Bestrijding eikenprocessierups kost gemeente 200.000 euro | De Utrechtse Internet Courant Bestrijding eikenprocessierups kost gemeente 200.000 euro | De Utrechtse Internet Courant

Bestrijding eikenprocessierups kost gemeente 200.000 euro

Bestrijding eikenprocessierups kost gemeente 200.000 euro
Een nest eikenprocessierupsen
Het bestrijden van de eikenprocessierups heeft de gemeente Utrecht in 2019 naar schatting 200.000 euro gekost. De plaag was afgelopen zomer drie keer zo groot als in 2018.

Het bestrijden van de eikenprocessierups heeft de gemeente Utrecht in 2019 naar schatting 200.000 euro gekost. De plaag was afgelopen zomer drie keer zo groot als in 2018.

De eikenprocessierups veroorzaakt in de lente- en zomermaanden overlast door het afscheiden van brandharen die jeuk en klachten aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Ondanks de preventieve maatregelen van de gemeente waren er in juli al 700 klachten binnengekomen over de rups, in vergelijking met 300 tijdens de zomer van 2018.

De rups wordt preventief bestreden door eikenbomen te behandelen met het insecticide Xen Tari. Bij melding van een rupsennest moet deze worden weggezogen door een bestrijdingsunit. Ondanks dat er in 2019 zes units actief waren in Utrecht, in vergelijking met drie in 2018, kon de wachttijd hiervoor oplopen tot drie weken dankzij het grote aantal meldingen.

In februari startte de gemeente verder een proef met vogelhuisjes; in 120 nestkasten moesten kool- en pimpelmezen gaan nestelen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Of de vogels effect hebben gehad is nog niet duidelijk.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Snap daar niks van. Gewoon lijmspray eroverheen en klaar. Iedereen kan dat in de boom die vlak bij m staat.

 2. Victor

  Geen eikenbomen meer planten en er voor zorgen dat de stad aantrekkelijker wordt voor natuurlijke vijanden (vogels)?

 3. Teunemans

  Een schijntje, als je het afzet tegen 2 kilometer trambaan.

 4. Hans

  De oprukkende eikenprocessierups is een symptoom van een zwaar aangetast en bijkans kapot gemaakt ecosysteem. Bestrijdingsmiddelen, v.n.l. in gebruik bij intensieve vormen van landbouw, uitstoot van industrie en verkeer, monoculturen (doodse graslanden, eindeloze velden met mais t.b.v. veevoeder) hebben een van oorsprong rijk ecosysteem in de hoek gedrukt. Gevolg nu: een soort zoals dit rupsje zonder natuurlijke vijanden die t.g.v. de verschraling van de natuur het loodje hebben gelegd. Nu moet er geld gestoken worden in allerlei vormen van bestrijding die het probleem niet bij de oorzaak aanpakken maar het probleem alleen nog maar vergroten. En lijmspray, beste Marcel, vergroot de milieuschade alleen nog maar. Nestkastjes ophangen lijkt een aardig idee maar zal weinig tot niks uithalen als de desbetreffende vogels bij gebrek aan de reeds door de mens gedode insecten niets meer bij ons te zoeken hebben. De jeuk die wij krijgen van deze rups hebben we volledig aan onszelf te danken. Het zou te denken moeten geven. Er moet m.a.w. gewerkt worden aan drastische vormen van natuurherstel, de jeuk is bijzaak, de oorzaak is hoofdzaak.

 5. Martin

  De opkomst van de rups is tegenstelling tot wat hierboven staat vooral het gevolg van de manier waarop eikenbomen in Nederland geplant zijn.

 6. Hans

  @ Martin
  Je hebt hier zeker een punt Martin, als je bedoelt dat het plantbeleid in Nederland heeft geleid tot een monocultuur van eiken. Daar houdt het diertje erg van! Maar het is tevens – en volgens mij is dat nog steeds de doorslaggevende factor – een kwestie van het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp die veel voorkwam in het ooit rijke ecosysteem wat in Nederland nu danig om zeep geholpen is.

 7. Utrechter

  2 ton is pinuts qua uitgave. Het is melden niet waard. Ik heb ook vermoeden dat er flink is geknepen op de kostprijs voor de bestrijding. Wellicht zijn de goedkoopste gasten ingehuurd voor deze karwei waarbij gelimiteerd werk geleverd moest worden.

 8. Martin

  @ Hans Nee dat bedoel ik niet. Eiken staan in lanen op enige afstand van elkaar. Hierdoor krijgt de stam veel zonlicht en dat is een ideale situatie voor de rups. Er zijn bijvoorbeeld in Frankrijk ook veel eiken maar daar is er vrijwel geen overlast van de rups omdat de bomen simpelweg niet zo geplant zijn.

 9. Marcel

  @hans
  Gaat erom wat te doen. Dat bla bla weten we nu al. Misschien voor de toekomst wat anders doen. Dat verhaal van u is verleden tijd.

 10. Harry

  Wat vinden jullie van het verminderen van het aantal eikenbomen. Kunnen de boompjes met forse overheidssubsidie weggestookt worden in de Utrechtse Eneco Bio Centale. Hebben we in iedergeval een heerlijke warme winter. O nee … die werd al warmer volgens die almachtige klimaatkenners.

  Ik hoop maar niet dat na “onderzoek” blijkt dat de zo gehate rupsen een essentiële voedingsbodem vormt voor een beestje of plant welke woont op een arme stikstof onverdraagzaam habitatje.

  En de natuur wint altijd……

 11. hans

  mogelijke? oplossingen: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/02/hoe-bestrijd-je-de-processierups-branden-spuiten-of-toch-lokken-a3965872

  de beste oplossing?: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2423106/Proef-bestrijding-eikenprocessierups-lijkt-succesformule

 12. Hans

  @ Marcel
  Hoi Marcel,
  jazeker, het gaat er om wat eraan gedaan moet worden, aan dit gigantische ecologische probleem. Helemaal mee eens. Of mijn verhaal uit de tijd zou zijn of niet – wie bepaalt dat?? – kan me niet schelen. Wat m.i. belangrijk is, is dat wij, de gewone mensen en onze overheden daadwerkelijk zorg gaan hebben voor onze directe leefomgeving. Dat begint met het besef dat we in Nederland jarenlang de natuur hebben verontachtzaamd en verwaarloosd. En dat er een beleid is gevoerd wat het mogelijk maakte om vele, vele hectaren (landbouw)- grond te verarmen en te verschralen en te vergeven met bestrijdingsmiddelen. Hetzelfde geldt voor de aanleg van autosnelwegen, de uitbreiding van Schiphol, vergunningen voor Tata-Steal etc. etc. Daardoor is de biodiversiteit enorm afgenomen, zijn verschrikkelijk veel insecten haast uitgestorven en hebben vele plantensoorten het afgelegd. En ja: wij mensen zijn een onderdeel van het geheel en op den duur gaan we de gevolgen van dit alles – meer dan een beetje jeuk veroorzaakt door een paar rupsjes – aan den lijve ervaren. De natuurlijke vijand van de eikenprocessierups hebben we al verjaagd. Dus ja: het gaat erom welke actie er ondernomen moet worden om de teloorgang van de natuur in Nederland – en de rest van de wereld – een halt toe te roepen.

 13. Piet

  Twee ton is een schijntje op de jaarlijkse uitgaven van rond de 1,4 miljard euro door de gemeente Utrecht.

  Het was wel echt een probleem dit jaar. Ondanks de twee ton hebben de rupsen bijvoorbeeld wekenlang over de hele lengte van de veelgebruikte fietsroute Groenwoudsedijk / Papendorpsepad hun gang kunnen gaan. Hopelijk wordt er al over komend jaar nagedacht, zodat we dan niet weer tegen wachttijden van weken aanlopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).