Bestrijding ratten in Julianapark kostte vorig jaar 52.000 euro Bestrijding ratten in Julianapark kostte vorig jaar 52.000 euro

Bestrijding ratten in Julianapark kostte vorig jaar 52.000 euro

Bestrijding ratten in Julianapark kostte vorig jaar 52.000 euro
Het Julianapark in Utrecht
Eerder dit jaar kwamen de vele tientallen kippen en hanen in het Utrechtse Julianapark in het nieuws en nu moeten de ratten het ontgelden. Althans, de dieren moesten het vooral vorig jaar ontgelden toen er voor 52.000 euro aan bestrijdingsmiddelen is ingezet. Het heeft volgens de gemeente effect gehad, want er zijn een stuk minder ratten.

Eerder dit jaar kwamen de vele tientallen kippen en hanen in het Utrechtse Julianapark in het nieuws en nu moeten de ratten het ontgelden. Althans, de dieren moesten het vooral vorig jaar ontgelden toen er voor 52.000 euro aan bestrijdingsmiddelen is ingezet. Het heeft volgens de gemeente effect gehad, want er zijn een stuk minder ratten.

De Partij voor de Dieren was een aantal weken geleden in het park en zag daar meerdere rattenvallen staat. Ze vroegen de gemeente hoe erg de overlast was en waarom er gebruikt werd gemaakt van deze ‘extreem dieronvriendelijke’ vallen.

EKO1000

In het Julianapark was in 2018 overlast van ratten. Er waren zoveel van deze dieren dat preventie en klemmen niet meer afdoende waren. Daarom besloot de gemeente zogenoemde EKO1000 rattenvallen in te zetten.

Deze vallen, waar de ratten inkruipen en in een vloeistof doodgaan, werden op verschillende plekken in het park geplaatst. Ze lijken effect te hebben gehad want de rattenpopulatie is sterk afgenomen. Er zat wel een flink prijskaartje aan vast, het kostte de gemeente 52.000 euro in 2019. Dat is zelfs meer dan de reguliere 45.000 euro die normaal voor een jaar gebruikt wordt om ratten en wespen in de hele stad te bestrijden.

De gemeenteraad had echter eenmalig 75.000 euro extra beschikbaar gesteld om de bestrijding van de rattenoverlast in de stad een impuls te geven.

Preventie

De vallen in het park zijn begin dit jaar verwijderd, de lege kasten staan er nog wel. De Partij voor de Dieren ziet de vallen ook niet graag terugkomen en vindt dat er vooral geïnvesteerd moet worden in preventie. Zo zouden bezoekers geen voedsel moeten achterlaten voor de aanwezige kippen en hanen. De gemeente is het hiermee eens. Eerder dit jaar startte de gemeente ook de campagne ‘Rat in de stad, zo voorkom je dat’ om rattenoverlast in de stad te verminderen en te voorkomen.

11 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    “Er zat wel een flink prijskaartje aan vast, het kostte de gemeente 52.000 euro in 2019. Dat is zelfs meer dan de reguliere 45.000 euro die normaal voor een jaar gebruikt wordt om ratten en wespen in de hele stad te bestrijden”

    Goede genade, wat mankeert deze mensen?! Een heel jaarbudget voor rat- EN wespbestrijding om wat ongedierte minder gruwelijk te doden, waar ze nog altijd gewoon dood eindigen? Werkelijk, waar zitten deze mensen met hun hoofd…? Van een dergelijk bedrag kan een gezin van 4 een jaar lang leven.

    Het is bijna misdadig dat zuurverdiend belastinggeld op deze manier wordt uitgegeven door een paar ’68 hippies…

  2. arbeider

    Ja Partij vd Dieren, jullie vinden alles zielig , maar deze ratten zorgen voor ziektes en verpaupering in de stad.

    Dat wil je toch niet in de buurt hebben bij je kinderen…bah…

  3. wollie

    is dat niet juist het idee van een rattenval: dat ‘ie niet zo lief is voor ratten?

  4. Utrechtvoorutrecht

    Lezen, lezen, lezen: de gebruikte vallen zijn vooral effectief en juist niet zo dier-vriendelijk.

    Verzoek aan DUIC om de verhalen met emoticons te verrijken. Dan kunnen bepaalde reaguurders sneller beslissen waar ze een lap onzin onder typen, en kunnen ze een flater voorkomen als ze niet goed hebben gelezen.

  5. Hadjememaar

    @Scherpschutter, de rattenoverlast begint bij burgers die brood strooien in het park. En ratten zijn niet dom, die laten zich niet zomaar vangen en vermenigvuldigen zich razendsnel. Als de overlast de spuigaten uitstroomt moet je maatregelen nemen. Het verbaast met niks dat zoiets 52 mille kost. Ik had laatst last van muizen in de keuken, een particuliere exterminator heeft me 450 euro gekost en heeft geen muis gevangen!

    Dus ja, een pittig bedrag wel, maar geen reden om zo te fulmineren. Het probleem is toch opgelost? Ik vraag me af wat uw reactie geweest zou zijn als het probleem niet opgelost zou zijn. Moord en brand schreeuwen vanwege de overlast?

  6. mikel

    zo kunnen jullie weer zien dat de partij van de dieren geen enkele bestaansrecht heeft. straf ze af bij de verkiezingen!

  7. Don

    En hoeveel ratten zijn er gevangen voor deze € 52.000 gemeenschapsgeld opgebracht door de belasting betalende Utrechters . Ben benieuwd wat het bedrag per rat is. Denk dat er ineens veel mensen zijn die zich als rattenvanger aan gaan melden.

  8. Gregor

    Er is niks mis mee om lieden die zwerfvuil achterlaten in de parken, financieel goed aan te pakken. Nu is duidelijk wat de kosten zijn als gevolg van afval van parkbezoekers. 52.000 euro gedeeld door een aantal brood verspreiders. Dan stopt dat gerotzooi ook eens.

  9. Bromsnor

    Bromsnor denkt na over het stemadvies van mikel, maar komt er niet uit.

  10. Koel Hoofd

    Ratten kunnen een heel leuk kunstje. Ze kunnen paren en pas een jaar later de babyratjes maken, als de omstandigheden beter zijn. Dus dat er nu minder ratten zijn, wil niet zeggen dat de bestrijding een succes was. Enkel dat de ratten zo intelligent zijn dat ze pas later hun jonkies krijgen, als PvdD ze niet meer laat doodslaan of verzuipen, maar doodknuffelt…

    Ratten komen nu eenmaal op mensen af omdat mensen smerige wezens zijn die te beroerd zijn om hun eigen vuil op te ruimen. De gemeente bezuinigd lekker op openbare dienstverlening omdat ze haar prioriteiten niet op orde heeft, dus de ratten tieren welig.
    Ratten bestrijding begint met de mens op te voeden.

  11. Hans

    Wie de stad geld wil besparen kan dus zelf ratten dier(on)vriendelijk gaan vangen….
    Dat lijkt me effectiever dan verongelijkte posts plaatsen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).