Bestuur Utrechtse alFitrah-moskee voor de rechter Bestuur Utrechtse alFitrah-moskee voor de rechter

Bestuur Utrechtse alFitrah-moskee voor de rechter

Bestuur Utrechtse alFitrah-moskee voor de rechter
De alFitrah-moskee in Overvecht. Foto: DUIC
Het bestuur van de Utrechtse alFitrah-moskee moet donderdag voor de rechter verschijnen. De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar de financiering van de moskee eist inzage in financiële stukken, maar alFitrah weigert mee te werken. Dat meldt het AD.

Het bestuur van de Utrechtse alFitrah-moskee moet donderdag voor de rechter verschijnen. De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar de financiering van de moskee eist inzage in financiële stukken, maar alFitrah weigert mee te werken. Dat meldt het AD.

De krant heeft gesproken met CDA’er en commissievoorzitter Michel Rog. Hij bevestigt de stap naar de rechter, maar wil verder niets kwijt over het lopende onderzoek. Rog zegt in februari meer duidelijkheid te geven.

De Tweede Kamercommissie doet onderzoek naar de financiering van Nederlandse moskeeën. Er wordt specifiek gekeken naar geldstromen vanuit ‘onvrije landen’. De commissie eist inzage in financiële documenten van de alFitrah-moskee, maar het gebedshuis weigert deze te overhandigen. Met een rechtsgang wil de commissie inzage in de stukken afdwingen.

Huurachterstand

In 2017 kampte alFitrah met een huurachterstand op het pand in Overvecht. Een dag nadat de rechter besloot dat de moskee ontruimd moest worden werd de achterstallige huur betaald plus 1,8 miljoen euro om het pand te kopen. Waar dat geld precies vandaan kwam was niet duidelijk. Niet lang daarna deed de FIOD een inval bij de moskee.

Later kwam de Utrechtse moskee nog een keer slecht in het nieuws. Vorig jaar verscheen een rapport van het Verwey-Jonker Instituut waarin stond dat dat polygamie bij alFitrah als normaal wordt gezien, leerlingen zich dienen af te wenden van alles wat niet islamitisch is en het vormen van een eigen mening wordt ontmoedigd.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Zat hier niet eens de Katholieke Meao Midden Utrecht in de jaren ’80?

 2. Berend

  Is die hut nog open? Eindhovense praktijken..

 3. Massegast

  Kom op jongens, wees eens transparant

 4. Toine Goossens

  alFitrah wenst gelijke behandeling. Bij andere kerken vindt geen onderzoek plaats.

  alFitrah verwerpt de Nederlandse Grondwet en maakt daardoor geen deel uit van de Nederlandse samenleving. Gelijke behandeling is dan een gotspe.

  Wie zich niet houdt aan de Nederlandse Grondwet en de wetten die daar de uitwerking van zijn, hoort niet in Nederland thuis. Hoe is het mogelijk dat wij een dergelijke organisatie toestaan in ons midden? Waarom geen proces tegen alFitrah om hen het land uit te zetten?

 5. Lombokker

  Ze willen wel de rechten, maar niet de plichten die daar bij horen.

 6. Herman

  Dat gebouw is ooit nog in gebruik geweest als Katholieke MEAO Midden Utrecht, heb daar nog tijdje les gehad.

  Nu iets andere bestemming, vind het altijd weer knap hoe zo’n advocaat alles wat maar beetje van pas komt als argument gebruikt en daarbij de hoofdvraagstelling volledig in schaduw probeert te brengen.
  Zeg nu gewoon waar het geld vandaan komt, er wordt niets anders gevraagd.

 7. Toine Goossens

  Andere moskeeën die zich wel naar de Grondwet voegen, hebben bijzonder veel last van alFitrah. Het wordt hoog tijd om solidair met hen te zijn. Stop alFitrah.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).