Bertus, de koning van het Ledig Erf, overleden | De Utrechtse Internet Courant Bertus, de koning van het Ledig Erf, overleden | De Utrechtse Internet Courant

Bertus, de koning van het Ledig Erf, overleden

Bertus, de koning van het Ledig Erf, overleden
Bertus, de koning van het Ledig Erf. Foto: Eetcafé de Poort
‘De koning van het Ledig Erf’, kater Bertus, is begin deze week op 15-jarige leeftijd overleden. De kat waakte tien jaar lang over café De Poort en de rest van het plein. 

‘De koning van het Ledig Erf’, kater Bertus, is begin deze week op 15-jarige leeftijd overleden. De kat waakte tien jaar lang over café De Poort en de rest van het plein. 

Al ruim een decennium was de kat verbonden aan café De Poort. Vaste gasten was het de laatste weken al opgevallen dat Bertus niet meer te vinden was in de kroeg. “Toen heb ik de gasten via Facebook ook laten weten dat hij ziek was”, vertelt bedrijfsleider Peter van Gijzen. “Vervolgens is er gul gedoneerd om ervoor te zorgen dat er goede pijnstillers konden worden aangeschaft en hij geen lijdensweg heeft gekregen.”

Bertus werd ‘De koning van het Ledig Erf’ genoemd omdat hij altijd zichtbaar was rondom het plein. “Als hij niet bij ons in de vensterbank lag, was hij wel te vinden in het café Ledig Erf of op het terras. En anders was hij op bezoek bij Meneer Smakers of het Louis Hartloopercomplex.”

Van Gijzen gaat nu op zoek naar een nieuwe kat. “Maar een waardige opvolger vinden gaat nog niet zo snel lukken. Een kat met zoveel bravoure, stijl en bazigheid vind je niet zomaar. Hij was nergens bang voor, een uniek beest.”

Gisteren liet Van Gijzen aan de buitenwereld weten dat de kat na twee weken ziektebed was overleden. “De reacties stroomden vervolgens binnen. Dat was leuk om te lezen. We gaan hem missen.”

5 Reacties

Reageren
 1. @superStoertje

  Ik, een rood-witte kater stoer(Tje) (op instagram te vinden op zijn eigen account #superstoertje ), zou echt geschikt zijn voor deze job… maar voorlopig blijf ik toch nog even waken over de tuintjes van de bloemenbuurt van Utrecht

 2. een buitenkattenhater

  jaja, stoer wakende katten. tegen het grote gevaar van tuinvogels zeker? liever een fluitende merel of tjilpende mussen dan zo’n arrogant roofdier dat kunstmatig in stand wordt gehouden en zich toch volvreet aan de beperkte avifauna.

  Katten zijn echt hele leuke beesten. Hoge aaibaarheid en zo. Maar kunt u die niet gewoon voor uzelf (binnen) houden?

 3. Tante Poes

  buitenkattenhater, ik gun u een muizenplaag!

 4. Kirsten

  Hoewel Dushi (chihuahua) en Indy (Borderterrier) graag achter katten aan rennen, hadden ze diepe respect voor deze kater.. Ze liepen er met een grote boog omheen.

 5. Utrechter van Schutterstraat

  Ik heb elke dag Bertus gezien. Ik mis hem. Ik vond je een heel mooi kat. ik en mijn vriend dat in Parijs woon ook mis hem wel. Reis wel Bertus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).