immers nooit horen zeggen: steun onze caissières-heldinnen! Toch?
    Dus: wat is het verschil? Tijden veranderen, omstandigheden veranderen. Toon souplesse en ga daar in mee. Er is nu eenmaal onontkoombare Europese regelgeving op het vlak van stikstofuitstoot. Die halvering van de veestapel komt er toch wel, linksom of rechtsom. Daar zal de rechter anders wel voor zorgen. Trek het je niet teveel aan beste man. Er komen altijd andere tijden.

  12. Scherpschutter

    @Putjesschepper 12:59

    …..? JA, protesten zijn zinloos. En JA, uiteraard verdienen onze prachtige boeren (wát een helden!) natuurlijk wel onze steun.

    Wat is nu het punt dat u wilt maken?

  13. Scherpschutter

    @Jasper 14:00

    Eehh…ja.. Iemand gooit folders in de bussen bij Nederlanders en Nu.nl meent te moeten factchecken wat in een brief staat…Verklaar u nader en doe dat voortaan op voorhand.

    Wat is in vredesnaam uw punt?

  14. Scherpschutter

    @Hans

    Voedselproductie en voedselexport zijn twee verschillende dingen Hans. We exporteren een hoop (iets met een haven in Rotterdam…) en produceren zelf niet eens genoeg voor de eigen bevolking.

    Afhankelijkheid van het buitenland is buitengewoon onverstandig. Je moet gewoon onafhankelijk worden. Niet minder, maar veel hogere productie. Onze boeren zijn onmisbaar.

  15. BdV

    @Scherpschutter: Het punt is misschien dat diverse mensen een beetje genoeg krijgen van je onophoudelijke stroom van onzin, leugens, kromme redenaties, nepnieuws en alternatieve waarheden hier in de commentaren op DUIC.nl. Een ander punt is dat je dat waarschijnlijk zelf nooit in zult zien.

  16. Cico

    De boeren protesteren terecht, omdat ze eenzijdig de rekening krijgen voor wanbeleid vanuit de regering VVD/CDA en de Rabobank die vol op de export inzette en de gevolgen negeerden. Het is dus niet ‘linkse politiek’, maar rechtse politiek. En het klimaat is ook geen ‘links onderwerp’, ondernemers merken ook directe negatieve gevolgen. Het is een algemeen onderwerp.

    Het is ontzettend jammer dat de fascisten met hun anti-overheid agenda de boerenprotesten proberen te kapen met allerlei verzinsels om het conflict verder op te drijven. Dit is -niet- in het belang van de boeren, de burgers of de natuur. Het is bizar dat ik over fascisten moet beginnen in 2022, maar het zijn toch echt antide

  17. Hans

    Een jaar of drie geleden speelde de vraag ook al of we in Nederland voor 100% onafhankelijk zouden kunnen zijn als het om het voeden van de eigen bevolking gaat. Ik citeer hier even uit de berichtgeving destijds die te vinden is op de site van de NPO. In elk geval wordt hier – nogmaals – de feitelijk onjuiste bewering van Scherpschutter, als zouden wij in Nederland ‘niet eens genoeg’ produceren om de eigen bevolking te voeden volledig ontkracht.

    Petra Berkhout werkt bij het Wageningen Economic Research instituut, dat is verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Deze week beheert ze het twitteraccount @NL_Wetenschap, een wisselaccount van Nederlandse wetenschappers.

    “We hebben het een aantal jaren geleden uitgezocht, en Nederland kan inderdaad zelfvoorzienend zijn op het gebied van eten. Het ministerie van Landbouw wilde dat destijds weten, voor het geval er bijvoorbeeld een crisis zou uitbreken.” Volgens Berkhout kan het zelf heel goed, omdat we zo’n grote voedselproducent zijn. “We exporteren ook heel veel. Dus als we terug zouden gaan naar zelfvoorziening, dan kunnen we Nederland heel goed voeden.”

    Heel ander dieet

    Maar het heeft wel consequenties voor ons dieet: “Je hebt dan geen koffie, thee, chocola, olijfolie en Franse kaas meer. Maar je houdt wel een gezond, gevarieerd dieet over, waar in niet alleen groenten, granen en aardappelen zitten, maar ook vlees en eieren.”

    Het zou ons eten er niet per se goedkoper op maken. “Een van de redenen dat er handel is, is dat men elders dingen goedkoper kan maken. Je maakt door handel dus heel efficiënt gebruik van je hulpbronnen”. Toch kan het verstandig zijn om lokaal geproduceerd voedsel te eten. “Het is niet erg logisch om groenten van heel ver te halen in een vliegtuig, omdat daar een milieukaartje aan hangt waar je u tegen zegt. Als het per schip komt, heb je daar weer minder last van.”

  18. Nina

    @Hans

    Veel wordt geëxporteerd naar landen in Europa en in hoeverre is dat het buitenland eigenlijk?

    Drenthe ligt zelfs naast Duitsland bijv. Frankrijk beslaat een veel groter gebied en daar wordt dan minder geëxporteerd?

    Wat mij betreft een ongegronde dooddoener “export” en teveel vanuit egocentrisch oogpunt bekeken.

    We hebben nu eenmaal vruchtbare grond in Nederland. In sommige landen in Zuid Europa wordt het steeds lastiger om voedsel te verbouwen door extreme hitte en droogte en er is wereldwijd nog altijd een voedseltekort.

    Natuurherstel? Heideroosjes en de tapuit kunnen elders in Europa floreren en daar bekeken worden door de liefhebber. Ik vind struiken, brandnetels en bomen helemaal prima.

    Logisch ook dat wij als voedselproducerend land meer uitstoot mogen hebben, dan andere landen. Laten we het vooral Europees of zelfs globaal bekijken.

  19. Nina

    @Hans

    Tijden veranderen, maar boer zijn is één van de oudste beroepen.

    Dat iemand niet snapt of waardeert dat boeren van ‘s ochtends 7 tot ‘s avonds 8 uur in de weer zijn om ons voedsel te produceren en dit al generaties lang op dezelfde grond is buitengwoon triest en getuigt van belabberde kennis en inlevingsvermogen.

    Haal uit je koelkast en voorraadkast eens alles waar een boer aan te pas is gekomen. Goed opletten op de ingrediënten, want het is meer dan je denkt.

  20. wollie

    met een bevolking waarbij meer dan 50% te zwaar is, zou het geen ramp zijn als we wat vaker lege schappen hebben.

  21. Realist

    @Moniek. Trek uw koelkast gewoon even open en zing vervolgens een toontje lager. Je kan overleven dankzij het werk van boeren. De haat van links is stuitend.

  22. Anne Marie ten Berge

    In deze stikstof oorlog zijn er –net als in iedere andere oorlog: helden en lafaards.

  23. Hans

    @ Nina
    Ik heb zelf boerenfamilie gehad. Vorige generatie, klein bedrijf op Drentse grond. Gemengd. Bescheiden qua omvang, kleine slachtkuikenhouderij, 10 koeien, paarden, kleine landbouw. Ik snap de verknochtheid aan het erf, de liefde voor het boerenbedrijf. Het is inderdaad een unieke sector. Mijn bezwaar zit ‘m in de grootschalige, uit de klauwen gelopen landbouw en veeteelt. Opgeblazen door de banken met hun credieten, lees: boer in de schulden steken, een labbekakkerige overheid (M.n. de kabinetten Rutte. En vlak Henk Bleeker niet uit!). Wat die veeteelt betref: de bioindustrie met de uitwassen van het ‘ruimen’ (lees massaal afmaken) van dieren die op een grootschalig kluitje allemaal ziek worden (recent: de vogelgriep waardoor miljoenen kippen moesten worden vernietigd). Denk ook aan Q-koorts. Zoveel dieren bij elkaar op zo’n klein oppervlak, dat kan en mag niet meer. Daar moet dus (eindelijk) verandering in komen. Verder gaat mijn respect uit naar de biologische boeren met een bescheiden veestapel. Laatst nog in Noord Holland bij zo’n boer te gast geweest. Blaarkoppen, niet meer dan 60 stuks of daaromtrent. Niet perse de koe als louter melkfabriek, maar een dier wat ook dier mag zijn. Minder produceren kan en mag. Kleinschaliger allemaal, zonder dat er in zo’n koe allemaal geïmporteerd krachtvoer moet worden gestopt. Gewoon gras eten en genoegen nemen met een niet zo enorm opgeschroefde melkproductie. Kijk, die sector moet gesteund worden. En die gigantische varkenshouderijen in Brabant, dat mag gesaneerd worden wat mij betreft. Dat is geen boeren wat ze daar doen, dat is pure vleesindustrie die gepaard gaat met groot dierenleed. Dus: nog eens: verstandig nadenken over hoe de boerenstand geholpen kan worden om uit de fuik van de grootschaligheid te geraken. Met steun van de overheid.

  24. Rob H.

    Iemand die denkt dat boeren dag in dag uit, van ‘s ochtends 7 tot ‘s avonds 8 in de weer zijn voor ons voedsel, romantiseert het boerenleven teveel en zou eens op een boerderij moeten komen.

    Ze hebben naast het werk ruim de tijd om snelwegen te blokkeren, bijvoorbeeld.

  25. Scherpschutter

    Hans 16:16

    Exact! Het KAN wél, Hans. Dan moet je natuurlijk alleen niet je boeren om zeep helpen, maar er juist voor zorgen dat onze helden veel meer kunnen produceren.

    Maar het KAN absoluut. Nederland KAN 100% onafhankelijk worden en dat zou natuurlijk buitengewoon verstandig zijn. Buitenlandse handelspartners zijn onbetrouwbaar als het puntje bij het paaltje komt. Je moet er toch niet aan denken dat je voor je voedselvoorziening afhankelijk van c-categorie boeren uit semi-failliete shitholes als Frankrijk en Italië, of nog erger; een E.U. die bepaalt wie wat krijgt (the horror!).

    Daarom; steun onze boeren-helden!! Wij hebben veel méér Nederlandse productie nodig. Niet een drastische reductie. Dat is gewoon gekkenwerk.

  26. Nina

    Boeren werken wel degelijk deze lange dagen weet ik uit eigen observatie.

    Verder vraag ik mij af waarom we een sector willen halveren waar we trots op mogen zijn qua kennis en die wereldwijd wordt geroemd.

    Een sector waar we bovendien in Nederland veel geld aan verdienen. De laatste keer dat ik keek, stond er geen geldboom op het Binnenhof.

    En dat staat dan nog los van het feit dat we na WO2 hadden besloten geen voedseltekort meer te willen in Nederland. Sinds die tijd zijn we van 5-6 miljoen inwoners gegroeid naar nu 17,5 miljoen en we groeien nog steeds flink door. Allemaal monden die gevoed moeten worden.

    Wat wil dit kabinet eigenlijk? Dat we allemaal hongerend aan de bedelstaf komen? Pas die stikstofnorm aan. Dan kunnen we weer huizen bouwen en kunnen de boeren en wetenschappers verder met innoveren in de boerensector.

    Dan blijven er vervolgens tientallen miljarden beschikbaar om terug te geven aan de bevolking om de hard stijgende lasten en duurdere boodschappen te betalen. De huidige realiteit heeft het coalitieakkoord allang ingehaald.

  27. Hans

    @ Nina

    Ontkennen, waar kennen we dat van?

    ‘Corona bestaat niet’. Was getekend Willem Engel.
    ‘Ik heb de verkiezingen niet verloren’. Was getekend Donald Trump.
    ‘Het stikstofprobleem is een Haags verzinsel’. Was getekend Mark van den Oever.

  28. Moniek

    @Realist,
    u ontkent het stikstofprobleem. Het zij zo, maar betrouwbare bronnen geeft u niet. U verwijt mij gemakzuchtig en zonder enige reden haat van links. Ik schreef boeren verschillende in mijn ogen niet bepaald heldhaftige acties toe. Vindt u die acties wél te rechtvaardigen?

  29. Nina

    @Hans

    Spijtig dat je niet inhoudelijk hebt gereageerd op de punten die ik aanvoer.

    Ik ontken niks. Biodiversiteit nastreven in een klein landje met 17,5 miljoen inwoners die moeten eten – en waar er afgelopen halfjaar weer 225.000 inwoners zijn bijgekomen – is gewoon een utopie. Niks meer, niks minder.

    17,5 miljoen keer 3 boterhammen dat zijn er 52,5 miljoen per dag en dat zijn dan 2,18 miljoen broden ieder dag weer. En dan nog alle andere producten die we eten door boeren en fabrieken geproduceerd.

    Het is een wonder dat de supermarkten zo bomvol liggen. We zijn enorm verwend en beseffen het niet.

    De volksgezondheid wordt niet bedreigd door teveel stikstof in de lucht, maar bijv. wel door voedseltekort of stress doordat je je vaste lasten niet meer kunt betalen.

  30. Geenstijl@Utrecht

    @Hans.

    Je hebt wel een punt in je verhaal,de boeren moet kleinschaliger gaan,en inderdaad de banken hebben hier ook schuld aan.
    De kabineten Rutte hebben dit probleem te lang laten liggen,en dan ju dit probleem.

  31. Hans

    Beste Nina,
    ik heb me misschien schuldig gemaakt aan een ‘slogan-achtig’ antwoord op jouw inbreng die – als ik het goed begrijp – pleit voor het afschrijven van het belang van natuur en biodiversiteit in ons land. Dat afschrijven beargumenteer je overigens vanuit jouw standpunt bezien goed: je zet de belangen van natuur in ons land tegenover het belang van voedselvoorziening van de bevolking. En dat laatste zie je in het gedrang komen doordat er teveel belang wordt gehecht – in jouw optiek aan ‘de tapuit’ of het heidenroosje etc. Dan kom je tot de conclusie dat dit weliswaar leuke zaken zijn maar nu eenmaal, v.u. jouw zo ervaren ‘realistische standpunt’ moeten wijken voor een groter belang. Je redenering kan ik, vanuit het door jou gepostuleerde vertrekpunt wel volgen. Maar ik ben het er niet mee eens. Ik denk namelijk – en dat zijn standpunten die breed wetenschappelijk gedragen worden – dat biodiversiteit en natuur uiteindelijk, op de langere termijn levensnoodzakelijke voorwaarden zijn voor het welzijn van mens en dier op deze aarde. Voor het voortbestaan zelfs. Er is al heel veel kapot gegaan in dit opzicht. En het gaat onverminderd door. Ik behoor dus inderdaad tot ‘het kamp’ als je het zo wilt noemen, waarin men van mening is dat alles op alles gezet moet worden om verdere schade te beperken. Mensen die dat niet zo zien reken ik tot ‘de ontkenners’ van deze wetenschappelijk tot stand gekomen feiten. Ik bedoel het niet persoonlijk naar jou toe, het is ook geen scheldwoord, begrijp me goed, maar ik meen het wel voor 100% als het om deze discussie gaat. Ik hoop zo meer inhoudelijk te hebben gereageerd op jouw opmerkingen en vragen.

  32. Feiten en cijfers.

    @scherpschutter: De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro). Van alle landbouwimport komt 70% uiteindelijk weer in het buitenland terecht

    75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.

    Al met al; om een stad als Utrecht(350.000 inw) te voeden heb je een oppervlakte landbouwgrond nodig zo groot als 1,5 keer de hele provincie utrecht. In de provincie utrecht wonen echter 1.2 miljoen mensen. Het is dus ronduit een fabel dat we zelfvoorzienend voedsel kunnen produceren

  33. W.

    Kap eens met de drogreden dat mensen die het stikstofprobleem erkennen en daar iets tegen willen doen ALLE boeren weg willen hebben en NIKS meer van boeren willen hebben. Je kunt ook trots op de boer zijn (wat je er ook onder verstaat), blij zijn met producten afkomstig uit de landbouw en tegelijkertijd vinden dat de landbouw in zijn geheel doorgeslagen is qua omvang, intensiteit en impact op onze leefomgeving en dat het misschien anders moet in de toekomst. En anders betekent dan dus niet “heujjj alles afschaffen en verboden”, want dat beweert ook helemaal niemand.

    Het is niet of intensieve doorgeslagen landbouw of lege schappen in de supermarkten. Het is niet of alle stikstofnormen loslaten of stijgende lasten. Het is niet of de boeren steunen of linkse progressieve idealen doordrukken.

    Ik vind het bedroevend om te zien hoe boeren en hun sympathisanten zich ogenschijnlijk als makke schapen laten inpalmen door conservatief rechts en zich klakkeloos voor het karretje van hun anti-overheid en anti-‘woke’ sentimenten laten spannen en vol op de polarisatie gaan. Er is zoals Cico terecht aankaart genoeg voor de boeren te zeggen, maar niet op de manier zoals het er ook hier in de commentsectie weer aan toe gaat.

  34. Nina

    @Hans

    Qua biodiversiteit moet in Nederland een keuze worden gemaakt aangezien de grote bevolkingsgroei in Nederland biodiversiteit vreselijk in de weg zit. Het boerenbestand is niet procentueel meegegroeid met het aantal inwoners en kan dan ook onmogelijk het grootste stikstofprobleem zijn.

    Je pikt er nu één punt uit. Ben oprecht benieuwd naar je mening over mijn andere punten.

  35. Scherpschutter

    @Feiten en cijfers

    Ik kén de cijfers en feiten uiteraard, maar goed dat u nogmaals bevestig dat het ronduit knotsgek is om nóg minder te gaan produceren dan we al doen én dat u nogmaals bevestigt dat wij momenteel al afhankelijk zijn van het buitenland. De realiteitsontkennende Hansoïden op DUIC kunnen het niet genoeg lezen.

    Verder heb ik geen idee waarom u met de stelling komt dat we Utrecht niet kunnen voeden met Utrechtse landbouwgrond, waar ik stelde dat we Nederland kunnen voeden met in Nederland geproduceerd voedsel. Ik vermoed dat u hier tracht te manipuleren, want u weet vast dat we hier in Utrecht het minst produceren van heel Nederland.

    Zeeland, Flevoland, Drente, Groningen en Noord Holland. Daar komt het gros vandaan. Utrecht produceert vrijwel niets…Het voeden van de bevolking met louter binnenlandse geproduceerd voedsel is werkelijk een appeltje-eitje. Kappen met die biologische flauwekul en de modernste technieken implementeren en dan kunnen we België ook nog voeden als het moet. Geen enkel probleem.

  36. Hans

    @ Nina

    Om te voorkomen dat we in een heel lange ‘draad’ terechtkomen betreffende deze kwestie verwijs ik je graag naar de site van Milieudefensie. Daar wordt in heldere bewoordingen uiteengezet hoe de problematiek rond milieu, landouw, veeteelt, industrie en vervoer aangepakt moet worden. Een andere zaak is natuurlijk dat je het daar volstrekt of gedeeltelijk mee oneens kunt zijn. In elk geval is Milieudefensie wat mij betreft richting gevend en deel ik de standpunten die zij verwoorden.

    https://milieudefensie.nl/onderwerp/stikstof-probleem-of-kans

  37. Nina

    @Hans

    1/3 van de huishoudens in Nederland zit klem vanwege de hoge inflatie: https://www.nibud.nl/nieuws/groeiend-aantal-huishoudens-financieel-klem/

  38. Hans

    @ Nina

    Dat klopt!
    En daarom zou de overheid de prijzenwet (begin jaren zestig tot stand gekomen) moeten gebruiken om o.a. een ‘cap’ te zetten op de hoge energieprijzen waardoor die inflatie zo enorm oploopt (ruim 10%).

    Maar dit kabinet zit op zijn handen.

    Prijzenwet:

    https://wetten.overheid.nl/BWBR0002353/2019-01-01

  39. Nina

    Verder valt te lezen op de site van TNO:

    “Onze kennis over stikstof bevat op dit moment nog veel onzekerheden. Door vaker en met nieuwe technieken te meten kan dit worden verbeterd.”

    “De kwaliteit van de gerapporteerde emissies van NOx en NH3. Deze emissies worden zeer beperkt direct aan de bron gemeten (bijv. in de industrie); in vrijwel alle gevallen gaat het om schattingen door experts (emissiefactoren).”

    “De mate waarin verspreiding en depositie gemeten. De concentratie van NH3 in de lucht is moeilijk te meten. In Nederland zijn er slechts 7 stations waar uurgemiddelde concentraties gemeten worden. ….. Voor het berekenen van totale depositie worden modellen ingezet.”

    Het volledige verhaal van dr. Martijn Schaap:
    https://www.tno.nl/nl/stikstof/

    Het is toch te zot voor woorden om op basis van zulke rammelende cijfers dan toch 25 miljard gemeenschapsgeld te gaan uitgeven? Wat een armoe.

  40. Nina

    @ Hans

    Blijkbaar baseert ons kabinet haar tientallen miljardenbeleid op een zeer wankel systeem:

    https://www.tno.nl/nl/stikstof/

    Wat een armoe.

  41. Hans

    Tijdens de coronacrisis heeft de rijksoverheid € 33 miljard uitgegeven aan maatregelen om de gevolgen van die crisis op te vangen. Meest tot de verbeelding sprekend voorbeeld is de miljardensteun voor Air France – KLM.
    Nu komt er voor de middenklasse en vanzelfsprekend voor de minstvermogenden daaronder een enorme financiële crisis aan die zijn weerga niet kent. Eerste levenbehoeften worden onbetaalbaar. Waar blijft onze overheid nu om die naderbijhobbelende ramp af te wenden? Waar blijven substantiële maatregelen zoals structurele verhogingen van AOW, bijstand, minimumloon. Structurele salarisverhogingen in de modale inkomenscategorieën? Prijsmaatregelen op het gebied van die eerste levensbehoeften? Er is is geld zat in ons land. Maar het is qua verdeling totaal uit balans. Daar moeten maatregelen op volgen. En stevige ook. Belastingmaatregelen dus.

  42. Nina

    @Hans

    Verhoog je de inkomens, dan stijgt de inflatie nog verder, want daarmee financier je de prijsstijgingen.

    Groot probleem zijn de hoge energieprijzen voor bedrijven die daarom hun verkoopprijzen verhogen. Dat telt dubbelop bij de eindgebruiker (de burger), die naast duurdere producten ook zelf een hoge energieprijs moet betalen.

    Dit is op te lossen door direct Gronings gas op te gaan pompen en de belasting op energie eraf te halen.

    Groter probleem wordt dan weer dat alle prijzen omlaag moeten bij winkels en leveranciers. Dit zou dan weer kunnen, omdat energie goedkoper wordt, maar vaak is een prijs die omhoog gaat gewoon de nieuwe prijs.

    Het kabinet heeft op zomerreces dit allemaal veel te lang laten gebeuren en totaal de urgentie gemist. We mogen echt meer verwachten van onze landsbestuurders. Ik ben bang dat het inmiddels te laat is om deze inflatie terug te dringen.

  43. Hans

    Dat is allemaal ook waar, wat je hier benoemt Nina. Maar de lonen zijn te lang achter gebleven, zeker bij de huidige geldontwaarding. Om de eerste nood te lenigen moeten die lonen dus echt omhoog. Voorts lijkt het mij inderdaad ook de meest voor de hand liggende zaak om het Gronings aardgas weer te gaan exploiteren. Het kabinet gaat dat ook zeker doen, er is immers gezegd: “alleen in het aller, aller uiterste geval”. Welnu dat is nu aan de orde. Nu draait men nog om de hete brij heen. Maar het is onontkoombaar. Wel onder de voorwaarde dat alle Groningers in het aardbevingsgebied meteen zonder dralen en generiek €50.000 op hun rekening krijgen om de boel te verstevigen. En dan meteen ook die prijzenwet uit 1961 uit de kast halen om de boel in het gareel te krijgen wat energie, huren en levensmiddelen betreft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).