Belle de Gast wordt de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht: ‘Oi, oi, oi, kom die auto toch uit’ Belle de Gast wordt de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht: ‘Oi, oi, oi, kom die auto toch uit’

Belle de Gast wordt de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht: ‘Oi, oi, oi, kom die auto toch uit’

Belle de Gast wordt de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht: ‘Oi, oi, oi, kom die auto toch uit’
‘We’ hebben de grootste fietsenstalling van de wereld! ‘We’ zijn de enige stad in de wereld die maar liefst alle drie de grote wielerrondes, de Giro d’Italia in 2010, de Tour de France in 2015 en de Vuelta in 2022, gastvrijheid boden. ‘We’ zijn ook de stad die twee keer zoveel fietsers telt als inwoners en nergens in Nederland wordt zo massaal gefietst. Utrecht, de infrastructuur wordt zoveel mogelijk afgestemd en aangepast op de hoofdgebruikers van het verkeer. Maar volgens Belle de Gast (32), voormalig profwielrenster en in juni voor twee jaar de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht, kan het nog veel beter.

‘We’ hebben de grootste fietsenstalling van de wereld! ‘We’ zijn de enige stad in de wereld die maar liefst alle drie de grote wielerrondes, de Giro d’Italia in 2010, de Tour de France in 2015 en de Vuelta in 2022, gastvrijheid boden. ‘We’ zijn ook de stad die twee keer zoveel fietsers telt als inwoners en nergens in Nederland wordt zo massaal gefietst. Utrecht, de infrastructuur wordt zoveel mogelijk afgestemd en aangepast op de hoofdgebruikers van het verkeer. Maar volgens Belle de Gast (32), voormalig profwielrenster en in juni voor twee jaar de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht, kan het nog veel beter.

Tekst: Marina van Huissteden-Kaspers

Noem het woord ‘fiets’ en ze gaat los. “De fiets en het anderen leren fietsen betekent zoveel meer dan het leven dat ik vijf jaar lang had als profwielrenster bij de wielerploeg Parkhotel Valkenburg. Het staat symbool voor vrijheid, onafhankelijkheid en de mogelijkheid om je te ontwikkelen en ik denk eigenlijk nog wel veel meer. Vanuit mijn rol bij Team Fiets bij SportUtrecht en als de nieuwe fietsburgemeester van Utrecht kijk ik uit naar alle mooie programma’s en projecten waar ik komende tijd bij betrokken mag zijn.  En uiteraard naar het uitbouwen en verder brengen van alle nieuwe mogelijkheden en kansen in relatie tot de fiets.”

Belle de Gast is parttime werkzaam als fysiotherapeut in Almere. Daarnaast maakt ze één dag in de week deel uit van het Team Fiets bij SportUtrecht. Binnen dit team pakt ze samen met de collega’s allerlei projecten op die te maken hebben met fietsen. Dit kan zijn voorlichting geven over veilig fietsen op scholen, fietslessen geven in de verschillende wijken aan vluchtelingen of mensen die nog nooit hebben leren fietsen. “Maar ik hoop ook nieuwe projecten aan te pakken, vanuit dit team of als fietsburgemeester. Mijn plannen en doelen zijn eigenlijk simpel. Er liggen nog veel kansen. Ik zeg niet dat de fiets de oplossing is voor alles, maar de fiets draagt bijvoorbeeld zeer zeker bij aan de gezondheid door te bewegen. En als ik dan eens niet op de fiets naar mijn werk ga en weer in die file op de ring Utrecht sta denk ik: ‘Oi, oi, oi, mensen kom uit die auto en stap op de fiets’.

Tekst loopt door onder de foto

Met andere woorden: ook binnen het bedrijfsleven liggen er kansen; in plaats van een leaseauto een leasefiets, bijvoorbeeld. Maar ik denk ook aan de fiets als middel voor preventie binnen de zorg. Ik zie vanuit mijn professie ook wat er misgaat binnen de zorg. Ik denk dat er ook nog heel wat te winnen is bijvoorbeeld in een integratietraject tussen het zorgsysteem en verzekeraars.”

Kansen

Naast de gezondheidszorg, de preventie en de veiligheidsaspecten van het fietsen ziet De Gast ook nog veel kansen in de recreatieve kant van het fietsen. “Fietsen is gewoon ook leuk, met je vrienden, gezin of collega’s. En hier kan het bedrijfsleven ook voordeel uithalen. Wat te denken aan een leuke fietstocht voor de collega’s, of een fietsclinic. Met andere woorden er ligt werk zat voor de komende jaren. En ook als fietsburgemeester hoop ik samen met de gemeente in te spelen op de kansen die er liggen om Utrecht als fietsstad nog meer op de kaart te krijgen. En op die manier ook een voorbeeld te kunnen zijn voor andere steden. Dit zijn zomaar wat voorbeelden, maar er zijn echt nog meer ideeën.”

Tekst loopt door onder de foto

Bewogen jaren

Belle de Gast is geboren en getogen in Utrecht. Ze studeerde er economie en fysiotherapie en speelde hockey bij Kampong. Ze leerde tijdens het studentenleven in de winter skiën en in de zomermaanden zat ze op de fiets. En dat laatste deed ze steeds fanatieker, hetgeen in 2015 uitmondde in haar eerste wedstrijd: de Ronde van het Wilhelminapark. De Gast bleek talent te hebben en niet veel later tekende ze haar profcontract.

Er volgde een aantal bewogen jaren. “Ik kwam in een voor mij totaal onbekende wereld, was echt een guppy, maar heb een fantastische tijd gehad. Natuurlijk was het niet alleen feest, want ik heb ook de nodige tegenslagen en blessures gekend, maar dat hoort er allemaal bij. Ik realiseerde me ook hoe langer hoe meer dat ik in een topsportbubbel leefde waarin het maatschappelijke nut voor mij ontbrak. Ik had moeite met de absolute focus die er nodig is voor topsport. Het besluit om te stoppen is dan ook bewust genomen. Het is tijd voor nieuwe uitdagingen, die ik dus zie in mijn werk bij SportUtrecht en als fietsburgemeester.”

20 Reacties

Reageren
  1. BW

    Nice. Eerst (imho terecht) het gebruik van de fiets promoten en daarna klagen over de wildgroei aan geparkeerde fietsen in de stad.

  2. Rutger

    De hoofdgebruiker in het verkeer in de stad Utrecht is de voetganger, komt daar ook een burgemeester voor?

  3. Janah

    Misschien lukt het deze burgemeester om fietsend Utrecht een beetje fatsoen bij te brengen. Deze rekening houden met anderen.

  4. W.

    @Rutger: Prima idee om zo iemand aan te wijzen om mensen te stimuleren om meer te lopen, wandelen, etc.

  5. Koel Hoofd

    “Het (de fiets?) staat symbool voor vrijheid, onafhankelijkheid en de mogelijkheid om je te ontwikkelen”
    Ik zie de relatie tussen fiets en ontwikkeling niet.
    De fiets is een handig vervoermiddel voor de korte afstand in de microbubbel. Voor mijn geest verruimende ontwikkeling had ik echter zowel het OV als auto en zelfs het vliegtuig nodig, die fiets niet.

    @Rutger
    Da’s een goeie, de voetganger zit hier hopeloos in de knel tussen de fiets en tegelwippen en moet steeds verder/vaker omlopen.

  6. Nico

    Belle, kunt u regelen dat fietsers verlichting aan hebben in het donker en dat ze hand uitsteken als ze een hoek/bocht omgaan?
    En dat verlichting en richting met hand aangeven als voorbeeld door ouders welke kids naar school brengen en zelf niet doen wat hier boven staat.
    Goed voorbeeld doet………….
    Zou namelijk erg fijn zijn voor de veiligheid en anderen in het verkeer.

  7. Klaasjan

    @BW
    Er zijn erg veel overdekte parkeerplaatsen voor fietsen beschikbaar in de nabijheid van o.a. het station. Klachten over de wildgroei van wildgeparkeerde fietsen in de stad zijn dus niet zo vreemd als u suggereert.

  8. Gezond fatsoen

    @ Koel Hoofd:

    Sommige mensen hebben het idd nodig om aan de andere kant vd wereld aan het strand te liggen of zoiets, om zich te ontwikkelen. Ze kijken zodoende over het ‘geestverruimende’ effect van een gezonde fietstocht in de omgeving
    heen. De fietser toont aan dat dat, milieuvriendelijk, helemaal niet hoeft. En het is nog goedkoper ook.

    @Nico:

    Dat voorbeeld mag je niet verwachten van Belle. De hufterigheid van de individuele mens is zo’n beetje oneindig. Vgl. het gooien van voorwerpen op het voetbalveld tijdens de wedstrijd. Hoe zou je dat willen oplossen?

    @Janah:

    Dé fietser bestaat niet. Ik denk dat velen zich wel gedragen namelijk. Het is een soort algemene hufterigheid die in onze opgefokte maatschappij heerst momenteel.

  9. Nina

    Belle, je enthousiasme straalt van de foto af. Leuk!

    Tip voor de gemeente: houd oog voor mensen die niet kunnen of willen fietsen/lopen.

  10. Mijn naam is anders

    Kan ze er ook voor zorgen dat fietsers niet meer met een headset of airpods rondfietsen?
    Of is dat gevaarlijke gedrag normaal tegenwoordig.

  11. Tanja

    Hee wat leuk, heel veel succes, fietsburgemeester!
    Wat mij betreft wordt je eerste taak het terug aanleren van de normale verkeersregels voor fietsers. Zoals
    – stoppen voor rood, ook als je rechtsaf gaat
    – niet op de stoep fietsen,
    – niet op je telefoon kijken
    – je oordoppen of koptelefoon af
    – de bocht naar links ruim nemen
    – richting aangeven
    – verlichting voeren
    – stallen bij voorkeur in een stalling, waar dat niet mogelijk is parallel aan de gevel en niet haaks er op, en zeker niet op een blindengeleidelijn.
    Ja, dat is best een kluif want deze simpele regels worden echt massaal genegeerd. Is er nog zoiets als verkeersles?

    Vervolgens: ja, een voetgangersburgemeester! Aangezien de voetganger de allerbeste verkeersdeelnemer is omdat hij/zij/x geen stuk blik hoeft te stallen, pleit ik voor meer aandacht en respect voor de voetganger. Daar hoort een voetgangersburgemeester en beleid bij. Dus hup Mevrouw Dijksma, kom maar op met die voetgangersburgemeester!!!

  12. Claire Obscur

    Kom die auto uit? Komend jaar nog niet. Mijn youngtimer BMW E30 uit 1987 zonder katalysator is net weer voor een jaar met vlag en wimpel door de APK gekomen door secuur onderhoud en zorg. Voorlopig blijf ik die nog wel rijden. Hoe hard anderen ook staan te brullen.

  13. BW

    @Klaasjan
    Toch wel. De stallingen in de stad zouden inderdaad beter gevuld kunnen worden, maar de capaciteit is sowieso onvoldoende om alle fietsen te parkeren. Paar dagen geleden nog een artikel aan gewijd, zie link hieronder.

    De grieven van de gemiddelde DUIC reaguurder gaan overigens verder dan alleen slordig geparkeerde fietsen. Als je de gemiddelde reactie leest (ook weer in dit draadje) zou je bijna denken dat de fietser de bron is van alle kwaad in de wereld. Je zou ook bijna denken dat die reaguurders zelf nooit op een fiets zitten. Bijna…

    https://www.duic.nl/algemeen/op-de-neude-in-utrecht-heerst-een-fietsparkeerprobleem-en-het-is-niet-zo-simpel-dat-op-korte-termijn-aan-te-pakken/

  14. forens

    Misschien moet ze eens een rustige wandeling maken door de fietsenstalling onder het bollendak om het aantal achtergelaten weesfietsen met stof op het zadel aldaar eens te tellen.

  15. Hans

    De fiets. Bijna net zo’n geniale uitvinding als die van het wiel!

  16. Scherpschutter

    @Claire Obscur 16/5/2023 – 7:18

    Nostalgie. Het blijven prachtige autootjes, die E30’s. Lang lang geleden ooit nog een 325i gehad. Hoop plezier aan beleefd!

    Verder zegt het gegeven dat anderen staan te brullen al voldoende toch? Goede ideeën hebben geen gebrul nodig. Die verkopen zichzelf. Alsof Apple een door een gemeente aangestelde ‘burgemeester’ nodig heeft om iPads aan de man te brengen. LOL

  17. Frank

    @Rutger-JW- Koel Hoofd
    Ik heb in een brief vorig jaar aan de burgemeester ook al eens gevraagd of er ook een voetgangersburgemeester zou kunnen komen.
    Dit is was helaas haar antwoord :

    De afdeling Mobiliteit binnen de gemeente werkt als onderdeel van het Mobiliteitsplan 2040 de komende tijd aan een voetgangersaanpak en start komend najaar met de eerste actie: het ontwikkelen van voetgangersnetwerken en kwaliteitseisen. Hierbij gaat de afdeling zoveel als mogelijk ook betrokken bewoners en belangengroeperingen betrekken. Het voetgangersbeleid staat echter nog in de kinderschoenen. Een z.g. voetgangersburgemeester, iemand dus die het gezicht van de voetganger in Utrecht is, is op dit moment nog een stap te ver. Daarvoor is er nog te weinig op straat te merken. Maar daar hopen wij zeker de komende jaren verandering in te brengen.

    Tot nu heb ik hier nog niet zoveel van gemerkt of vernomen.
    Dus iets met kluitje en riet ?

  18. Koel Hoofd

    @Gezond verstand
    Wist je dat er meer steden in Nederland zijn die geen hoger onderwijs hebben dan dat er enclaves zijn die dat wel hebben?
    Wist je dat er in het buitenland ook beter onderwijs te koop is dan wat je in hier aan een top uni in Nederland krijgt?
    Verruil die fiets eens voor een autoritje, dan wordt je wereld groter.

  19. Pee

    Leer die fietsers hun hand uit te steken of verplicht ze richtingaanwijzers aan te schaffen.
    Ik zie overigens ook veel automobilisten steeds minder hun richting aangeven en slechte verlichting voeren.

  20. NYBM

    Uiteraard kent ook de fiets als vervoermiddel zijn problemen wat ook blijkt uit bovenstaande reacties. Niet alleen Belle gaat ondanks de vernoemde kansen bij het woord ‘fiets’ los maar dus ook alle lezers van het artikel. Veel van die problemen zijn bij gemeenten ook wel bekend maar die zijn niet altijd alleen maar door de overheid op te lossen. Want mag bijvoorbeeld het aanleren van de normale verkeersregels en gedrag voor fietsers (genoemd door o.a. Tanja) ook nog voor een deel liggen bij de opvoeding door ouders/verzorgers?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).