‘Belangrijke stap’ gezet voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw in Utrecht ‘Belangrijke stap’ gezet voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw in Utrecht

‘Belangrijke stap’ gezet voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw in Utrecht

‘Belangrijke stap’ gezet voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw in Utrecht
Foto: Bas van Setten
De gemeenteraad heeft op 23 december de plannen voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw vastgesteld. Het Jaarbeurspleingebouw moet in de komende jaren op het Jaarbeursplein verrijzen.

De gemeenteraad heeft op 23 december de plannen voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw vastgesteld. Het Jaarbeurspleingebouw moet in de komende jaren op het Jaarbeursplein verrijzen.

4.000 Utrechters praatten een jaar geleden mee over de plannen voor het te bouwen Jaarbeurspleingebouw. Een ‘architectonisch hoogstandje’ moet het gebouw worden. Op basis van onder meer de ideeën van de Utrechters is een programma opgesteld. Daarin staan ook ambities en eisen voor het gebouw.

Vlak voor de kerstdagen heeft de gemeenteraad het programma vastgesteld. Dat is een ‘belangrijke stap’, schrijft projectorganisatie CU2030. De volgende stap komt in het nieuwe jaar. Begin 2022 gaat de projectorganisatie op zoek naar een marktpartij die het gebouw gaat ontwikkelen.

Ook daar werken Utrechters zelf aan mee; het Stadsteam Jaarbeurspleingebouw, dat bestaat uit zeven personen, gaat in gesprek met verschillende marktpartijen. Daarbij moeten ze het onder meer hebben over kansen en zorgen die zij tegenkwamen in eerdere gesprekken.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Len

  Een beurs die jaarlijks werd gehouden, daar is een plein naar vernoemd en daar komt een gebouw te staan. Bij gebrek aan creatieve en inspirerende naamgeving noemen we het het jaarbeurspleingebouw. Daar kunnen in de toekomst nog best wat meer woorden aan verbonden worden, zoals de jaarbeurspleingebouwkantoormedewerker, of de jaarbeurspleingebouwsprinklerinstallatiemonteurswerkkledingontwerpersgildebijeenkomstcateringofferte. De Nederlandse taal op zijn best.

 2. Carmen

  Wel mee eens, Len. Laat dit alsjeblieft een werktitel zijn, tot er iets beters wordt bedacht. Misschien is er nog een Utrechtse sporter die tijdens een kortstondige opleving ooit een WK heeft gewonnen in zijn/haar sport.

 3. Hannie Valentijn

  Je ziet door de architectonische hoogstandjes de stad niet meer. Utrecht gaat voor meer bedrijven, meer kantoren, meer bewoners, meer woningen, meer evenementen, meer rust, meer cultuur, meer groen, meer duurzaamheid, meer fietsen, meer horeca, meer bereikbaarheid, en meer internationale bekendheid en status.

 4. Paul

  Het zou natuurlijk goed zijn als deze naam de werk titel is…anderzijds is het goed dat deze wijk juist expo naam heeft, waar we trots op mogen zijn. Dus, misschien is Expo Toner een leuke naam, of XP toner.
  Wat Hanny bedoelt, begrijp ik niet…juist in dit nieuwe deel van het Centrum verwacht ik veel unieke Architectuur!
  De rijkdom van Utrecht is juist deze volledigheid, enerzijds een uniek historische centrum met onvergelijkbare grachten en daar naast het westelijke centrum deel dat hyper modern is..met Wonder Woods ,CS ,HC, etc.

 5. Koel Hoofd

  Elk nadeel heeft zijn voordeel:
  als dat nieuwe gebouw er staat is eindelijk die dikke witte puist van het foeilelijke stadskantoor uit zicht.
  Aangezien er met de kreet “architectonisch hoogstandje” wordt gegooid, zal er wel een architectonisch gedrocht komen want dat is hier al 75 jaar ‘progressieve’ traditie.

 6. Massegast

  Zondagavond liep ik vanuit het centrum, door HC en CS, over het Jaarbeursplein, Croeselaan en de van Zijstweg naar de Truus van Lierlaan om een boosterprik te halen. De enige menselijke maat op die route is de rij woningen aan de Croeselaan tegenover de Rabobank. En juist die rij wordt nota bene gesloopt. Hoe bedenk je het! Zo’n wandeling is een lugubere onderneming en ik ben bang dat het ‘architectonische hoogstandje’ op het Jaarbeursplein daar weinig verandering in gaat brengen. Nou ja, misschien wordt het iets origineels en niet een van de plank gerukte ‘meer van hetzelfde/herhaling van zetten’ van het eerste de beste architectenbureau.

 7. Hans van Voonebosch

  Ik snap niet waarom daar überhaupt een gebouw moet komen. Het plein is toch mooi zo?

 8. Moniek

  Een kil kaal versteend winderig gebied is het en wordt het nog meer. Het woord “plein” wordt hier ernstig misbruikt, architectonische hoogstandjes of niet.

 9. woutvr

  Is er niet meer bekend dan dan dat wat er in maart inDUIC stond?

 10. Cico

  Vermoedelijk wordt dit architectonische hoogstandje weer een glazen kantoorkolos met minimale variatie, met daarin een generiek bedrijf dat iets doet met verzekeringen of accounting. Geheel ontoegankelijk voor publiek, die mogen tot aan de receptie komen. En als dat niet inspirerend genoeg is, blijkt dat er wat Utrechters een paar ideeën mogen inbrengen! Wooooow wat een geste, Kerst duurt wel heel lang dit jaar

 11. Jeroen

  @Koel Hoofd, alleen als je vanuit het westen kijkt. Vanaf de spoorkant staat tie gewoon te shinen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).